URWERK UR-100 Gold Edition

Pre mnogo vremena, u jednoj veoma dalekoj galaksiji, iz etra je bljesnula jedna varnica.
Radio-teleskopi otkrivaju da sjajni zlatni objekat koji leti ka Zemlji kao da pokušava da komunicira, emitujući signale na šest miliona jezika.

Da li je to C-3PO, protokolni droid iz sage o Ratovima zvezda? Ne, to je novi URWERK sat od žutog zlata po imenu UR-100!

Ovaj sat je tu da prenese poruku, a može da komunicira preko jedinstvenih galaktičkih jezika, koristeći svetlo, vreme i prostor.
Ali dok je C-3PO često iritantan i nespretan, mada izuzetno učtiv, UR-100 svojim horološki odvažnim i disruptivnim časovničarstvom budi šest miliona oblika žudnje.

Ova nova kreacija predstavlja četvrtu epizodu u intergalaktičkoj sagi modela UR-100, prisećajući se avantura jednog atipičnog vremenskog instrumenta, koje je napisao, priredio i režirao horološki studio URWERK.

Približavajući se brzini svetlosti, UR-100 pomera granice tehnologije, dizajna, indikacija i funkcionalnosti.
Kao prvo, model UR-100 je tanak – i posebno ravan za jedan „satelitski“ sat – sa uglastim konturama; to je izduženi osmougao sa tri reckaste stranice.

Ovaj oblik koristi suptilnu asimetriju, po uzoru na Han Solovog Milenijumskog sokola.

Ovaj UR-100 je napravljen od komada čvrstog žutog zlata nivoa čistoće 2N, a njegovoj površini je satenskom završnom obradom dat isti bledi sjaj koji ima i droid iz Ratova zvezda.

Na kućište je postavljen „mehur“ od safirnog stakla koji podseća na oblik prvih URWERK modela, a ispod te kupole se nalazi komandni centar ovog intergalaktičkog posetioca.

Astrofizika modela UR-100 upravlja URWERK univerzumom a rotirajući sateliti prikazuju sate i minute.

Izohronalne revolucije stvaraju minijaturni kosmički balet, sateliti koji prikazuju sate takođe prikazuju i minute dok prelaze putanju ugla od 120 stepeni preko svetlo-zelene skale.

Jarko-crvena strelica obeležava spoj sata i minuta, nudeći jedinstveni, veoma čitljiv i intuitivan prikaz vremena.

Čak i pri manevrisanju brzinom vremena, automatski sistem za navijanje nikada nije preopterećen zahvaljujući Windfängerovoj regulaciji oscilirajuće mase: planetarni zupčanik ograničava brzinu oretanja rotora, minimizirajući preterano navijanje i habanje i maksimizirajući pouzdanost i životni vek.

I na kraju dolazimo do diskretnih prostorno-vremenskih indikacija na svakoj od stranica na gornjem delu kupole, koje su od suštinske važnosti za intergalaktička putovanja a istovremeno su jedinstvene na planeti Zemlji.

Nakon što svaka od tri crvene strelice koje pokazuju minute prođu preko broja 60, one nestaju da bi se ponovo pojavile na dve odvojene skale koje mere kilometre.

Prva skala na 9 sati označava 555 km pređenih duž ekvatora tokom 20 minuta Zemljine rotacije, druga skala na 3 sata označava udaljenost – 35.740 kilometara – koju Zemlja pređe tokom 20 minuta svog putovanja oko Sunca. Prostor-vreme nikad nije izgledao ovako dobro, Ajnštajn bi bio ponosan!

Dok je čuveni protokolarni droid iz Ratova zvezda C-3PO fanatičan po pitanju poštovanja pravila i konvencija, UR-100 je fanatičan po pitanju kršenja pravila i konvencija.

Kako je originalni C-3PO rekonstruisan od otpadnog metala na planeti Tatooine, model UR-100 je pedantno sastavljen od visokopreciznih komponenti u Ženevi.

I baš kao što je simpatični zlatni droid zacementirao svoje mesto u kolektivnoj svesti ljubitelja naučne fantastike, tako zlatni model UR-100 kompanije URWERK stvara sopstvenu nišu u srcima ljubitelja naučne fantastike.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde