Pfizer plaća skoro 120 miliona dolara za aplikaciju koja detektuje kovid iz kašlja

Tehnologija kompanije ResApp može da detektuje 92% kovid slučajeva iz zvuka kašlja

Mala australijska kompanija ResApp koja se bavi digitalnim zdravstvenim proizvodima već desetak godina razvija algoritam koji moće da dijagnostikuje respiratorne bolesti jednostavnim proučavanjem zvuka pacijentovog kašlja. Sistem je prvobitno obučen da dijagnostikuje upalu pluća, ali su 2019. godine istraživači pokazali da bi ta tehnologija mogla efikasno da prepoznaje astmu, krup i bronhiolitis.

Kada nas je 2020. godine zadesila pandemija, tim ove kompanije je napravio brz zaokret kako bi ubacili i dijagnozu kovida 19 u svoju tehnologiju za prepoznavanje kašlja. Početkom 2022. godine objavljeni su prvi podaci sa pilot testiranja pomoću KOVID algoritma i rezultati su bili impresivni.

Testiranje je pokazalo da sistem može precizno da detektuje 92% pozitivnih kovid slučajeva isključivo preko zvuka kašlja. Sistem je takođe zabeležio i specifičnost od 80%, što znači da je samo dvoje od deset ljudi koji su testirani dobilo lažne pozitivne rezultate.

Ubrzo nakon što je ResApp objavio ove rezultate, farmaceutski gigant Pfizer je pokazao interesovanje, prvo ponudivši 65 miliona dolara za ovu tehnologiju. Sada, u formalnoj najavi akvizicije, postignut je dogovor gde će Pfizer kupiti kompaniju ResApp za ogromnih 116 miliona dolara.

Tim kompanije ResApp se nada da će akvizicija od strane Pfizera pomoći tehnologiji da se dodatno razvije i nađe široku primenu u udaljenim delovima sveta. Udanta Abejratni, jedan od originalnih developera algoritma, rekao je da je cilj projekta bio da se zajednicama širom sveta približe bolji dijagnostički alati.

„Od samog starta, ja sam imao veliku viziju da razvijem skalabilne, jeftine tehnologije za dijagnozu plućnih bolesti širom sveta – ne samo u udaljenim predelima Podsaharske Afrike, već i u razvijenim urbanim gradovima poput Njujorka i Brizbejna“, rekao je Abejratni. „Nadam se da će u zabačenim zajednicama u Africi i Aziji moći da dijagnostikuju smrtne bolesti poput upale pluća jer oni nemaju pristup modernim bolnicama.“

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde