Galaxy Z Fold 4 predstavlja najnoviji pokušaj kompanije da ubedi široke narodne mase da su sklopivi telefoni prava stvar. Prošlo je već četiri godine, a Samsung još uvek ima mnogo toga da usavrši kod Z Fold uređaja. Iako na tržištu sklopivih telefona i dalje nedostaje konkurencije, od Samsunga se očekuje da svom flegšip sklopivom modelu najzad da neophodni vetar u leđa kojim bi se opravdala cena koja se za njega traži.

Spoljašnjost je i dalje presvučena mekim, matiranim premazom, dok su ivice, šarka, dugmići i portovi napravljeni od poliranog aluminijuma. Nova i poboljšana šarka predstavlja centralni element ovog sklopivog iskustva. Za razliku od zupčaste konstrukcije koja je primenjena kod prethodna tri modela, telefon Z Fold 4 koristi linearni, rotacioni pristup kako bi se smanjila debljina i masa šarke.

Ekran
Spoljni ekran ima 6,2 inča. Odnos širine i visine je za nijansu kraći nego kod modela Z Fold 3, ali i dalje čini da telefon izgleda više kao daljinski za TV nego bilo šta drugo. Unutrašnji glavni ekran dijagonale 7,6 inča, koji je namenjen za multitasking i napredno korišćenje, jednako je optimizovan kao i spoljni ekran. Ekran poput onih na tablet uređajima je jednako kockast kao i kod prethodnih generacija, a čuvena „brazda“ je i dalje vidljiva u sredini, ali je sada dosta suptilnija i realno vam neće smetati u korišćenju. Ekrani su dosta svetliji, do 1.000 nita (naspram 442 kod Fold 3).

Sklopivi Android uređaji, makar oni koji se transformišu iz telefona u tablet, su suštinski Android tableti. Kada je sklopljen, onda je telefon, kada se rasklopi, postaje tablet. Makar softverski.

To znači da se softverski nedostaci zbog kojih ljubitelji tehnologije s pravom prozivaju Google prenose i na format glavnog ekrana na modelu Z Fold. Pokušavši da reši ovaj problem, Samsung je izbacio Z Fold 4 sa operativnim sistemom Android 12L koji je Google kreirao za uređaje sa velikim ekranima. Najprivlačniji aspekt sistema Android 12L je povećanje za aplikacije koje generalno nisu optimizovane za veće ekrane. Takođe ima i nekoliko gestova i dizajnerskih promena koje više odgovaraju tablet ekranima.

Na modelu Z Fold 4 popularni servisi kompanija Google i Microsoft dobili su korisnički interfejs nalik onom koji viđamo na desktop računarima, pri čemu se različite komponente aplikacija segmentiraju preko ekrana od 7,6 inča na svrsishodan i odmeren način. To ne znači, doduše, da je svaka aplikacija dobila 12L tretman.

U okviru iskustva koje donosi Android 12L (pod OneUI 4.1.1) dolaze i dve nove i poboljšane funkcije za produktivnost: Taskbar i Flex režim. Prvi je sličan bočno postavljenom meniju sa aplikacijama na modelu Z Fold 3, ali je sada pozicioniran u dnu ekrana i sadrži red aplikacija sa brzim pristupom, dve najskorije korišćene aplikacije, dugme za fioku sa aplikacijama i standardne dugmiće za navigaciju. I ne postoji kutijica preko koje možete da aktivirate Taskbar, on se jednostavno automatski pojavi kada otvorite aplikaciju. Novi Taskbar na dnu ekrana sadrži najčešće korišćene aplikacije kako biste imali brz i lak pristup njima.

Fleksibilnost
Ono što je ovde revolucionarno nije kapacitet Taskbara, već njegova sposobnost da otvori do tri aplikacije na ekranu jednostavnim prevlačenjem i puštanjem iz doka. Više ne morate da podešavate parove aplkacija ili idete u nedavno korišćene aplikacije kako biste izabrali one koje želite da koristite na podeljenom ekranu, pozicioniranje svakog prozora određene aplikacije je jednostavno, jer samo treba da ga prevučete do željenog dela ekrana. Z Fold 4 će obaviti sav posao posle toga tako što reorijentiše preostale prozore, kao kada se pomeraju vidžeti i aplikacije kada ih pomerate na početnom ekranu.

Z Fold 4 se pokazao kao sposoban uređaj, baš kao što su obećali u kompaniji Samsung. Aplikacije rade besprekorno, bez obzira da li terate jednu ili više njih, zahvaljujući čipsetu Snapdragon 8+ Gen 1, a 12 GB RAM-a je više nego dovoljno i za najzahtevnije funkcije.

Baterija
Ono što je razočaravajuće je to što kod modela Z Fold 4 nema primetnog napretka po pitanju izdržljivosti u poređenju sa prethodnikom. Za sada, korisnici modela Z Fold 4 će morati da se zadovolje trajanjem baterije na nivou srednje klase. Baterija je dovoljno dobra da izdrži ceo radni dan, ali ćete morati da je napunite pre polaska kući. Kad smo već kod punjenja, Z Fold 4 podržava brzo punjenje do 25W i može da se napuni od 0% do 50% za nekih 30 minuta.

Kamere
Z Fold 4 ima tri kamere pozadi, ali sočiva su unapređena. Kada govorimo o reprodukciji boja, ovaj telefon naginje ka jačoj saturaciji slike, preferirajući svetle, istaknute tonove pre svega. Ako niste baš vični montaži slika, onda bi pretpostavljene postavke na ta tri sočiva trebalo da budu zadovoljavajuće.

Ovo je jedan sposobni, moćni i inovativan telefon, kao što smo i očekivali, i premda Z Fold 4 možda nije idealni mejnstrim sklopivi telefon za potrošače koji bi želeli prošireni faktor oblika, Z Fold je otišao onoliko daleko koliko je u ovom trenutku moguće.

 

Samsung Galaxy Z Fold 4 specifikacije:
OS: Android 12L, One UI 4.1.1
Čipset: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
Memorija: 12/256 GB
Kamera: 50 Mpx, 10 Mpx, 12 Mpx / 4K@60fps, 1080p@240fps; 4 Mpx, 10 Mpx / 4K@60fps
Ekrani: Spoljašnji – Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, Corning Gorilla Glass Victus 6.2“, 904 x 2316 px, 23.1:9 odnos strana
Unutrašnji – Foldable Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1200 nits (peak), 7.6“, 183.2 cm1812 x 2176 px (~373 ppi), 4:3 odnos strana
Povezivanje: WiFi 6e, BT 5.2, NFC, GPS, USB Type-C 3.2
Dodatno: bočni otisak prsta, Samsung DeX, Samsung Pay, UWB podrška
Baterija: 4400 mAh
Dimenzije: Sklopljen – 155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 mm
Otvoren – 155.1 x 130.1 x 6.3 mm
Težina: 263g

Cena: 219.990 RSD (za verziju sa 256 GB)
Kontakt: https://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-z-fold4/

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstDa li ovaj lebdeći džet ski predstavlja budućnost ličnih plovila?
Sledeći tekstIFA 2022: Impresivni povratak IFA u lajvu!
test-samsung-galaxy-z-fold-4-mobilni-guruZ Fold4 zaslužuje vašu pažnju. Novi načini korišćenja i softverski trikovi koji se otkrivaju dok savijate uređaj tokom svog svakodnevnog života, vas pretvaraju u mobilnog gurua.

Leave a Reply