Toyota Hilux je prodajni fenomen. Od 1968. godine, Toyota je isporučila 18 miliona ovih skromnih radilica najrazličitijim korisnicima, od farmera do pripadnika vojske, te je prirodno za očekivati da u pripremi ovog solidno redizajniranog, temeljno ažuriranog modela Hilux za 2020. godinu u kompaniji nisu hteli da rizikuju i igraju se sa tako popularnim receptom.

Toyota je ovim osveženim adutom reagovala na trend u kom ljudi traže odlično opremljene kamionete sa dobrim specifikacijama i moćnim motorima pogodnim i za vožnju po auto-putu. Sada smo dobili 2,8-litarski motor u jačim paketima opreme, umesto dosadašnjeg 2,4-litarskog agregata. Što se tiče enterijera, najjači paketi opreme uključuju kožna sedišta sa grejačima, automatski menjač i Toyotin najnoviji ekran na dodir koji je kompatibilan sa smartfonima. Tu su čak i JBL Hi-Fi ozvučenje i LED svetla.

Zatim imamo mehaniku. Toyota je ranije stavljala teret težak više tona u tovarni deo Hiluxa, i potom štelovala vešanje. To znači da je vožnja bila skakutava i nemirna kada je kamionet išao bez tereta.
Da ne okolišamo previše, Hilux se u vožnji ponaša kao kamionet. Kao i svi proizvođači kamioneta ovakvog oblika i veličine, i Toyota ima dobru priču o kreiranju doživljaja poput onog u terencima, ali kombinacija lisnatih opruga, debelih guma i visokog položaja u vožnji, uz distribuciju težine kao na klackalici, znači da sve ove stvari dele neke zajedničke osobine.

Toyota je tvrdoglavo zadržala stare opruge kako bi ostala vertna korenima modela Hilux. Iako priznaju da te opruge žrtvuju udobnost u vožnji, u Toyoti insistiraju da ćete im oprostiti na tome kada vam te opruge „upiju“ višegodišnje maltretiranje koje bi obogaljilo spiralne opruge. Ako je ovaj kamionet vaša radna mašina za posao, vreme koje provodi van druma je izgubljen novac, a zarad te izdržljivosti verovatno ćete prihvatiti malo manje udobnosti na putu.

Ukupno gledano, šestostepeni automatski menjač isporučuje pravi odnos u pravo vreme, i u paru sa 4-cilindarskim turbodizel agregatom od 201 ks i 500 Nm obrtnog momenta, Hilux je napravio respektabilan napredak.

Hilux ima odlične najrelevantnije parametre. Može da povuče 3.500 kg, tovarni kapacitet je nešto preko jedne tone, a tovarni prostor je dugačak 1.525 mm i širok 1.645 mm.
Planirate da se zaputite van asfaltiranog puta? Sada imate automatski diferencijal sa ograničenim proklizavanjem koji radi u režimu pogona na dva točka, što znači da možete da odete iznenađujuće daleko u divljinu pre nego što morate da uključite stalni pogon na četiri točka. Menjač ima i režim niskog opsega za ozbiljan terenski rad, a tu je i vrhunski sistem za pomoć pri kretanju nizbrdo koji radi u najvećem delu tog opsega. Rastojanje od tla je solidnih 310 mm a ovaj kamionet može da se kreće kroz vodu dubine do 700 mm. Broj obrtaja motora u leru je smanjen za nijansu, tako da sada automobil sada može ravnomerno da se kreće pri malim brzinama – što je korisno na teškom terenu.

U kabini verzija sa paketima opreme Invincible i Invincible X, Toyota se igrala igre „prebrojte materijale“.
Pomoć: sve je plastika. Imate plastiku koja imitira sjajno klavirsko drvo, plastiku koja imitira metal, plastiku koja se predstavlja kao drvo pa čak i plastiku koja ne obavlja ni dobru funkciju same plastike.

Hilux deluje čvrsto i izdržljivo na pravim mestima. Volan je skroz abrazivan, ali će vam zato odraditi piling dlanova na putu do kuće.
Ekran na dodir dijagonale 8 inča, koji se nalazi u svim paketima opreme osim u osnovnom Active paketu, koristi poznati Toyotin Touch 2 sistem, a dugmići sa prečicama nalaze se oko ekrana. Možete da izbegnete pomalo zastareli nativni interfejs zahvaljujući podršci za Apple i Android softvere, uz lokalno punjenje preko USB-a.

JBL ozvučenje sa devet zvučnika u najjačem paketu opreme Invincible X je moćno ali skoro da deluje kao da ne pripada tu, kao kad biste u smeštajni kontejner ugradili podno grejanje. Što se ostalih stvari tiče, sve je propisno odrađeno. Grejanje je kvalitetno, sedišta su udobna, instrumenti su pregledni, dugmići na volanu su veliki, rukohvati su masivni i imate dosta prostora za odlaganje stvari.
Rezidualna vrednost je solidna s obzirom na to da je Hilux poznat po tome da je izdržljiviji od bilo kog predmeta koji je čovek ikada napravio, osim telefona Nokia 3310. To znači da su troškovi finansiranja vrlo konkurentni – ultimativna verzija invincible X može biti vaša za 299 evra mesečno, što je baš dosta metala za vaš novac.

Hilux za 2020. godinu je predvidivo nepretenciozna mašina, i njegov pokušaj da se dodvori kupcima lifestyle kamioneta nije odagnao njegove verne fanove, dok je malo ispolirao njegovo tvrđe ponašanje na drumu. Najdobrodošlije poboljšanje je novi 2,8-litarski motor, koji unapređuje sporije performanse prethodnih modela, naročito kada je natovaren „do vrha“.

Kabina je i dalje ne baš sjajna u nekim delovima i predstavlja glomaznu zver kojom treba upravljati, ali ako ništa drugo, to je konstantan podsetnik da ovo nije vozilo u kojem možete da pozirate – to je alatka, verna radilica i pouzdani poslovni partner.

Toyota Hilux 2.8 Invincible SPEC:

Motor: Dizel, 2.755 ccm, 204 KS
Menjač: automatski, 6 stepeni prenosa
Ubrzanje: 10,7 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Potrošnja (na testu): 11,2l / 100 km
Dimenzije: 5.325 x 1.855 x 1.815 mm, 2.090 kg
Klirens: 310 mm
Kapacitet prtljažnika: 1000kg
Kontakt: www.toyota.rs

CENA TESTIRANOG VOZILA: OD 53.600 EUR
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstORIGINAL+ / Personalizovane skije napravljene uz pomoć veštačke inteligencije
Sledeći tekstPolar Grit X Pro: Navigacija, trenažer i praćenje fizičke aktivnosti na vašem ručnom zglobu
test-toyota-hilux-za-do-kraja-sveta-i-nazadNe planirajte ga za jedino vozilo u svom voznom parku. Snažan, ne preterano udoban. Za duži put, idealan za 3 osobe. Bitna odluka odnosi se na izbor dodatne opreme prtljažnika kako bi obezbebili što veći prostor u kabini za putnike

Leave a Reply