Ova mobilna aplikacija opaža kada korisnik dobije moždani udar

FAST.AI koristi veštačku inteligenciju za proveru facijalne asimetrije i slabosti ruku, dva najčešća znaka za uzbunu.

Nova aplikacija bi uskoro mogla da opaža simptome moždanog udara kod korisnika bez pomoći doktora. Aplikacija po imenu FAST.AI još uvek je u fazi razvoja i nije dostupna javnosti, ali preliminarno istraživanje je pokazalo da može uspešno da detektuje facijalnu asimetriju i slabost u rukama, što su dva uobičajena znaka moždanog udara.

FAST.AI koristi veštačku inteligenciju za opažanje simptoma moždanog udara koristeći snimke i senzore na vašem smartfonu. Studija o efikasnosti apliakcije je sprovedena u četiri najveće klinike za obolele od moždanog udara u Bugarskoj, na preko 270 pacijenata koji su već doživeli moždani udar.

Pokazalo se da aplikacija može precizno da opazi facijalnu asimetriju u 97% slučajeva i slabost u rukama u 72% slučajeva, stoji u apstraktu istraživačkog rada koji je prezentovan na Međunarodnoj konferenciji o moždanom udaru koju organizuje Američko udruženje za bolesti srca. Aplikacija je takođe osmišljena da opaža nerazgovetan govor, ali preciznost te funkcije nije testirana u gorepomenutoj studiji.

Naziv aplikacije izveden je iz akronima FAST koji predstavlja uobičajeni način za pamćenje znakova moždanog udara.

Žrtve moždanog udara prolaze bolje ako dobiju pomoć u prva tri sata od pretrpljenog moždanog udara. U tom vremenskom okviru oni mogu da prime lekove za razbijanje ugrušaka zbog kojih delovi mozga ostaju bez kiseonika, što im povećava šanse da se potpuno oporave, tvrde u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Aplikacija kao što je FAST.AI bi potencijalno mogla da smanji vreme koje prođe od moždanog udara do trenutka kada osoba dobije medicinsku negu, što može pacijentu da poveća šanse za oporavak pa čak i da spasi život.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde