Daimler Trucks počinje sa testiranjem kamiona na gorivne ćelije

Kompanija Daimler Trucks se fokusira na vodonične gorivne ćelije za elektrifikaciju svojih vozila koja bi omogućila fleksibilan i manje zahtevan transport na dugačkim relacijama.

Cilj je da se postigne autonomija do 1.000 kilometara i više, bez stajanja za dopunu goriva.

Model kamiona GenH2 je iznova dizajniran skroz ispočetka. On donosi potpuno nove komponente na koje će se projektanti posebno fokusirati na testovima.
Te komponente uključuju sistem gorivnih ćelija, potpuno električni pogonski sistem i sve druge povezane sisteme kao što je poseban sistem za hlađenje.

Pored toga, posebna težina i pozicioniranost novih komponenti u vozilu utiču na upravljačke karakteristike kamiona, a kao rezultat toga, vibracije koje nastaju na neravnim putevima, na primer, a posebno u ekstremnim situacijama, podvrgavaju ovaj kamion na gorivne ćelije drugačijim silama od onih u konvencionalnim vozilima.

Kako bi se prikupile opsežne informacije o ovome u ranoj fazi, trenutni prototip je natovaren tokom testiranja teretom težine do 25 tona za ukupnu težinu vozila od oko 40 tona, što se poklapa sa planiranim specifikacijama za serijski model GenH2 kamiona.

U kompaniji Daimler Trucks odlučili su se za tečni vodonik jer u tom stanju, nosilac energije ima daleko bolju energetsku gustinu u odnosu na zapreminu nego vodonik u gasovitom stanju.

Zbog toga su rezervoari kamiona na gorivne ćelije koji koriste tečni vodonik dosta manji i, zbog nižeg pritiska, znatno lakši.

To ostavlja više tovarnog prostora u kamionima za veću korisnu nosivost. Isto tako, moguće je i skladištiti više vodonika, što znatno povećava autonomiju kamiona.

To čini GenH2 kamion pogodnim za višednevna, logistički zahtevna, duga putovanja sa visokom potrošnjom energije na dnevnom nivou, kao što su to i konvencionalni dizel kamioni.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde