Mnogi dizajneri zvučnika su minimalisti u srcu. Oni zagovaraju estetiku dizajna koja kaže da je jednostavnije bolje. Dva najveća zvučnika brenda Audiovector, flegšip model R11 i model R8 rangiran odmah ispod njega, dostupni su samo u najjačem paketu opreme Arreté, što praktično znači da opcioni dodaci nisu opcija – osim jednog, takoreći. Par R 8 Arreté zvučnika prodaje se za 69.995 dolara plus doplata (3.850 dolara) za opcioni kabel za uzemljenje, koji je neophodan ukoliko želite da iskoristite prednosti Freedom Grounding koncepta.

The R 8 Arreté

Gore sa prednje strane zvučne kutije od prelepog drveta nalazi se baffle izrađen od matirane legure aluminijuma; svi drajveri koji emituju zvuk unapred su montirani na ovaj baffle, a kontrastni polirani prstenovi daju mu luksuzni, premijum izgled koji ima dozu razmetljivosti, taman toliku da vam izmami osmeh na lice čak i pre nego što muzika krene da svira i svakako čini vlasnika ponosnim. Crne mrežice su deo standardne opreme, ali ko bi želeo da prekrije tako prelep prednji deo zvučnika?

Taj prelepi baffle sadrži tri midvufera od 6,5 inča. Dijafragme vufera napravljene su od ugljeničnih i aramidnih vlakana (kao kod kevlara) „napunjene sintetičkom smolom za drvo.“ Obe vrste ovih vlakana su jake, a zajedno formiraju vrlo krutu, laganu zvučnu membranu. Glasovne zavojnice su namotane na titanijumske zavojnice. S obzirom na to da je titanijum manje magnetičan od aluminijuma, koji je blago paramagnetičan, upotreba titanijuma „drastično smanjuje histerezu  u poređenju sa većinom drugih drajvera“.

Konveksni aluminijumski panel proteže se celom dužinom zadnje strane zvučne kutije modela R 8 koja je oblika suze. Na vrhu tog panela, naspram tvitera, nalazi se pet horizontalnih otvora, svaki visine oko 5/16 inča, koji omogućavaju pozadinskim talasima tvitera da izađu pozadi. Nekoliko centimetara niže na tom panelu, naspram gornjeg midvufera, nalazi se drajver srednjeg opsega veličine 4 inča koji emituje zvuk iza zvučnika kroz sedam horizontalnih otvora. Ovaj drajver od 4 inča koji emituje zvuk sa zadnje strane koristi „polipropilensku membranu i snažan magnet“. Ispod njega se nalaze dva port otvora, svaki od kojih ima izlaz kroz sedam horizontalnih otvora. Jedan od njih opslužuje komoru koju dele dva midvufera sa najnižom frekvencijom, a drugi opslužuje izobarični vufer koji emituje zvuk nadole.

R 8 Arreté šalje energiju u vazduh preko čak devet otvora koji emituju zvuk, a samo četiri od njih – tri midvufera i tviter zvučnik – emituju zvuk sa prednje strane. Pored njih tu su vufer koji emituje zvuk nadole, drajver srednjeg opsega koji emituje zvuk otpozadi, otvor koji omogućava pozadinskim talasima tvitera da izađu pozadi i dva gorepomenuta porta.

Slušanje

Audiovector R 8 Arreté je uglavnom neutralan što se tiče zvučne prezentacije. Bas je pun i obuhvata ceo opseg. Poželjna visina za slušanje je 100-100 cm uz razdaljinu od 3 m, ali to nije od krucijalnog značaja. Zvučna slika modela R 8 je impresivna.

Zaključak

Audiovector R 8 Arreté je komplikovaniji od tipičnog zvučnika. Ali zvuk koji proizvodi je sve, samo nije komplikovan: on je čist i jasan i lako ga je procesuirati. On je pohvalno neutralan, ali takođe i idealno prijatan, pomalo topao, sa basom koji, iako ima širi opseg, nije preovlađujući. Prostorna prezentacija je zaista posebna, naročito percepcija dubine. R 8 Arreté je uspeo sve ovo, istovremeno ostajući jasan i prikazujući konkretne, precizne zvučne slike.

Opis: Višestrani, bas refleks, stojeći zvučnik sa izobaričnim sistemom vufera koji emituje zvuk nadole. Drajveri: AMT tviter, drajver srednjeg opsega od 4 inča koji emituje zvuk sa zadnje strane i ima dijafragmu od polipropilena; tri midvufera od 6,5 inča (165 mm) sa dijafragmama od ugljeničnih vlakana/ aramidnih vlakana/sintetičke smole za drvo; vuferi od 6,5 inča (ugljenična/aramidna vlakna) i 8 inča (ugljenična vlakna); svi konusni drajveri sa titanijumskim zavojnicama. Prelazne frekvencije: 100Hz/250Hz/3kHz. Frekvencijski opseg: 22Hz–52kHz. Osetljivost: 92.5dB/W/m. Nominalna impedansa: 8 oma. Snaga: 500 W.

Dimenzije: 1442mm × 327mm × 533mm. Masa: 72,6kg po komadu.
Završna obrada: Klavirski italijanski orah (prirodni furnir) i legura aluminijuma.
Proizvođač: audiovector.com

CENA: $ 69.995

Prethodni tekstBrend broj 1 za čizme u Skandinaviji: Polyver Sweden
Sledeći tekstNovi fitnes sat kompanije Suunto je ultralagan i ima bateriju koja traje 100 sati

Leave a Reply