Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional – Ronilački sat za najdublje zarone ikada

U bukvalnoj trci do samog dna koju vode časovničarski brendovi, novi šampion je Omega sa svojim satom za ultra duboko ronjenje koji je istraživač Viktor Veskovo (Victor Vescovo) u maju 2019. godine poneo sa sobom na dno Marijanskog rova, do dubine od 10.928 metara.

Naziv ovog sata je Ultra Deep Professional, a ova zver od časovnika je deo Omegine linije Seamaster Planet Ocean, a velik je i opasan baš onoliko kao što biste i očekivali od komada opreme dizajnirane za tako surove uslove.

Čak i ako mislite da imate ručni zglob koji može da „iznese“ titanijumski sat prečnika 52 mm i debljine 28 mm, ovaj sat još uvek nije dostupan u komercijalnoj prodaji (a verovatno neće ni biti).

Prethodni rekord za ronilački sat koji se spustio na najveću dubinu držao je Rolex sa dubinom od 10.916 metara, tako da je Omega oborila ovaj rekord za svega 12 metara.

Marijanski rov je samo deo „Five Deeps“ projekta na kom radi Viktor Veskovo, koji planira da ode do „najdubljih tačaka u svih pet okeana“.
Kao i u slučaju Rolexa i drugih sličnih ekstremnih eksperimenata, Omega satovi (tri komada) su krenuli u ovu avanturu, zalepljeni za spoljašnjost podmornice.

Iako Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional izgleda iznenađujuće nosivo za jedan ovakav sat namenjen dubokom ronjenju, kada ga pogledate sa strane postaje jasno da to nije običan ronilački sat.

Da bi sat izdržao ogroman pritisak vode na tim dubinama, kompanija Omega je izvukla pouke iz dizajna podmornice po imenu Limiting Factor, za koju su satovi bili zakačeni.

Safirno staklo koje prekriva brojčanik je jedno od mesta gde je prodor vode bio velika briga, pa su u ovoj kompaniji koristili kupasti dizajn koji se nalazi na prozorima Limiting Factor podmornice a koji raspoređuje pritisak. Staklo je dodatno zalepljeno za kućište uz pomoć Omeginog patentiranog Liquidmetal materijala.

Pored dizajnerskih elemenata, Omega je pozajmila i materijal koji je zaista korišćen u izradi podmornice, uzimajući deliće njenog titanijumskog trupa da od njih napravi kućišta.

Kao što su i prosečni ronilački satovi osposobljeni da idu mnogo dublje nego što će im ikad zatrebati, i imaju vodootpornost do 300 m, i Omega je testirala svoj Ultra Deep Professional do neverovatnih 15.000 metara. Što se tiče unutrašnjosti, ove satove pokreće isti Master Chronometer mehanizam koji se nalazi i u standardnim Omega satovima.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde