Najnoviji Lenovo ThinkStation je manji od Xbox konzole

Generalno pravilo je da što je brži PC, to je veći i to se više zagreva. Ali šta kada biste mogli da imate samo komponente na nivou najboljih desktop računara u kućištu koje je manje od konzole Xbox Series X? To je upravo ono što je kompanija Lenovo uradila sa svojim ThinkStation P360 Ultra, koji ima zapreminu manju od 4 litre.

To je skoro 3 litre manje od konzole Xbox Series X i mnogo, mnogo manje od tipičnog desktop računara, a pritom podržava procesor Core i9-12900K i grafičku karticu RTX A5000. Sa takvim specifikacijama, P360 Ultra bi mogao biti najbrži PC malog faktora oblika koji smo ikada videli.

Da bi nagurali sav taj hardver u tako malo kućište, u kompaniji Lenovo su sarađivali sa kompanijama Intel i Nvidia kako bi dizajnirali model P360 Ultra od nule. Međutim, kao i svi drugi PC računari malog faktora oblika, ni on nije bio u stanju da koristi najskuplji hardver i komponente koje troše najviše struje. Procesor 12900K je ograničen na 125 vati (inače radi na 241 W) a grafička A5000 je zapravo verzija za mobilne uređaje, i ima znatno manje jezgara i upola manje memorije u odnosu na RTX A5000 24GB za desktop računare.

Ali važno je imati na umu da ova je ova radna stanica sićušna i teška svega 1,81 kg – možete bukvalno da je podignete jednom rukom. Hardver unutra je i dalje vrlo, vrlo brz, iako mu je snaga ograničena a ima i toplotna ograničenja takođe, tako da će se P360 Ultra bez većih problema takmičiti rame uz rame sa svim radnim stanicma osim onih baš najjačih.

P360 Ultra je prilično robustan i u drugim kategorijama: On podržava do 128 GB DDR5 4000 MHz RAM-a, 8 TB NVMe memorije, dva Thunderbolt 4 porta i 2.5 Gigabit Ethernet. Jedna važna stvar koju ovde treba napomenuti, međutim, jeste da NVMe SSD diskovi mogu samo da rade sa PCIe 3.0, koji nudi brzine upola manje od PCIe 4.0. Iako procesori 12. generacije podržavaju PCIe 4.0 SSD-ove, ovo je ograničenje matične ploče. Grafička, s druge strane, podržava PCIe 4.0, tako da tu nema brige.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde