Početna Gadgets Valve je izbacio ručni Steam Deck gejming uređaj

Valve je izbacio ručni Steam Deck gejming uređaj

Valve je predstavio Steam Deck, njihov dugoočekivani ručni gejming uređaj nalik na Nintendo Switch. Uređaj ima AMD ubrzani procesor sa quad-core Zen 2 centralnom jedinicom sa osam logičkih jezgara i AMD RDNA 2 grafičku sa osam računarskih jedinica (Compute unit) kao i 16 GB LPDDR5 RAM-a.

Možete se odlučiti za tri različita nivoa memorije: 64 GB eMMC memorija za 399 dolara, 256 GB NVMe SSD memorija za 529 dolara i 512 GB NVME SSD memorija velike brzine za 649 dolara. Takođe možete da proširite memoriju pomoću slota za microSD kartice velike brzine.

Steam Deck ima veliki broj komandnih opcija. Imate dva upravljača za palčeve kao i dva mala trackpada poput onih na Steam Controlleru koji se nalaze ispod upravljača za palčeve, koji vam omogućavaju veću preciznost kod igrica kao što su pucačine u prvom licu.

Prednji deo Steam Deck uređaja ima i ABXY dugmiće, D-pad i ekran osetljiv na dodir veličine 7 inča sa rezolucijom 1280 x 800 za igranje u rezoluciji od 720p.

Uređaj takođe ima i žiroskop za komande pokretom.
Kao i Switch, ovaj uređaj ima po dva dugmeta na uglovima sa gornje strane, a ima i četiri dugmeta pozadi (po dva sa svake strane) kao i integrisane mikrofone.

Što se tiče baterije, „Steam Deck ima bateriju snage 40 vati koja omogućava nekoliko sati igranja za većinu igara“, kažu u kompaniji Valve. „Za laganiju upotrebu, poput strimovanja, igranja manje zahtevnih 2D igara ili surfovanja internetom možete očekivati maksimalno trajanje baterije od oko 7-8 sati“.

A ako morate da pauzirate igricu, Steam Deck nudi funkciju za brzo pauziranje/nastavljanje u sklopu SteamOS operativnog sistema koja stavlja uređaj u „sleep“ režim i omogućava vam da kasnije nastavite tu gde ste stali.

Što se tiče softvera, Steam Deck koristi ono što u kompaniji Valve nazivaju „novom verzijom StreamOS sistema“ koja je optimizovana za faktor oblika ovog ručnog uređaja.

Ali pravi operativni sistem je zasnovan na Linuxu i koristiće Proton kao kompatibilni sloj kako bi igrači mogli da teraju igrice zasnovane na Windows operativnom sistemu bez potrebe da develolperi moraju da ih posebno prilagođavaju za Steam Deck.

Kada se sve uzme u obzir, Steam Deck je pravi Linux kompjuter, što znači da će tehnički potkovaniji korisnici moći da se prebace i na redovni Linux desktop kompjuter.

U kompaniji Valve naglašavaju da ćete na uređaj moći da prikačite i miša, tastaturu i monitor kao i da instalirate druge prodavnice video igara i redovni PC softver, surfujete internetom i radite još drugih stvari.

Prethodni članakPRESTIGE-YACHTS X70 JE OSVOJIO JEDAN OD SVETSKIH TROFEJA ZA 2020. GODINU
Sledeći članakDOBITNIK NAGRADE SAJTA BEST OF BOATS U KATEGORIJI „NAJBOLJI ZA PORODICU 2020“

Leave a Reply