Detroit dobija dva puta na kojima će se el. vozila puniti tokom vožnje

Plan je da se u sledeće dve godine u trotoar ugradi tehnologija za punjenje električnih vozila tokom vožnje. Postavljanjem tog bežičnog sistema, Sjedinjene Države će po prvi put testirati takozvano induktivno punjenje na javnim putevima, kažu u ministarstvu za transport savezne države Mičigen.

U nekim drugim saveznim državama, uključujući Floridu, Indijanu, Pensilvaniju i Jutu, zvaničnici takođe planiraju da tokom sledećih nekoliko godina testiraju induktivno punjenje na javnim saobraćajnicama.

Elektromagnetsko induktivno punjenje je uobičajena stvar u svakodnevnom životu – za bežično punjenje mobilnih telefona koristi se slična tehnologija. Na putevima, kalemovi ugrađeni u trotoar prenose magnetsku energiju do risivera montiranog ispod električnog vozila kako bi se baterija punila bežičnim putem.

Bežični drumski sistemi bi u budućnosti mogli da povećaju autonomiju električnih vozila, smanje vreme tokom kojeg neiskorišćeni stoje prikačeni na punjače i omoguće elektrifikaciju kamiona tako što će moći da koriste manje, jeftinije baterije, tvrde zagovornici ove tehnologije. Njihova vizija je da tehnologija induktivnog punjenja bude postavljena duž auto-puteva širom Sjedinjenih Država.

 

Vozači će moći da koriste mobilnu aplikaciju ili funkciju na vozilu da odaberu da li će prihvatiti punjenje preko kalemova u drumu. Korsnici će plaćati kilovate na isti način kao što to rade na električnim punjačima, s tim da bi sistem bio besplatan tokom probnih testiranja.

Najveći izazov za dostizanje nulte emisije CO2 na nacionalnom nivou jeste shvatiti kako distribuirati 70% robe koju trenutno transportuju kamioni.

Bez sistema za induktivno punjenje koštalo bi otprilike 150.000$ da se stave baterije u svaki električni šleper. Te baterije bi bile teške 9.000 kg – što je četvrtina nosivosti kamiona. Punjenje tako velikih kamionskih baterija bi zahtevalo megavatske punjače za brzo punjenje.

Induktivno punjenje, s druge strane, bi eliminisalo potrebu za tako teškim baterijama. Manje kamionske baterije bi zahtevale manje prirodnih resursa za proizvodnju i koštale bi oko 15.000$.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde