Početna FOTO / VIDEO TEST: Panasonic G100 – savršeni fotoaparat za vlogere?

TEST: Panasonic G100 – savršeni fotoaparat za vlogere?

U kompaniji Panasonic ga opisuju kao „ultimativni fotoaparat za vlogovanje“ te je prilično jasno koja je ciljna grupa kojoj su u ovoj kompaniji namenili novi model G100.

Mada, zahvaljujući malom kućištu ovaj fotoaparat bi takođe mogao da bude i savršeni fotoaparat za putovanja.

Kada na to dodate Micro 4/3 sočiva koja su jedna od manjih na tržištu, onda dobijate jedan zgodan mali prenosivi paket.

Možete da pravite video snimke u 4K rezoluciji, a imate i maksimalno pokretni ekran, što dodatno pokazuje koliko je minijaturan ovaj fotoaparat.

Micro 4/3 senzor ima rezoluciju od 20,3 MP i manji je od senzora koji se mogu naći u APS-C modelima ili fotoaparatima punog formata.

Tu su i specifikacije pogodne za društvene mreže, poput video selfi režima, markera za okvir na društvenim mrežama i posebno dugme za prebacivanje video snimaka i fotografija direktno na vaš smartfon koji su spremni za dalje otpremanje na internet.

Vlogeri mogu kao poseban bonus da vide mikrofon u zadnjem delu fotoaparata koji hvata zvukove dok hodate i pričate.

Ukupno gledano, Panasonic je odradio dobar posao u balansiranju između želje za manjim kućištem i dovoljnog broja komandnih dugmića.

Ako imate veće šake, ili volite malo više taktilni osećaj koji daje veći fotoaparat, onda ovaj model možda nije pravi za vas, ali ako vam je važnije da imate manji uređaj, onda će vam definitivno biti privlačan.

Specifikacije kažu da sa punom baterijom imate do 90 minuta video snimanja u HD-u ili 80 minuta u 4K rezoluciji.

To je brojka za konstantno snimanje, a „prava“ cifra će pre biti 40 ili 45 minuta.

To možda ne deluje kao mnogo ali za snimanje mnogo kratkih klipova to je sasvim dosta – a dodatna dobra vest je da modelu G100 možete da obezbedite dodatnu energiju u pokretu preko USB punjenja, tako da bi posvećenim vlogerima bilo korisno da ponesu i prenosivu bateriju.

Još jedna korisna funkcija, koja nije premijerno predstavljena na modelu G100 već postoji na Panasonic fotoaparatima već neko vreme, jeste pravljenje fotografija u 4K rezoluciji.

Sa ovom funkcijom vi zapravo možete da snimate kratke video klipove iz kojih možete da izvlačite fotografije na kojima se je ovekovečen trenutak koji se odigrao u deliću sekunde.

Odličan je za fotografisanje dece, ljubimaca i svakakve druge akcije koja se odvija brzo, i zbog toga je G100 pametan izbor za porodični fotoaparat.

Mana je što se slike u 4K rezoluciji izbacuju u svega 8 MP – ako vam je potrebna veća rezolucija, možete da slikate brzinom od 10 fps u najjačoj rezoluciji (i u raw formatu).

Sveukupno, G100 vrlo dobro drži korak sa pokretnim subjektima – naročito sa onima koji se kreću na relativno predvidiv način.

Ovo verovatno nije fotoaparat za kojim će posegnuti sportski fotografi, ali za ljude koji vole ponekad da slikaju i subjekte u pokretu ovo je odličan univerzalac.

Kvalitet video snimaka, kao što biste i očekivali od fotoaparata striktno namenjenog vlogerima, je takođe veoma dobar.

Snimci teku glatko, boje su dobre i imate pregršt detalja.
Kvalitet zvuka je već pomenut u odeljku „performanse“, ali posebno se ističe po integrisanim mikrofonima.

Kupite ga ako…

Ste vloger koji želi nešto malo a moćno, ako želite mali i lagani porodični fotoaparat ili ako vam je potreban kompaktan putni fotoaparat.

Nemojte ga kupiti ako…

Dosta slikate u slabo osvetljenom okruženju, ako već imate dobar fotoaparat za putovanja ili ako želite nešto sa direktnijim pristupom komandama i dugmićima.

1 komentar

Leave a Reply