Nova Audi A3 limuzina

Predstavljena je druga generacija Audi priče o uspehu – A3 Limuzina, koja je 1996. godine postavila segment premium kompaktnih automobila.
Novu A3 Limuzinu odlikuje sportski i elegantni izgled.

Prednjim krajem dominira velika Singleframe prednja maska sa saćastom prednjom rešetkom i bočno pozicioniranim upadljivim prednjim svetlima.

Na modelu najviše klase sa Matrix LED tehnologijom su smeštena nova digitalna dnevna svetla koja se sastoje od 15 LED segmenata koji mogu da se aktiviraju pojedinačno.

Kod modela A3 Sportback, linija karoserije proteže se iznad praga i podiže prema zadnjim svetlima pre luka zadnjeg točka, čime je naglašen kratki zadnji kraj.

Suprotno tome, linija karoserije na Limuzini se proteže do zadnjeg branika.

Tako je naglašena njegova dužina – 15 je centimetara je duži od modela Sportback – i povećana je njegova elegancija sa bočne strane.

Linija krova dinamički se spušta od B stuba – kao na modelu coupé – i završava se sa upadljivim spojlerom na vratima gepeka.

Aerodinamično poboljšanje je postignuto zahvaljujući podignutom zadnjem kraju u odnosu na prethodnika, kao i većim difuzorom.

Zahvaljujući tome, nova A3 Limuzina sa motorom 2.0 TDI 110 kW (150 KS) postiže vrednost Cd (koeficijent otpora vazduha) od 0,25, što je 0,04 Cd bodova više od prve generacije.

Osim toga, donji deo karoserije sa panelima, spoljašnji retrovizori poboljšane aerodinamičnosti i aktivno hlađenje kočnica smanjuju otpor vazuha i doprinose aerodinamičnosti vozila.

Kokpit modela A3 Limuzine u potpunosti je usmeren na vozača. To počinje sa dizajnom enterijera i završava sa ekranom i elementima za prikaz i kontrolu.

Prednja konzola sa centralnim MMI ekranom osetljivim na dodir je blago nagnuta prema vozaču.
Dijagonala mu je 10,1 inča i ima intuitivne opcije za korišćenje.

Instrument tabla od 10,25 inča iza volana je digitalna već na osnovnom modelu.

Ukoliko se radi o Audi virtualnom kokpitu plus, dijagonala ekrana je 12,3 inča koji nudi tri različita prikaza.

Tu se prikazuju i broj obrtaja i brzina prikazani kao dijagramsa crvenim uglastim grafičkim elementima.

Opciono, ovaj koncept može se dopuniti gore postavljenim „head-up display“ koji važne informacije projektuje na vetrobransko staklo u vidnom polju vozača.

Vrhunski informaciono-zabavni sistem (Infotainment) na novom modelu A3 Limuzine je MMI navigacioni sistem plus koji koristi modularnu informaciono-zabavnu platformu treće
generacije (MIB 3).

MIB 3 udeseterostručuje snagu računanja u odnosu na onu kod prethodnika, automobil se povezuje sa LTE brzinom na internet, a sa pametnim telefonima na internet se povezuje putem Wi-Fi hotspota.

Kod Audi pre sense prednjeg sistema kamera iza unutrašnjeg retrovizora radi zajedno sa prednjim radarom na sprečavanju nesreća, ili barem umanjivanju njihovih posledica.

Serijski ugrađen sistem za izbegavanje sudara takođe koristi podatke sa tog sistema.

Adaptivni tempomat, koji vozači poznaju iz viših klasa, pomaže sa uzdužnim i poprečnim navođenjem.

Pomoć za efikasnost ih obaveštava kada bi trebalo da skinuti nogu sa papučice gasa. Da bi to desilo, sistem procenjuje različite informacije uključujući i navigacione podatke.

Nova A3 Limuzina će na početku biti dostupna sa dva TFSI motora i jednim TDI motorom.

Svima im je zajednička visoka efikasnost. 35 TFSI, 1,5-L motor sa direktnim ubrizgavanjem snage 110 kW (150 KS) dostupan je u dve verzije sa novorazvijenim šestostepenim manuelnim menjačem i sedmostepenim S tronic menjačem sa duplom spojnicom.

Pogonski agregat sa CoD tehnologijom zajedno sa S tronic menjačem sa dvostrukim kvačilom koristi i 48-voltni blagi hibridni sistem.

Obnavlja energiju za vreme usporavanja i pruža motoru podršku sa do 50 Nm.

Kombinacija ove dve tehnologije omogućava uštedu goriva do 0,7l/100 km 2.0 TDI motor od 110 kW (150 KS) je takođe uparen sa S tronic menjačem da duplom spojnicom.

Kod automatskog menjača se koristi tzv „shift by wire“ tehnologija.

Vešanje kod ovog modela je podešeno da bude sportsko i skladno, malo preciznije u odnosu na prethodnika.

U velikoj meri ova preciznost i brzina reakcije su postignuti zahvaljujući središnjem dinamičnkom sistemu upravljanja koji obezbeđuje optimalnu interakciju između svih komponenti relevantnih za dinamičnost.

Kao alternativa standardnom podešavanju, tu je sportsko vešanje i ogibljenje sa prilagodljivim amortizerima koji omogućavaju širok spektar podešavanja oslanjanja, od jako udobnog do opcije koja omogućava dinamičniju vožnju.

Audi drive select dinamični sistem upravljanja takođe omogućava vozaču da iskusi različite nivoe podešavanja vešanja od komforno orijentisanog i izrazito dinamičnog do naročito ekonomičnog.

U Srbiji i Crnoj Gori ovaj model se očekuje krajem 2020.godine.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde