Airspeeder je novi format trkanja za leteće električne automobile

Kompanija Alauda, koja se bavi izradom eVTOL vozila, planira da predstavi Airspeeder, prvu ikada seriju trka za električne leteće automobile koja će početi krajem ove godine.

Skraćenica eVTOL označava električno vertikalno poletanje i sletanje (vertical takeoff and landing), i opisuje vrstu vazduhoplova sličnog helikopteru, ali koji je jeftiiji za korišćenje i koji proizvodi manje buke koja čini helikoptere ne tako sjajnim za gradove.

Nema mnogo javno dostupnih informacija o kompaniji Alauda, ali ova Australijska kompanija je osnovana 2015. godine i ima podršku logističkog giganta DHL.
Alauda svoje letelice pravi posebno za potrebe trkanja, što bi trebalo da pomogne u razvoju eVTOL tehnologije, kako kažu u ovoj kompaniji.

eVTOL letelice koriste brojne rotore od kojih svaki ima svoj elektromotor, što daje onome ko upravlja letelicom sposobnost da leti sporo ili lebdi u mestu tako što će podesiti brzinu jednog ili više rotora. Oni u suštini izgledaju kao dronovi, mada ova vozila izgledaju više kao podrejseri iz Ratova zvezda.

Zagovarači eVTOL letelica kažu da će one doći pre samovozećih automobila, jer na nebo nema opstrukcija i samim tim je lakše kretati se njime.
Ove letelice, međutim, nisu autonomne.

Razvoj infrastrukture kao što su mesta za sletanje je jedan od izazova koje treba prevazići, ali plan je da u budućnosti ljudi pilotiraju ovim letelicama iz kokpita.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde