Hidratacijski biosenzor za sportiste koji vode računa o svim detaljima

Hidratacija ne mora da bude ovako visokotehnološka ili komplikovana stvar, ali možda bi štreberima koji se bave sportovima izdržljivosti ovi podaci mogli da budu dragoceni.

Nix hidratacijski biosenzor od 129$ je uređaj koji se sastoji iz kapsule i flastera koji osobe koje se bave sportovima izdržljivosti obaveštava kada treba da se hidriraju tokom treninga. On daje personalizovane preporuke i izračunava vaš individualni gubitak elektrolita u zavisnosti od različitih faktora kao što su vremenski uslovi i stopa znojanja. To je malo previše. Hidratacija ne treba da bude ovako skupa i komplikovana, ali za zaljubljenike u statistiku i sportiste koji se bave sportovima izdržljivosti Nix senzor zaista nudi praktične smernice koje bi nekima od njih mogle vredeti te pare.

Nix senzor ima dve komponente: trajnu senzorsku kapsulu i jednokratne flastere. Flasteri su napravljeni od lepka koji ne sadrži lateks i prijatni su za nošenje. Dovoljno su fleksibilni da se pomeraju s vama ali su i dovoljno lepljivi da ne skliznu sa kože kada počnete da se znojite. Flasteri su mali (prečnik im je 7 cm) i lako se zalepe na biceps. Pre treninga, sve što treba da uradite jeste da poravnate kapsulu sa brazdama u flasteru i okrećete dok se ne zaključa i pričvrsti.

Postavljanje senzora i flastera nije problem, ali pravo pitanje je da li može da očitava podatke iz znoja. U kompaniji Nix kažu da je biceps jedno od najboljih mesta za procenu ukupnog gubitka tečnosti i elektrolita u organizmu koji pritom nudi dobro korisničko iskustvo.

Kompanija Nix je takođe olakšala otpremanje i sinhronizaciju podataka. Uređaj funkcioniše praktično kao svaki drugi pametni sat ili uređaj za praćenje fizičke aktivnosti. Kada završite sa treningom, označite kraj u aplikaciji, sačekate da Bluetooth odradi svoje i to je to, pojave se podaci. Ovo možete da radite sa zalepljenim kao i sa skinutim flasterom.

Kutija za punjenje možda deluje preveliko, ali je dovoljno velika da se ne zagubi, bilo da je ostavite na noćnom stočiću ili u rancu. A uz to, poklopac ima praktični džepić u koji možete da ubacite rezervni flaster. A pošto je to kutija za punjenje, ne morate da brinete o bateriji. Senzorska kapsula radi 36 sati sa jednim punjenjem, ali ako je svaki put posle treninga vratite u kutiju, nećete morati da brinete o bateriji nekoliko meseci.

Za precizne rezultate, Nix preporučuje da se dobro oznojite tokom trčanja ili vožnje bicikla u trajanju od bar 45 minuta. Kada uspešno završite trening, aplikacija vam izbaci sažetak koji opisuje vežbe koje ste radili, bilo u zatvorenom ili napolju, i šta ste koristili za hidriranje. Takođe možete da vidite temperaturu, vlažnost, temperaturu kondenzacije, solarno opterećenje, vetar i nadmorsku visinu. Što se tiče parametara vezanih za hidrataciju, aplikacija vam kaže koliko ste tečnosti i elektrolita izgubili tokom treninga, kao i sastav znoja (tj. koliko vam je slan znoj).

Postoji i uopšteniji profil znoja koja objedinjuje podatke prikupljene tokom više treninga. Tu možete da vidite procenjenu stopu znojenja, stopu gubitka elektrolita, sastav znoja i Nix Indeks tj. posebnu ocenu koja treba da pokaže koliko ste se znojali tokom svakog pojedinačnog treninga.

Dati 130$ za senzor i 25$ za četiri flastera je puno, naročito jer nećete nositi flaster na svakom treningu. Za većinu ljudi, ovo je najkorisnije kao referentni alat koji izvadite kada dođe do promene u vremenskim uslovima, vašem okruženju ili režimu treninga. Jedna dodatna stvar koja vam daje malu prednost. To je fora kod ovakvih gedžeta, oni nisu od suštinske važnosti, samo ih je „lepo imati“.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde