HDMI ARC i eARC: Šta su oni i kako rade?

Prilikom postavljanja novog televizora ili soundbara, trebaće vam različiti kablovi. Većina ljudi će jednostavno koristiti bilo koji stari HDMI kabl koji imaju kod kuće, jer većina televizora je kompatibilna sa tim hardverom. Ali ako postavljate pristojan audio sistem sa vašim televizorom, verovatno ćete pročitati nešto o HDMI ARC i eARC priključcima u uputstvu.

Koja je razlika između ova dva tipa priključaka? I da li je jedan bolji od drugog? Još važnije, da li su oni bolji od standardnih HDMI priključaka?

Superautoput HDMI

Pre nego što se pozabavimo HDMI ARC/eARC, dopustite da brzo sumiramo šta HDMI konekcija radi: Može slati digitalni video i audio sa jednog uređaja na drugi koristeći jedan kabl. Kada je uveden, taj digitalni autoput je bio ograničen na jedan pravac protoka. Audio i video su putovali od izvornog uređaja do televizora (ili projektora) i nikad obrnuto.

Jedini izuzetak je bio HDMI Consumer Electronic Control (CEC) – vrlo niskopojasni set komandi koje se mogu slati u oba smera duž HDMI kabla kako bi daljinski upravljač televizora mogao kontrolisati jačinu zvuka AV risivera ili dugme za uključivanje na daljinskom upravljaču AV risivera moglo je isključiti televizor. Tek kasnija revizija HDMI standarda (HDMI 1.4) je promenila tu situaciju.

ARC: Povratni audio kanal

ARC Audio Return Channel

Kao što samo ime kaže, Audio Return Channel – koji nam daje „ARC“ u HDMI ARC/eARC – dodaje mogućnost da televizor pošalje audio unazad duž HDMI kabla ka svom izvornom uređaju. Ako imate AV risiver, i priključite svoje Blu-ray plejere, igračke konzole ili uređaje za strimovanje, risiver će reprodukovati audio deo preko kućnih bioskopskih zvučnika i poslati video deo ka televizoru.

Neki televizori imaju svoje sopstvene aplikacije za strimovanje ili TV tjunere. Pre pojave HDMI ARC, ako ste želeli da čujete te izvore putem zvučnika vašeg risivera umesto onih ugrađenih u televizoru, morali ste provući drugi kabl (obično optički kabl) od televizora nazad ka risiveru. To ne samo da je uništilo jednostavnost jednog kabla konekcije, već je značilo da morate pritisnuti neke dodatne dugmiće svaki put kada prebacite na korišćenje televizora kao izvora zvuka.

HDMI ARC vraća tu jednostavnost tako što vam omogućava ponovno korišćenje jednog kabla za sve vaše potrebe.

Bolji zvuk

Optički kablovi su sjajni za slanje Dolby Digital 5.1 surround zvuka sa uređaja na uređaj. Međutim, bacite mu noviji surround zvuk format, poput Dolby Atmosa ili DTS:X, i on će se zagrcnuti. HDMI ARC, sa većim kapacitetom podataka, može takođe prenositi ove formate, pa ako koristite svoj televizor za strimovanje naslova Dolby Atmos, moći ćete proslediti taj signal svom kompatibilnom AV risiveru ili soundbaru.

Postoji jedan izuzetak ovde: I pored toga što HDMI ARC može prenositi formate visokog propusnog opsega poput Dolby Atmosa, vaš televizor i dalje mora podržavati te formate. Na primer, neki televizori će reprodukovati Dolby Atmos putem svojih ugrađenih zvučnika, ali ne mogu preneti isti Dolby Atmos sadržaj putem svoje HDMI ARC konekcije (poznato kao Dolby Atmos prolaz). Uvek pažljivo obratite pažnju na specifikacije proizvoda da biste znali šta može ili ne može da uradi.

Jednostavnije prebacivanje

Obično, kada koristite optičku konekciju sa TV-a ka risiveru ili soundbaru, morate ručno prebaciti na optički ulaz kada želite da čujete zvuk sa TV-a, a zatim se vratiti na HDMI ulaze na risiveru ili soundbaru kada želite da se vratite na gledanje spoljnih izvora sadržaja. Takođe može biti potrebno omogućiti ili onemogućiti ugrađene zvučnike na TV-u svaki put kada se prebacite.

Sa HDMI ARC-om, možete se osloboditi daljinskih upravljača svog soundbara ili risivera – čim počnete gledati sadržaj koji potiče sa vašeg TV-a, vaš povezani soundbar ili risiver će automatski prebaciti na odgovarajući ulaz.

eARC: Čini ARC još boljim

eARC – Makes ARC even better

HDMI ARC je bio veliki napredak u odnosu na optičke audio konekcije, ali tehnologija pati od jedne ograničenosti koju su oduvek kritikovali ljubitelji kvaliteta zvuka: Ima propusnost za podršku Dolby Atmosu, ali samo za verziju ovog formata koja koristi Dolby Digital Plus. Ako samo strimujete Dolby Atmos (recimo sa Netflix-a ili Apple TV+), to nije problem jer te usluge koriste istu vrstu Atmosa.

Ali fizički mediji, poput Blu-ray diskova ili diskova za konzole, zajedno sa određenim preuzetim muzičkim fajlovima, koriste visokokvalitetnu verziju Dolby Atmosa zahvaljujući hi-res mogućnostima Dolby TrueHD-a bez gubitaka.

Kao što već možda pretpostavljate, Dolby TrueHD zahteva više propusnosti od Dolby Digital Plus-a, a HDMI ARC specifikacija nikada nije bila dizajnirana da to obradi. Zato sada imamo poboljšani Audio Return Channel (eARC), koji ima dovoljno kapaciteta i može rukovati bez gubitka hi-res audio do 24-bit/192kHz, što bi trebalo zadovoljiti čak i najzahtevnije audiofile.

Kada koristiti eARC?

When to use eARC

eARC će biti najkorisniji za ljude koji sve svoje uređaje za sadržaj povežu sa HDMI ulazima na svom TV-u, umesto na ulaze na soundbaru ili AV risiveru. Posebno je koristan za one koji poseduju soundbar sposoban za Dolby Atmos. Bez eARC porta na vašem TV-u, nećete biti u mogućnosti da prenosite hi-res, bez gubitka zvuka (bilo da je u pitanju Dolby Atmos ili neki drugi format) ka vašim spoljnim audio uređajima.

Za ljude koji povezuju svoje uređaje sa AV risiverom (ili sa soundbarom sa barem jednim HDMI ulazom), potreba za eARC-om je malo manja. Tipični izvori visokokvalitetnog zvuka (pretežno Blu-ray plejeri) mogu biti direktno priključeni na ovaj uređaj, bez oslanjanja na audio mogućnosti TV-a.

Dakle, da li je eARC samo zbog dobijanja boljeg Dolby Atmosa?

Nije potpuno. HDMI eARC je dizajniran da dozvoli do 37Mbps propusnosti za audio return kanal, dok HDMI ARC nikada nije bio dizajniran za više od 1Mbps po sekundi. To je ogromna razlika i daje eARC-u mogućnost da prenosi razne hi-res audio formate. Na primer, dok Dolby TrueHD daje najbolji prikaz Atmosa, TrueHD se takođe može koristiti za prenos manje egzotičnog audio sadržaja poput 5.1, 7.1, ili običnog dvokanalnog stereo zvuka. Isto važi za formate poput DTS:X, DTS-HD, i DTS-HD Master Audio.

eARC ima automatsku lip-sync funkciju, pa teoretski više nećete morati da prilagođavate podešavanja kašnjenja na vašem TV-u ili audio opremi da biste dobili savršeno poklapanje zvuka i slike, kao što nekada morate raditi prilikom korišćenja HDMI ARC ili optičkih konekcija.

Postoje i neki potencijalni ne-audio benefiti eARC-a. ARC zahteva da HDMI-CEC bude omogućen na vašoj opremi. eARC ima svoj ugrađeni mehanizam za detekciju uređaja, koji ne zahteva CEC.

HDMI 2.1?

HDMI 2.1

HDMI 2.1 je najnovija verzija HDMI specifikacije – tehnički popis zahteva koje svaki proizvođač koji želi da implementira HDMI 2.1 na svojim uređajima mora da poštuje. HDMI eARC je uključen među mnogim funkcijama HDMI 2.1.

Proizvođači mogu, do određene mere, da biraju koje od funkcija HDMI 2.1 žele da podrže. Mogu podržati sve ili samo neke, i u oba slučaja, i dalje imaju moć da tvrde da vam nude HDMI 2.1, što je zbunjujuće. Verovali ili ne, eARC se smatra opcionalnom funkcijom, baš kao što je ARC bila opcionalna kod prethodnih verzija HDMI-a. Da stvari budu još komplikovanije, moguće je omogućiti HDMI eARC korišćenjem ne-HDMI 2.1 čipsetova, što znači da TV može da ima eARC, a da ne poseduje druge HDMI 2.1 funkcije.

Imamo odlično objašnjenje o HDMI 2.1 ako želite da se dublje upustite u ono što nova specifikacija nudi (napomena: pretežno je za igrače i ljude sa 8K televizorima), ali za naše potrebe, evo šta treba da znate: Ako tražite uređaj koji podržava HDMI eARC, potražite tačno tu oznaku na kutiji proizvoda, ili u specifikacijama, ili na oznakama HDMI porta (na sreću, HDMI portovi su jasno označeni u te svrhe).

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde