QOODER – I dalje, jedini skuter sa četiri točka

Oni su napravili prvi serijski skuter na četiri točka koji može da se naginje i nazvali su ga Quadro4 a pokretao ga je jednocilindarski motor od 346cc i 30 ks. Disk kočnice na sva četiri točka, pogon na zadnjim točkovima sa dva kaiša i može da se vozi sa dozvolom za motor ili automobil. Pet godina kasnije, ova neverovatna mašina je i dalje jedini četvorotočkaš na tržištu koji može da se naginje, ali je preimenovan u Qooder i ima nešto veći i snažniji motor – 399cc. Gama ovog modela je takođe proširena dodatkom e-Qoodera koji koristi oprobani elektromotor i bateriju kompanije Zero, koji mu daju zdravih 110 Nm obrtnog momenta i autonomiju od oko 145 km, kako tvrde u kompaniji Qooder.

Jedan od većih aduta koje ima Qooder, slično kao i oni skuteri trotočkaši, je to što ga možete voziti sa dozvolom B kategorije. Iako ima četiri točka, on je i dalje klasifikovan kao trotočkaš zbog male širine njegovih osovina. Kod motora nema nikakvih iznenađenja, u pitanju je tipičan agregat za velike skutere. To je kompaktan jednocilindarski motor od 399 cc sa četiri ventila i tečnim hlađenjem koji isporučuje 32,5 ks i 38 Nm obrtnog momenta. Drugim rečima, on je konkurentan. Ovo je skuter, tako da je menjač automatski, samo odvrnete ručku i krećete, ali razlika je u tome što mehanički diferencijal prenosi obrtni moment na konačni pogon sa dva kaiša, po jedan za svaki od zadnjih točkova.

Sa četiri diska umesto uobičajenih dva ili tri, Qooder raspolaže velikom kočionom snagom. Kočnice su povezane – kada pritisnete zadnju polugu ona upravlja sa sva četiri diska.

Pozicija u vožnji je udobna i uspravna, i verovatno ćete ga nekada voziti i po lošem vremenu, jer to je i poenta Qoodera. Jedan podatak je da kompanija čak vodi zimske gume kao dodatnu opremu – stavite njih i možete da krenete u zabavu po snegu.

Patentirani HTS hidraulični sistem naginjanja je inovativna tehnologija koja omogućava optimalnu dinamiku vožnje u svim uslovima: precizno i bezbedno skretanje u krivinama, stabilnost u vožnji i regularna izlaska. HTSTM obezbeđuje istovremeni nagib svih točkova, održava savršeno prianjanje na podlozi, smanjuje ukupnu težinu vozila i obezbeđuje nizak centar gravitacije i preciznu i bezbednu kinetiku vožnje. Pored toga, čini svako vozilo pogodnim za svakog vozača, osiguravajući neuporedivo zadovoljstvo u vožnji na svim putevima i vremenskim uslovima. Isključeni putevi i loše vreme više neće biti problem.Svojim agresivnim stilom, Qooder podseća na džet ski, ali ne dajte da vas to prevari. Ovo je istinsko multifunkcionalno vozilo, praktično za gradski prevoz

i odlično za vikend avanture. Isporučuje više sa svoja četiri točka, nudeći veću stabilnost od bilo kog dvo/trotočkaša, ali ne odriče se zabavnog naginjanja u krivini. Za mali broj ljudi dobar je izbor celogodišnjeg prevoznog sredstva do posla i nazad, a mogao bi čak i neke vozače automobila da natera da se napuste limene kabine.

Tip motora

SOHC, četvorotaktni sa 4 ventila

Zapremina (cm3

398.8

Snaga (KS/kW)

32.4/23.8 pri 7.000 o/min

Ukupna dužina (cm)

2200

Ukupna širina (cm)

840

Ukupna visina (cm)

1360

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Hyundai Motor i Kia otkrivaju tehnologiju...

Hyundai Motor Company i Kia Corporation su predstavili 'Active Air Skirt' (AAS) tehnologiju koja minimalizuje aerodinamički...

Mammut Free 28 sa izdvojivim Airbag...

Ovaj ranac teži samo 1.5 kg i ima kapacitet od 28 litara, što ga čini idealnim...

Najbolji skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Atomic Hawx Prime 100 ski cipela

Srednja veličina sa srednjim fleksom za muškarce sa srednjom građom. Kao rečenica iz marketinga možda zvuči...

Kombi koji se širi u dvosoban...

AC Future, koristeći inženjerski talenat i delove nabavljene iz Kine, želi da predstavi proširivi kamperski kombi...

Najbolje skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Salomon S/Pro 120 Ski čizme

Salomon S/Pro 120 je visoko performantna čizma namenjena zahtevnim skijašima na srednjem nivou do eksperta. Sa...

TOP 5: skija za stazu 2023-2024

Od oštrih, pravih „mašina“ za carving, do opuštenih krstarenja za početnike, odabrali smo najbolje skije za...

Elan Primetime 55+ FusionX skije

Nova serija Elan Primetime predstavlja jedinstvenu Amphibio tehnologiju sa posvećenim skijama za levu i desnu stranu....

Petzl Leopard LLF Crampon: Savršeni crampon...

Najlakši crampon u Petzl-ovoj ponudi dizajniran je za korišćenje na skijaškim i snowboard čizmama kao i...