KOliko 5.5G mreža može da ubrza Internet???

Do kraja 2022. godine 5G mrežu koristilo je više od milijardu ljudi širom sveta. Iako je prelazak sa 4G na 5G tehnologiju u mnogim zemljama još uvek u toku, mobilna industrija već uveliko sprema 5.5G, koji će biti do 10 puta brži, sa do 10 puta većim opsegom konekcija i isto toliko puta održiviji po pitanju CO2 emisije.

Huawei od jula 2022. godine radi na planiranju i implementaciji 5.5G mreža, koje su međukorak do 6G, a čija su najvažnija rešenja predstavljena tokom MWC 2023, najvećeg sajma mobilne telefonije na svetu, koji je nedavno održan u Barseloni.

GUIDE to the Intelligent World

Tokom MWC-a Huawei se sastao sa najvećim operatorima, partnerima iz industrije i ključnim liderima iz celog sveta, kako bi razgovarali o GUIDE to the Intelligent World inicijativi. Ova izuzetno važna tema poslužiće kao postavljanje temelja za 5.5G mreže i nadogradnju postojećeg 5G ekosistema.

Zanimljivo, ali postoji baš pet najvažnijih 5.5G prednosti, i to: 10 Gbps standard, potpuna interkonekcija, integrisana komunikacija i detekcija, L4 mreže za autonomnu vožnju i zeleni IKT.

Mreže nove generacije doneće veću vrednost svima i omogućiće kreiranje prave, otvorene digitalne ekonomije, objasnio je Ričard Liu, predsednik Cloud Core Network sektora kompanije Huawei.

Kontinuirano i snažno ulaganje u IKT infrastrukturu direktno podstiče rast digitalne ekonomije. Izveštaji trećih strana jasno pokazuju da će, kako se nove mreže razvijaju iz jedne generacije u drugu, ovaj efekat biti dodatno pojačan za 15 odsto. Gledajući u budućnost, verujemo da poslovni plan GUIDE-a, koji kombinuje 5G i 5.5G, otkriva kako će evolucija IKT napredovati i doneti veću vrednost. Zajedno sa našim klijentima i partnerima, nastavićemo sa inovacijama, gradimo inteligentnu povezanost i redefinišemo računarstvo“, rekao je Liu.

5.5G biće 10 puta bolji od 5G mreže

Tehnološke inovacije u eri 5.5G mreže doneće operatorima, korisnicima i preduzećima desetostruko povećanje performansi mreže u odnosu na 5G, i to:

10 puta veće brzine: Korisnicima mobilnih i kućnih širokopojasnih usluga brzine će se povećati sa jednog Gbit/s na 10 Gbit/s
10 puta više veza istovremeno: Pasivna IoT tehnologija (Internet of Things) omogućava povećanje broja povezanih stvari sa 10 milijardi na 100 milijardi
10 puta bolja preciznost: Doći će do desetostrukog poboljšanja što se tiče kašnjenja (latencije), tačnosti pozicioniranja i pouzdanosti mreže
10 puta veća energetska efikasnost: Emisija CO2 po terabajtu podataka prenetih na mobilnoj mreži smanjiće de čak 10 puta
10 puta inteligentnije: Mreže za autonomnu vožnju (ADN) biće nadograđene sa nivoa tri na nivo četiri autonomije, sa 10 puta efikasnijim mrežnim O&M.

Nove mreže koristićemo za pristup Metaverzumu i drugim virtuelnim sistemima, a neke od stvari koje će nam postati svakodnevica su 3D onlajn šoping centri, 24K VR gejming, gledanje videa u 3D okruženju bez dodatnih naočara, dok će zajednička karakteristika svih biti da ćemo moći da “uronimo“ u digitalni svet kao nikad ranije.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde