3 stvari koje NIKADA ne treba bacati u kantu za smeće

Mnogo svakodnevnih predmeta ima sopstvene metode za bezbedno odlaganje.

Baterije

Baterije se svrstavaju u dve široke kategorije: Jednokratne i punjive. Način na koji se jedne i druge odlažu je veoma različit.

  • U smeće uglavnom možete da bacite standardne alkalne baterije (AA, AAA, 9-volt itd.) koje napajaju daljinski upravljač, baterijske lampe i druge svakodnevne aparate po kući.
  • Dugmaste baterije – koje idu u digitrone, satove, slušna pomagala i ključeve od kola – mogu sadržati srebro i živu te ih stoga ne bi trebalo bacati u smeće. Odnesite ih na reciklažu ili ih ostavite kod prodavaca baterija koji će to učiniti za vas.
  • Litijum-jonske i nikl-kadmijumske baterije se najčešće koriste u mobilnim telefonima, laptopovia, tablet uređajima, digitalnim fotoaparatima, majstorskim alatkama i igračkama. Ove baterije nikada ne treba bacati u smeće. Njih morate odneti u centre za recikliranje ili prikupljanje opasnog kućnog otpada.

Smartfoni i tableti

Kod velikog broja smartfona ili tablet uređaja ne postoji način da se ukloni baterija. Nemojte jednostavno baciti ove uređaje u smeće, jer njihove baterije mogu da izazovu požar. Šta onda treba da radite s njima? Probajte da zamenite svoj stari uređaj prilikom kupovine novog. Većina proizvođača će ga besplatno reciklirati iako vi nećete dobiti zasluge za to.

Pre vraćanja ili recikliranja starog uređaja, vrlo je važno da odradite fabrički reset, jer u suprotnom potencijalno predajete trećem licu mnogo ličnih podataka.

Televizori

Vaš televizor sadrži staklo, olovo i druge opasne hemikalije zbog čega ne bi smeo da završi na deponiji.  I osim ako ne nailaze ljudi koji nose kabasti otpad, nemojte ostavljati vaš stari televizor pored kontejnera.

Pozovite lokalnu prodavnicu elektronike i vidite da uzimaju stare televizore na reciklažu. Ako vam oni isporučuju novi TV, trebalo bi da uzmu stari, mada neki znaju to da naplate. Ako ne uspete da se dogovorite sa prodavcem elektronike, kontaktirajte lokalnu fabriku za reciklažu ili gradsku sanitarnu direkciju za više informacija. Oni mogu da zakažu preuzimanje ili da vas upute na pravo mesto.

Možete razmotriti i opciju da donirate televizor prijatelju ili prodavnici korišćene robe. Možda bi bio od koristi lokalnom gerontološkom domu ili školi.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde