VR u Luvru!

Korporacija HTC VIVE Arts je počastvovana partnerstvom sa Luvrom povodom predstavljanja prvog iskustva virtualne stvarnosti (VR) ovog muzeja, Mona Liza: Iza stakla, koje je počelo 24. oktobra 2019. godine.

Ovaj imerzivan način doživljavanja Mona Lize omogućava gledaocima da se približe najslavnijem remek-delu Leonarda da Vinčija kao nikada do sada, u sklopu čuvene retrospektivne izložbe Da Vinčijeve umetničke karijere u Luvru, kao i putem aplikacije VIVEPORT iz bilo kog dela sveta.

Mona Liza: Iza stakla gledaocima nudi novu perspektivu čuvene Da Vinčijeve slike i priliku da dožive uzvišen lični susret sa umetničkim delima u virtuelnom prostoru. Ovo inovativno, interaktivno iskustvo sa slikom Mona Lize omogućava muzeju da na jedinstven novi način ponudi publici širom sveta pristup legendarnom remek-delu Leonarda da Vinčija.

Na početku sedmominutnog imerzivnog iskustva, učesnik se nalazi u Luvrovoj dvorani Salle des États, stalnom domu Mona Lize u muzeju, preko najnovijih naglavnih slušalica VIVE Cosmos kompanije VIVE.

Učesnik je najpre smešten iza mnoštva gledalaca ispred slike u galeriji muzeja.
Kako se gužva razilazi, tako se gledalac približava slici, čiji su zaštitno staklo i okvir uklonjeni. Sada kada je sam sa ovim remek-delom, učesnik može da vidi živopisne detalje ove čuvene uljane slike, uključujući teksturu drvene ploče posmatranu kroz sloj boje, kao i naličje ploče, gde gledaoci mogu da osmotre pukotinu u drvetu i njenu restauraciju.

Ovo iskustvo virtuelne stvarnosti kombinuje pokretnu sliku, zvuk i interaktivni dizajn kako bi se osmislio način da se posetioci s velikom zainteresovanošću i s visokim stepenom učestvovanja uvedu u Da Vinčijev svet, kao i da steknu razumevanje o tome šta infracrveno skeniranje legendarnih umetničkih dela može otkriti o modelu sa portreta.

Mona Liza: Iza stakla takođe prikazuje upotrebu likovne tehnike Sfumato, koja je karakterisana brojnim slojevima tanko nanešene boje koji čine prelazak iz senke u svetlost gotovo neprimetnim. Gledalac može da iskusi Da Vinčijev Sfumato efekat ilustrovan u sklopu ovog iskustva kroz lagani dim koji ispunjava prostor i ublažava svetlost. Ovo VR iskustvo takođe otkriva skrivene detalje u originalnom prirodnom pejzažu koji je Leonardo da Vinči naslikao iza modela sa portreta.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde