Nissan predstavlja tehnologiju sledeće generacije za izbegavanje sudara

Najnovija verzija ove tehnologije koristi lidar kako bi se dobio vrlo precizan pregled okruženja vozila u realnom vremenu, čime bi se omogućile mnogo efikasnije funkcije za izbegavanje sudara u poređenju sa trenutnim sistemima automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

Vozilo koje je korišćeno u demonstraciji opremljeno je lidarom, kao i radarskim senzorima i kamerama. Kombinovanjem informacija dobijenih preko tih senzora kreira se pogled na okruženje u procesu koji u kompaniji Nissan nazivaju „Percepcija temeljne istine“ (Ground Truth Perception).

Koristeći ove informacije, automobil može da proceni situaciju i automatski velikom brzinom izvrši akcije za izbegavanje sudara, uključujući promenu saobraćajne trake ukoliko je to neophodno. Nesreće mogu da uključuju druga vozila, ljude ili čak otpali točak koji se iznenada pojavljuje u traci ili blokira više traka, a sistem pomaže i kod usporenog saobraćaja ispred vozila. U kompaniji Nissan ovo vide kao ključni korak na putu do potpuno samovozećih automobila.

Ovaj proizvođač automobila je uveren da će tehnologija „Percepcije temeljne istine“, na čijem razvoju radi, značajno doprineti samopouzdanju kod vozača, smanjenju saobraćajnih nezgoda i autonomnoj vožnji u budućnosti. Nissan se za tehnologiju „Percepcije temeljne istine“ oslanja na lidar američke kompanije Luminar. Druge kompanije koje sarađuju sa kompanijom Luminar uključuju Daimler Trucks, Mercedes-Benz i Volvo.

U kompaniji Nissan očekuju da će završiti razvoj svoje tehnologije „Percepcije temeljne istine“ do sredine ove decenije. Ta tehnologije će nedugo nakon toga početi da se koristi u prvim modelima automobila, a do 2030 bi trebalo da se nađe u svakom novom modelu.

Postojeća verzija ProPilota kompanije Nissan, koja je dostupna u salonima, omogućava vozilu da samostalno upravlja u jednoj saobraćajnoj traci tokom redovne vožnje. ProPilot takođe omogućava vozilu da menja saobraćajnu traku. U oba slučaja vozač mora da nadgleda situaciju i bude spreman da preuzme kontrolu u svakom trenutku.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde