Dubai je podigao 3D štampanje na skroz novi nivo – bukvalno

Zgrada je visoka 9,5 metara i ima ukupnu površinu od 640 kvadratnih metara.

Dubai je postao dom najveće dvospratnice na svetu koja je napravljena pomoću 3D štampača.

Zvaničnici u gradskoj oblasti po imenu Warsan su otkrili ovu zgradu koja je visoka 9,5 metara i ima ukupnu površinu od 640 kvadratnih metara.

Betonski zidovi ove građevine su podignuti koristeći ogromni 3D štampač – a cela zgrada služi kao demonstracija ogromnog potencijala 3D štamparstva u građevinarstvu.

Na osnovu reportaže lista Nacional (The National), za izgradnju ove 3D štampane zgrade bilo je potrebno samo 15 radnika naspram očekivanih 30 za projekat ove veličine.

3D štampanje je takođe proizvelo 60 posto manje otpada u odnosu na tradicionalne tehnike, kažu u ovom listu.

Korišćenje 3D štampanja je takođe smanjilo i troškove gradnje, jer ova tehnika spušta procenjene troškove izgradnje zgrade ove veličine sa 680.660 dolara na manje od 272.264 dolara.

Ova zgrada takođe pokazuje kako 3D štampači mogu da se koriste za izgradnju arhitektonski interesantnih građevina – a ovo bi mogla da bude samo prva od mnogih vizuelno impresivnih 3d štampanih zgrada koje će nići u Dubaiju.

„Ova zgrada je dizajnirana sa različitim oblicima kroz koje je testirana kako bi se dokazalo da je uz pomoć 3D štampanja moguće pretvoriti različite dizajne u stvarnost“, rekao je Dawoud Al Hajri, gradski menadžer opštine Dubai. „Strategija grada Dubaija po pitanju 3D štampanja ima za cilj da od ovog grada napravi svetsku prestonicu ove tehnologije.“

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde