TEST: ADATA SSD SU800

Adata SSD Ultimate SU800 je sposobni, pristupačni hard disk koji nudi prednosti SSD memorije bez paprene cene.

U kompaniji ADATA velike nade polažu u 3D NAND flash, za koji kažu da im omogućava da naguraju još veći kapacitet memorije, veću efikasnosti i veće bržine čitanja i pisanja. Takođe, tvrde da 3D NAND flash čini njihove diskove energetski efikasnijim, a samim tim jeftinijim za korišćenje. Da li onda 3D NAND flash čini da se Adata SSD Ultimate SU800 izdvaja iz mase?

 

Funkcije i specifikacije

SU800 dolazi sa različitim kapacitetima memorije od 128 GB do impresivnih 1 TB, što znači da možete da birate kapacitet u zavisnosti od toga kakve su vaše potrebe. Tražite li SSD koji će da vam služi kao disk za pokretanje sistema, onda vam je verovatno dovoljan model sa manjim kapacitetom, a ako želite da spojite brzinu i čuvanje dokumenata u jednom disku od 2,5 inča, onda će za takve vaše potrebe biti bolji model sa većim kapacitetom.

U kompaniji Adata su uvereni u brzine čitanja/pisanja na modelu SU800 koji može da se pohvali maksimalnom brzinom čitanja od 560 MB/s i maksimalnom brzinom pisanja od 520 MB/s. Poređenja radi, tradicionalni brzi HDD disk u proseku ima brzine čitanja i pisanja od 110 MB/s, tako da u teoriji ovde govorimo o povećanju brzine čak i do 500%.

Pri upotrebi, Adata SSD Ultimate SU800 u proseku troši 0,65 W, što je delić onoga što troše tradicionalni hard diskovi od 2,5 inča, koji u proseku troše 3,2 W. Njegova potrošnja u stanju mirovanja je svega 12 mW, i zato je Adata SSD Ultimate SU800 pravi izbor ako želite uređaj koji ukupno ima nisku potrošnju energije. Dobar je za laptopove kod kojih niska potrošnja energije znači duže trajanje baterije, tako da je dobro videti koliko pažnja je kompanija Adata posvetila smanjenju energetske potrošnje u modelu SSD Ultimate SU800.

Ultimate SU800 takođe dolazi sa besplatnim Adata SSD Toolbox programom, kao i sa „migration utility“ softverom koji će vam pomoći da prebacite podatke sa prethodnog diska. Sam softver dobro radi posao, iako korisnički interfejs nije najelegantniji. Ne traži predznanje, već je intuitivan. U roku od odmah ćete upravljati njime kao da ste sto godina zajedno.

 

Performanse

Kakve performanse ima Adata SSD Ultimate SU800? Zadivljujuće dobre, zapravo, kada gledamo različite industrijske standarde. U Crystal Disk Mark softveru za merenje brzine čitanja i pisanja diskova zabeležio je brzinu sekvencijalnog čitanja od 562,6 MB/s i brzinu čitanja od 507,6 MB/s. U ATTO disk softveru, koji testira koliko brzo disk čita i piše podatke u različitim veličinama, Adata SSD Ultimate SU800 je zabeležio brzinu čitanja od 562 MB/s i brzinu pisanja od 515 MB/s.

Ovi rezultati se većim delom podudaraju sa onim što moderni SATA III SSD diskovi mogu da urade, tako da 3D NAND ne donosi neka velika poboljšanja po pitanju brzine, ali definitivno je da Adata SSD Ultimate SU800 može da se meri sa skupljim SSD diskovima renomiranih proizvođača. U PCMark 8 softveru, Adata SSD Ultimate SU800 je zabeležio rejting od 4960, što opet potvrđuje da iako Adata nije prepoznatljivo ime kao Kingston, ovaj brend može da stoji rame uz rame sa svima kada su performanse u pitanju.

Adata SSD Ultimate SU800 je savršeno dobra kartica koja postiže nivoe performansi koje se viđaju u skupljim SSD diskovima. Osveženje u njihovoj ponudi će konkurenciji pomutiti račune. Cena i performanse su odlične, tako da ako tražite jeftin SSD onda slobodno možete da kupite ovaj, znajući da ne žrtvujete brzinu ili funkcije zarad niže cene.
Ako želite veće brzine od onih koje nudi ovaj disk, onda ćete morati da potražite daleko skuplje SSD-ove M.2 i PCI E, jer smo dostigli limite onoga što SATA III 6GB/s može da postigne.

 

Zaključak

Ako tražite jeftin, ali pouzdan SSD za vaš PC ili laptop, onda je Adata SSD Ultimate SU800 odličan izbor, sa brzinama čitanja i pisanja koje su u rangu skupljih SSD diskova. Ima dosta izbora po pitanju kapaciteta, pa ako želite nešto veće, možete dobiti još memorije za ne puno više novca.

Adata SSD Ultimate SU800 ne radi ništa spektakularno, ali ponekad sve što vam je potrebno jeste SSD koji dobro radi, pouzdan je i ima dobar odnos cena/kvalitet. Nećemo pogrešiti ako ga proglasimo za Best Buy „hard disk“. Adata SSD Ultimate SU800 pokriva sve tri ove kategorije. Za jedan SSD to je sasvim dovoljno.

Brz, jeftin, pouzdan

Postoje i brži SSD diskovi na tržištu

Utisak sa testa

TECH
LIFESTYLE
CENA

Ukupni utisak

Odličan izbor diska za pristojan novac!

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Sonyjeva gaming marka ponovo se upliče...

Sony nije stran audio proizvodima, a najnoviji izdanak iz njegovog Inzone brenda namenjenog igračima nudi mnogo...

Best Buy: Samsung Galaxy S24 ...

Galaxy S24 je odličan izbor za ljubitelje Androida, sa izuzetnom optimizacijom baterije, vrhunskim performansama i elegantnim...

TEST: Samsung Galaxy S23 FE ...

U vreme kada ćete jedva naći telefon „srednje klase“, Samsung predstavlja još jedan Fun Edition model....

TEST: Samsung Tab Galaxy A9+ je...

Samsung Tab Galaxy A9+ stiže kao osveženje ponude u klasi pristupačnih tableta. Zašto tablet, a ne...

TEST: BMW i4 je bolji...

BMW i4 je, u aktuelnoj ponudi modela iz Minhena, najmanji auto među njihovim limuzinama na elektro...

TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra...

Tržište tableta je zamrlo. Retko ko plasira sledeći model, još ređe ih neko koristi. Veliki telefoni...

TESTIRALI SMO: Jeanneau Cap Camarat...

Otvoreni fisherman, s čvrstim krovom još više pojačava taj utisak. Međutim, kad malo bolje razgledate interijer...

TESTIRALI SMO: Sea Ray SDX 270...

Sea Ray SDX 270 je uvek bio primer toga kako kompanija Sea Ray odgovara na povratne...

TESTIRALI SMO: Jeanneau Merry Fisher 795...

Čvrste krmene platforme nalaze se sa obe strane vanbrodskog motora. Platforma sa desne strane ima rukohvat...

TESTIRALI SMO: Saxdor 200 Pro...

Vizuelno gledano, Saxdor 200 je drugačiji od svih drugih brodova. Sekirasti pramac, otvorena krmena platforma, svemirska...
Odličan izbor diska za pristojan novac!TEST: ADATA SSD SU800
U kompaniji ADATA velike nade polažu u 3D NAND flash, za koji kažu da im omogućava da naguraju još veći kapacitet memorije, veću efikasnosti i veće bržine čitanja i pisanja. Takođe, tvrde da 3D NAND flash čini njihove diskove energetski efikasnijim, a samim tim jeftinijim za korišćenje. Da li onda 3D NAND flash čini da se Adata SSD Ultimate SU800 izdvaja iz mase?  

Funkcije i specifikacije

SU800 dolazi sa različitim kapacitetima memorije od 128 GB do impresivnih 1 TB, što znači da možete da birate kapacitet u zavisnosti od toga kakve su vaše potrebe. Tražite li SSD koji će da vam služi kao disk za pokretanje sistema, onda vam je verovatno dovoljan model sa manjim kapacitetom, a ako želite da spojite brzinu i čuvanje dokumenata u jednom disku od 2,5 inča, onda će za takve vaše potrebe biti bolji model sa većim kapacitetom. U kompaniji Adata su uvereni u brzine čitanja/pisanja na modelu SU800 koji može da se pohvali maksimalnom brzinom čitanja od 560 MB/s i maksimalnom brzinom pisanja od 520 MB/s. Poređenja radi, tradicionalni brzi HDD disk u proseku ima brzine čitanja i pisanja od 110 MB/s, tako da u teoriji ovde govorimo o povećanju brzine čak i do 500%. Pri upotrebi, Adata SSD Ultimate SU800 u proseku troši 0,65 W, što je delić onoga što troše tradicionalni hard diskovi od 2,5 inča, koji u proseku troše 3,2 W. Njegova potrošnja u stanju mirovanja je svega 12 mW, i zato je Adata SSD Ultimate SU800 pravi izbor ako želite uređaj koji ukupno ima nisku potrošnju energije. Dobar je za laptopove kod kojih niska potrošnja energije znači duže trajanje baterije, tako da je dobro videti koliko pažnja je kompanija Adata posvetila smanjenju energetske potrošnje u modelu SSD Ultimate SU800. Ultimate SU800 takođe dolazi sa besplatnim Adata SSD Toolbox programom, kao i sa „migration utility“ softverom koji će vam pomoći da prebacite podatke sa prethodnog diska. Sam softver dobro radi posao, iako korisnički interfejs nije najelegantniji. Ne traži predznanje, već je intuitivan. U roku od odmah ćete upravljati njime kao da ste sto godina zajedno.  

Performanse

Kakve performanse ima Adata SSD Ultimate SU800? Zadivljujuće dobre, zapravo, kada gledamo različite industrijske standarde. U Crystal Disk Mark softveru za merenje brzine čitanja i pisanja diskova zabeležio je brzinu sekvencijalnog čitanja od 562,6 MB/s i brzinu čitanja od 507,6 MB/s. U ATTO disk softveru, koji testira koliko brzo disk čita i piše podatke u različitim veličinama, Adata SSD Ultimate SU800 je zabeležio brzinu čitanja od 562 MB/s i brzinu pisanja od 515 MB/s. Ovi rezultati se većim delom podudaraju sa onim što moderni SATA III SSD diskovi mogu da urade, tako da 3D NAND ne donosi neka velika poboljšanja po pitanju brzine, ali definitivno je da Adata SSD Ultimate SU800 može da se meri sa skupljim SSD diskovima renomiranih proizvođača. U PCMark 8 softveru, Adata SSD Ultimate SU800 je zabeležio rejting od 4960, što opet potvrđuje da iako Adata nije prepoznatljivo ime kao Kingston, ovaj brend može da stoji rame uz rame sa svima kada su performanse u pitanju. Adata SSD Ultimate SU800 je savršeno dobra kartica koja postiže nivoe performansi koje se viđaju u skupljim SSD diskovima. Osveženje u njihovoj ponudi će konkurenciji pomutiti račune. Cena i performanse su odlične, tako da ako tražite jeftin SSD onda slobodno možete da kupite ovaj, znajući da ne žrtvujete brzinu ili funkcije zarad niže cene. Ako želite veće brzine od onih koje nudi ovaj disk, onda ćete morati da potražite daleko skuplje SSD-ove M.2 i PCI E, jer smo dostigli limite onoga što SATA III 6GB/s može da postigne.  

Zaključak

Ako tražite jeftin, ali pouzdan SSD za vaš PC ili laptop, onda je Adata SSD Ultimate SU800 odličan izbor, sa brzinama čitanja i pisanja koje su u rangu skupljih SSD diskova. Ima dosta izbora po pitanju kapaciteta, pa ako želite nešto veće, možete dobiti još memorije za ne puno više novca. Adata SSD Ultimate SU800 ne radi ništa spektakularno, ali ponekad sve što vam je potrebno jeste SSD koji dobro radi, pouzdan je i ima dobar odnos cena/kvalitet. Nećemo pogrešiti ako ga proglasimo za Best Buy „hard disk“. Adata SSD Ultimate SU800 pokriva sve tri ove kategorije. Za jedan SSD to je sasvim dovoljno.

Brz, jeftin, pouzdan

Postoje i brži SSD diskovi na tržištu

Odličan izbor diska za pristojan novac!TEST: ADATA SSD SU800