TEST: ADATA SSD SU800

Adata SSD Ultimate SU800 je sposobni, pristupačni hard disk koji nudi prednosti SSD memorije bez paprene cene.

U kompaniji ADATA velike nade polažu u 3D NAND flash, za koji kažu da im omogućava da naguraju još veći kapacitet memorije, veću efikasnosti i veće bržine čitanja i pisanja. Takođe, tvrde da 3D NAND flash čini njihove diskove energetski efikasnijim, a samim tim jeftinijim za korišćenje. Da li onda 3D NAND flash čini da se Adata SSD Ultimate SU800 izdvaja iz mase?

 

Funkcije i specifikacije

SU800 dolazi sa različitim kapacitetima memorije od 128 GB do impresivnih 1 TB, što znači da možete da birate kapacitet u zavisnosti od toga kakve su vaše potrebe. Tražite li SSD koji će da vam služi kao disk za pokretanje sistema, onda vam je verovatno dovoljan model sa manjim kapacitetom, a ako želite da spojite brzinu i čuvanje dokumenata u jednom disku od 2,5 inča, onda će za takve vaše potrebe biti bolji model sa većim kapacitetom.

U kompaniji Adata su uvereni u brzine čitanja/pisanja na modelu SU800 koji može da se pohvali maksimalnom brzinom čitanja od 560 MB/s i maksimalnom brzinom pisanja od 520 MB/s. Poređenja radi, tradicionalni brzi HDD disk u proseku ima brzine čitanja i pisanja od 110 MB/s, tako da u teoriji ovde govorimo o povećanju brzine čak i do 500%.

Pri upotrebi, Adata SSD Ultimate SU800 u proseku troši 0,65 W, što je delić onoga što troše tradicionalni hard diskovi od 2,5 inča, koji u proseku troše 3,2 W. Njegova potrošnja u stanju mirovanja je svega 12 mW, i zato je Adata SSD Ultimate SU800 pravi izbor ako želite uređaj koji ukupno ima nisku potrošnju energije. Dobar je za laptopove kod kojih niska potrošnja energije znači duže trajanje baterije, tako da je dobro videti koliko pažnja je kompanija Adata posvetila smanjenju energetske potrošnje u modelu SSD Ultimate SU800.

Ultimate SU800 takođe dolazi sa besplatnim Adata SSD Toolbox programom, kao i sa „migration utility“ softverom koji će vam pomoći da prebacite podatke sa prethodnog diska. Sam softver dobro radi posao, iako korisnički interfejs nije najelegantniji. Ne traži predznanje, već je intuitivan. U roku od odmah ćete upravljati njime kao da ste sto godina zajedno.

 

Performanse

Kakve performanse ima Adata SSD Ultimate SU800? Zadivljujuće dobre, zapravo, kada gledamo različite industrijske standarde. U Crystal Disk Mark softveru za merenje brzine čitanja i pisanja diskova zabeležio je brzinu sekvencijalnog čitanja od 562,6 MB/s i brzinu čitanja od 507,6 MB/s. U ATTO disk softveru, koji testira koliko brzo disk čita i piše podatke u različitim veličinama, Adata SSD Ultimate SU800 je zabeležio brzinu čitanja od 562 MB/s i brzinu pisanja od 515 MB/s.

Ovi rezultati se većim delom podudaraju sa onim što moderni SATA III SSD diskovi mogu da urade, tako da 3D NAND ne donosi neka velika poboljšanja po pitanju brzine, ali definitivno je da Adata SSD Ultimate SU800 može da se meri sa skupljim SSD diskovima renomiranih proizvođača. U PCMark 8 softveru, Adata SSD Ultimate SU800 je zabeležio rejting od 4960, što opet potvrđuje da iako Adata nije prepoznatljivo ime kao Kingston, ovaj brend može da stoji rame uz rame sa svima kada su performanse u pitanju.

Adata SSD Ultimate SU800 je savršeno dobra kartica koja postiže nivoe performansi koje se viđaju u skupljim SSD diskovima. Osveženje u njihovoj ponudi će konkurenciji pomutiti račune. Cena i performanse su odlične, tako da ako tražite jeftin SSD onda slobodno možete da kupite ovaj, znajući da ne žrtvujete brzinu ili funkcije zarad niže cene.
Ako želite veće brzine od onih koje nudi ovaj disk, onda ćete morati da potražite daleko skuplje SSD-ove M.2 i PCI E, jer smo dostigli limite onoga što SATA III 6GB/s može da postigne.

 

Zaključak

Ako tražite jeftin, ali pouzdan SSD za vaš PC ili laptop, onda je Adata SSD Ultimate SU800 odličan izbor, sa brzinama čitanja i pisanja koje su u rangu skupljih SSD diskova. Ima dosta izbora po pitanju kapaciteta, pa ako želite nešto veće, možete dobiti još memorije za ne puno više novca.

Adata SSD Ultimate SU800 ne radi ništa spektakularno, ali ponekad sve što vam je potrebno jeste SSD koji dobro radi, pouzdan je i ima dobar odnos cena/kvalitet. Nećemo pogrešiti ako ga proglasimo za Best Buy „hard disk“. Adata SSD Ultimate SU800 pokriva sve tri ove kategorije. Za jedan SSD to je sasvim dovoljno.

Brz, jeftin, pouzdan

Postoje i brži SSD diskovi na tržištu

Utisak sa testa

TECH
LIFESTYLE
CENA

Ukupni utisak

Odličan izbor diska za pristojan novac!

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Test: Astell & Kern UW100 – bežične bubice...

Sa sopstvenim posebnim digitalno-analognim konverterom i istim drajverima...

Zapanjujući izgled – TEST: Honor View 20

Honor View 20 je novi top model kompanije...

TEST: KEF R3 – Još jedan vrhunski uređaj...

Ovo je najmanji zvučnik iz nove R-Serije...

TEST: Samsung Galaxy Z Fold 4 – Mobilni...

Galaxy Z Fold 4 predstavlja najnoviji pokušaj kompanije...

TEST: Jabra Elite 5 – Univerzalne bubice za...

Jabra Elite 5 bubice možda se neće svideti...

TESTIRALI SMO: Amazfit GTS 2e – odlična jeftina...

Iako jeftin, Amazfit GTS 2e je dosta dobro...

TESTIRALI SMO: MERRY FISHER 795 SERIES 2 –...

Merry Fisher linija namenjena je ljudima koji traže...

TEST: Samsung Galaxy Tab S7+ – Sport...

S novim high-end tabletom Samsung ponovo ulazi na...

TEST: APPLE IPHONE 12 – PODIŽE LESTVICU

Novi iPhone 12 donosi mnogo više novotarija nego...

TEST: Denon bubice sa potiskivanjem buke – Ozbiljna...

Iako kasno ulazi na tržište pravih bežičnih bubica,...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Casio slavi 30 godina BAPE-a sa G-Shock BAPE...

Ako ste kolekcionar G-Shock satova i veliki fan...

Xiaopeng HT Aero Land Air Carrier Concept je...

Kada je nekoj grupi putnika u kampu ometanje...

Novi BMW X2 premijerno predstavljen u Beogradu

Danas je svečano otkriven čaroban svet drugog generacija...

Xiaopeng HT Aero novi dizajn letećeg električnog automobila

Pre dve godine, kineski proizvođač električnih automobila Xiaopeng...

HondaJet Echelon Light Business Jet je jedan odlikovani...

Ako već niste čuli, HondaJet ima nekoliko novih...

5 Galaxy Tab S9 saveta za povećanje produktivnosti

Studentski život je zabavan, ali veoma intenzivan. To...

Hondin prvi vozački traktor sa elektro pogonom na...

Rastući troškovi radne snage, kao i nedostatak iste,...

RECARO x Porsche Gaming Pepita: Da li je...

Dakle, mislite da RECARO x Porsche Gaming stolica...

SHANE je paralelan elektromobil na dva točka, kreiran...

Ako bi Shane Chen imao svoj način, pojam...

Bose Smart Ultra Soundbar obećava jasan dijalog usred...

Najnoviji Bose Smart Ultra Soundbar obećava vrhunsko zvučno...
Odličan izbor diska za pristojan novac!TEST: ADATA SSD SU800