Pancerice sa četiri kopče odlaze u istoriju

Spremni ili ne, BOA sistem dolazi u pancerice svuda oko vas.

Kada je Bil Džonson osvojio zlato u spustu na Olimpijskim igrama 1984. godine u današnjoj Bosni, on je doneo trajnu promenu na tržištu pancerica. Skijajući u Raichle Flexon Comp pancericama sa trodelnim kabrio dizajnom (koje nedugo zatim postaju jedan od najpopularnijih modela na svetu), on je završio trku skoro četvrt sekunde brže od svih drugih skijaša sa tradicionalnim dvodelnim pancericama. Poslednji put kada smo videli tako radikalnu promenu u konstrukciji pancerica bio je 1962. godine, kada je Bob Landž uveo plastičnu školjku. Ali danas, 40 godina nakon Džonsonove pobede koja je dovela do evolucije pancerica, nekoliko brendova opet razbijaju kalup klasične pancerice sa četiri kopče. Za sezonu 2023-2024, Salomon, Atomic, K2 i Fischer premijerno predstavljaju pancerica sa potpuno novim kalupom i BOA Fit sistemom na donjoj školjki cipele.

Pancerice su verovatno najneudobnije cipele na planeti. Čak i kada dobro pasuju, one ne pasuju dobro i mnogi skijaši imaju poteškoća da uglave srednji deo stopala u cipelu, naročito na mestu gde se plastična školjka preklapa. Kada se kopče donje školjke čvrsto pritegnu, neki skijaši osećaju kao da će im gornji deo stopala biti smrskan.  To je poznati problem bez lakog rešenja jer je kaiševima teško da se prilagode visini risa stopala. Znajući to, inženjeri BOA sistema su par godina naporno radili kako bi predstavili novi prototip kompaniji K2 (sa kojom BOA ima višedecenijski saradnju zahvaljujući kolaboraciji na dizajnu cipela za bordove i rolere). Nova cipela nema kopče na donjoj školjki a umesto toga imaju cik-cak kabel koji se zateže putem BOA točkića. Kada se kabel zategne pomoću BOA točkića, on se priljubi za metatarzalne kosti stopala bez da spušta visinu risa. Cela suština je da se stopalo što više približi cipeli, a ne da se pritiska gornji deo cipele.

I dok je tradicionalna BOA pertla debela 1,5 milimetara u najdebljem delu, pertla koja zatvara modifikovanu Fischer pancericu koja je prezentovana kompaniji K2 je bar duplo deblja. Taj snažni kabel može da izdrži višestruke udare sa ivicom skije u slučaju pada.

Pritezanje pancerice srednje veličine i širine od oko 100 milimetara je teško. To je najpopularnija širina na tržištu jer je proizvođači vode kao „prosečnu“, ali kako da neko oceni margine nešto užih i širih stopala? K2, na primer, se vodi modelom Lange RX i koristi isti tešnji džep za petu za pancerice male i srednje veličine. K2 Recon, Anthem i Mindbenders sa BOA sistemom (takođe unisex i ženske sa fleks indeksom od 95-130) sve imaju tešnji džep za petu. Novi BOA sistem će imati i sposobnost mikropodešavanja, za razliku od cipela za snowboard i turno skijanje. Možete da stegnete prednji deo cipele koliko god želite, a potom i olabavite bez otvaranja celog sistema.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde