Često ocenjujemo performanse smartfona na osnovu snage njihovih procesora, ali brzina čitanja i pisanja može da ima jednako velik uticaj na korisnost uređaja. S tim u vezi, najava kompanije Samsung Semiconductor o predstavljanju čipova Universal Flash Storage 4.0 (UFS 4.0) nosi dalekosežne prednosti za industriju potrošačke elektronike.

UFS je full-duplex interfejs koji omogućava simultano čitanje i pisanje. UFS takođe troši mnogo manje energije. Novi UFS 4.0 standard nasleđuje UFS 3.1 koji se pojavio pre nešto više od dve godine.

U poređenju sa UFS 3.1 standardom, Samsung kaže da novi standard UFS 4.0 nudi značajno poboljšane brzine prenosa, potrošnju energije i uštedu na prostoru. Preciznije, UFS 4.0 može da postine brzine prenosa do 23,2 Gb/s po liniji. To je duplo brže od standarda UFS 3.1 i četiri puta brže od starijeg UFS 2.1 standarda. U kompaniji Samsung Semiconductor kažu da su ovo uspeli da postignu zahvaljujući njihovom vlasničkom kontroleru i ažuriranom vertikalnom NAND (V-NAND) arhitekturom.

Što se tiče brojki u stvarnom svetu, u ovoj kompaniji tvrde da UFS 4.0 može da isporuči sekvencijalnu brzinu čitanja do 4.200 MBs i brzinu pisanja do 2.800 MB/s. Iako nije brz kao najbolji PCIe SSD diskovi za desktop računare, performanse UFS 4.0 standarda ga i dalje pozicioniraju ispred većine drugih tehnologija za skladištenje. On takođe može da se pohvali mnogo boljom efikasnošću, sa 6.0/Mb/s po miliamperu (mA) ili 46% manjom potrošnjom energije od svog prethodnika.

Povećan propusni opseg UFS 4.0 standarda trebalo bi da znatno smanji vreme učitavanja aplikacija i igrica.

Da rezimiramo, povećan propusni opseg UFS 4.0 standarda bu trebalo da postane momentalno očigledan u svakodnevnim situacijama kao što je učitavanje aplikacija i igrica. On će takođe pomoći sa visokom rezolucijo, pravljenjem video snimaka sa visokom brzinom smenjivanja slika, i drugim aktivnostima koje intenzivno koriste memoriju. Pored toga, povećana efikasnost bi trebalo direktno da rezultira boljim trajanjem baterije za smartfone.

Prethodni tekstTESTIRALI SMO: MERRY FISHER 795 SERIES 2 – MULTIFUNKCIONALAN I UDOBAN BROD
Sledeći tekstRenault dovodi brend Mobilize u Ujedinjeno Kraljevstvo i predstavlja naslednika za model Twizy

Leave a Reply