Šta je grupisanje piksela?

Broj megapiksela u kamerama smartfona se rapidno povećava iz godine u godinu i sada smo stigli do tačke gde kamera telefona opušteno može da ima deset puta veću rezoluciju od fotoaparata bez ogledala, ako ne i više.

O čemu se tu radi? Kako proizvođači telefona uspevaju da naguraju toliko piksela u te sićušne senzore? To sve ima veze sa nečim što se zove grupisanje piksela.

Šta je grupisanje piksela?

Za početak, trebali bismo da objasnimo kako funkcionišu senzori fotoaparata. Senzori su podeljeni na miliona sićušnih jedinica koje hvataju svetlost i koje se zovu fotoziti, ali su poznatiji kao pikseli. Da biste dobili najbolje rezultate, uglavnom želite da fotoziti budu što veći, jer veća površina znači bolje performanse u uslovima slabog osvetljenja.

Problem sa velikim pikselima leži u nametnutom kompromisu, jer što su veći pikseli, manje njih može da stane na senzor. Niko ipak ne želi sićušnu sliku od 2 MP sa odličnim detaljima u uslovima slabog osvetljenja.

Tu na scenu stupa grupisanje piksela. To je u suštini proces gde se softver koristi za spajanje susednih piksela koji se potom ponašaju kao jedan, veliki piksel. Najčešći vid grupisnja je 4-u-1, gde se četiri susedna piksela spajaju i ponašaju kao jedan veliki piksel, ali u zadnje vreme svedoci smo trenda gde se kompanije poput Samsunga opredeljuju za opciju 9-u-1 ili čak 16-u-1 na senzoru Isocell HP2 od 200 MP.

Čak i tu i dalje postoji kompromis, jer možete da koristite te veštački veće piksele da dobijete bolje performanse u uslovima lošijeg osvetljenja, ali s druge strane imate sliku niže rezolucije. A u slučaju kada ne grupišete piksele možete da imate sliku vrlo visoke rezolucije, ali samo ako je osvetljenje dovoljno dobro. Razlika je što sada možete da se prebacujete između te dve opcije.

Ako uzmemo Isocell HP2 kameru na modelu Galaxy S23 Ultra kao primer, taj telefon primenjuje vrlo zgodnu softversku magiju i može efektivno da se prebacuje između senzora od 12,5 MP koji je optimizovan za uslove slabog osvetljenja, detaljnog senzora od 50 MP za opštu upotrebu i ultradetaljnog senzora od 200 MP u optimalnim uslovima osvetljenja. U teoriji, to je najbolja od svih opcija.

Zašto jednostavno ne bismo koristili senzor niže rezolucije?

U suštini možete to raditi, a kompanije kao što su Apple i Google su to i dokazale. Obe ove kompanije su se do nedavno držale oprobanih senzora od 12 MP čak i na najjačim flegšip telefonima – i u to vreme to su bile neke od najboljih kamera za smartfone na celom tržištu.

I Apple iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, kao i Google Pixel 7 i 7 Pro imaju glavne senzore od 50 MP sa tehnologijom grupisanja piksela. Zašto su se ovi brendovi prebacili na te senzore?

Pa, postoje dva dobra razloga, po našem mišljenju. Najvažniji u ovom trenutku je digitalni zoom. Dodatni megapikseli znače da možete da zumirate mnogo dalje a pritom zadržite dobar nivo detalja i oba brenda se oslanjaju na to da izvuku maksimum iz svojih kamera.

Drugi razlog je pravljenje video snimaka u 8K rezoluciji, i premda nijedan brend trenutno to ne nudi, sigurni smo da će nuditi na budućim modelima. Video u 8K rezoluciji je okvirno 33,2 MP po frejmu, tako da vam treba senzor prilično visoke rezolucije da bi ga napravio. Primena hardvera unapred omogućava ovim brendovima da rafinišu softver pre nego šta izbace kao funkciju.

Da li postoje alternative grupisanju piksela?

U potrazi za slikama veće vernosti, neki proizvođači bave se veličinom senzora umesto rezolucijom slike, a u bliskoj budućnosti ćemo verovatno videti kako se ova dva pristupa spajaju i kamere će istovremeno nuditi i visoku rezoluciju slike i senzore velikog formata.

U zadnje vreme predstavljeno je nekoliko telefona sa senzorima od 1 inča i svi se oslanjaju na Sonijev modul kamere IMX989. Taj senzor takođe koristi grupisanje piksela ali zadržava rezolucija na skromnih 50 MP u poređenju sa Samsungovih 200 MP.

Kao što smo naučili iznad, veći senzori znače veće fotozite, što dalje znači bolje slike u uslovima slabog osvetljenja. U kombinaciji sa grupisanjem 4-u-1 to znači bolje performanse u uslovima slabog osvetljenja u rezoluciji od 12 MP a kamera od 50 MP se može koristiti i u uslovima ne baš savršenog osvetljenja.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde