TEST: BMW Serije 2 Gran Coupe – Najmanji kupe iz Bavarske

Dobar koliko god to može da bude jedan BMW sa prednjim pogonom, ali možda nema dovoljno stila koliko to zahteva njegov tržišni segment

[vc_btn title=”Odličan osećaj u vožnji, zvučna izolacija kabine, osećaj kvaliteta” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Prostor na zadnjoj klupi. Prednja sedišta su previše sportska? ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

BMW Serije 2 Gran Coupe ima zapanjujuće malo sličnosti sa Serijom 2 Coupe.

Ovaj model zapravo deli najviše genetskog materijala sa Serijom 1 hečbek.

Ima poprečno postavljen motor i pogon na prednjim točkovima.

Iako je oprema unutra ista kao u modelima Serije 1, spoljašnjost je skroz nova.
Velika maska hladnjaka sa uglastim farovima podseća pomalo na model Z4.

Vrata bez okvira omogućavaju spušteniji krov i otvore prozora koji bolje izgledaju.

Bočni profil ima skoro iste, karakteristične linije kao i Serija 8 Gran Coupe.

Ali začuđujuće, iako te linije čine da „osmica“ deluje „koščato“, Serija 2 ima popunjenije površine pa linije nestaju u pozadini.

Automatski menjač glatko menja brzine, ali nije uvek u skladu sa osećajem velikih BMW modela.

Kada prebaci u niži stepen prenosa za turbo snagu, auto se pomalo zaljulja usled prevelikog obrtnog momenta.

Nije to ništa zbog čega ćete završiti u jarku, ali to je podsetnik da je ovo automobil sa pogonom na prednjim točkovima i da ima iznenađujuće precizan osećaj upravljanja.

Pored toga, vožnja je sjajna. Za to je delom zaslužna prava nezavisna zadnja osovina koja balansira žustrinu ovog automobila.

Ovo nije pobesneli automobil sa ultrapreciznim upravljačkim mehanizmom kao najbolji hot heč modeli.

Ali, možete da osetite kako gume „rade“, i igrate se malo sa uglovima bočnog klizanja – uglavnom na isti način kao u drugim kolima sa prednjom vučom, popuštajući gas pre vrhunca kako biste malo opustili rep automobila.

Auto nikada ne baca dovoljno obrtnom momenta nazad da izazove preupravljanje snagom. Vožnja kroz krivine je pravo zadovoljstvo.

Za zimske sporedne puteve ovo je prava mašina.

Možete da osetite šta smera i imate odlično prianjanje, sposobnost za apsorpciju džombi, okretnost bez osećaja nervoze i kompaktne dimenzije.

Količina prostora za noge pozadi uopšte nije loša za decu, ali svako sa makar približno prosečnom visinom za muškarca će nabiti glavu u plafon.

Prtljažnik ima praktični dupli pod za ukupnu zapreminu od 430 litara.

Većina paketa uključuje BMW-ov najveći ekran na dodir, ali nećete ni morati previše da ga dodirujete jer pored njega imate ogroman broj fizičkih dugmića po celoj komandnoj tabli (od kojih mnogi mogu da se pretvore u vaše omiljene prečice) kao i iDrive točkić.

Taj točkić je i dalje sjajan. Najbolji u industriji kad je u pitanju zumiranje ili skrolovanje po listama dok vozite, a možete da koristite i komande na upravljaču.

Svi ti dugmići nisu vizuelno neskladni jer je dizajn kabine nesimetričan.

Gde god da pogledate, videćete ispupčene ivice, udubljenja, uglaste elemente i promene u teksturi.

Ovo je prvi BMW sa Android Auto sistemom i u stanju je da pametno integriše strelice sa navigacije vašeg telefona na centralnom ekranu.

Takođe je u svim paketima opreme dostupan i CarPlay.

Svi paketi opreme takođe uključuju i LED farove i parking senzore sa svih strana. Snaga ozvučenja je 100 W, a klima je automatska, dvozonska.

Dobar je koliko to može da bude jedan BMW sa prednjim pogonom, ali neki će reći da nema dovoljno stila za svoj tržišni segment.

Ovo je verovatno najmanji BMW sa četvoro vrata, ali osećaj luksuzne uglađenosti čini da deluje veće nego što biste očekivali.

U svakom slučaju, nije operisan od malo dobre zabave ako mu date malo gasa.

BMW 218I Gran Coupe Alpine

Motor: benzin, 3 cilindra, Euro 6d, 1499 ccm, 140 KS
Menjač: Automatski, 7 stepeni prenosa
Ubrzanje: 8,7 s
Maksimalna brzina: 215 km/h
Potrošnja (na testu): 9,4l / 100 km
Dimenzije: 4.625 x 1.800 x 1.420 mm, 1.350 kg
Kapacitet prtljažnika: 430 l
Kontakt: www.bmw.rs

CENA: OD 28.490 EUR, TESTIRANI 34.990 EUR

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde