15 miliona Toyota hibrida…

Toyota je širom sveta prodala preko 15 miliona hibrida od predstavljanja Priusa 1997. godine.

U Evropi je prodaja HEV (hibridnih električnih vozila) premašila granicu od 2,8 miliona vozila, uz ponudu od 19 različitih HEV modela pod oznakama Toyote i Lexusa, što je u 2019. godini predstavljalo 52% ukupne prodaje, odnosno 63% u zapadnoj Evropi.

Paleta dostupnih hibridnih električnih vozila Toyota i Lexus na globalnom nivou sada je dosegla 44 modela, uveliko nadmašujući pionirski Prius koji i dalje ostaje simbol ranog i vizionarskog kretanja kompanije u masovnu elektrifikaciju.

Danas, 15 miliona prodatih hibrida kasnije, Toyota je značajno doprinela zaštiti okoline jer je njena hibridna električna tehnologija do sada smanjila emisiju CO2 za više od 120 miliona tona u celom svetu, u poređenju s prodajom ekvivalentnih benzinskih vozila.

„Zahvaljujući prodaji hibrida, Toyota je na dobrom putu da ispuni cilj od 95 g/km koji je EU odredila za 2020. i 2021. u Evropi, gde su propisi o CO2 najstroži na svetu“ – ističe Matt Harrison, izvršni potpredsednik Toyota Motor Europe (TME) i dodaje: „Povrh toga, naši puni hibridi su takođe neverovatno efikasni u vožnji bez emisije veći deo vremena u gradovima“.

Iako Toyota veruje da su HEV ključni deo buduće ukupne raspodele elektrifikovanih vozila, dve decenije iskustva u elektrifikaciji ima značajnu ulogu i u Toyotinoj strategiji raznovrsnih pogonskih sklopova. Kompanija obezbeđuje i nastaviće da obezbeđuje razne vrste elektrifikovanih vozila radi smanjenja emisije na bazi propisa, infrastrukture tržišta i zahteva kupaca.

Toyota ne zagovara scenario „pobednik uzima sve“, već vidi budućnost u kojoj će različite tehnologije elektrifikacije imati svoju ulogu, uključujući hibridna električna vozila (HEV), plug-in hibridna električna vozila (PHEV), baterijska električna vozila (BEV) i električna vozila s gorivnim ćelijama (FCEV).

Shigeki Terashi, direktor Toyota Motor Corporation (TMC): „Naravno, moramo naporno da radimo kako bismo unapredili performanse baterija i smanjili troškove (baterijskih vozila – BEV), i upravo to činimo. Ali, moramo izbegavati da radimo bez plana, dok ne savladamo prepreke vezane uz BEV i FCEV. U međuvremenu, možemo da doprinesemo nastavkom rada na našim HEV”.

Radi ostvarivanja svoje vizije u Evropi, Toyota planira da uvede na tržište 40 novih ili osveženih elektrifikovanih vozila do 2025, s raznim tehnologijama, uključujući i bar 10 vozila s nultom emisijom (ZEV – Zero Emission Vehicle).

Njena hibridna električna vozila će ostati ključni deo, s najvećim udelom, zadovoljavajući zahteve stranaka i pomažući u smanjenju emisije zajedno s drugim varijantama elektrifikovanih vozila.

Ovo je bio cilj kompanije još od predstavljanja Priusa pre više od 20 godina, s krajnjim ciljem dostizanja nulte emisije, na najširem planu i na održiv način.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde