Luksuzni sat Žabac Kermit

Novi zabavni sat kompanije Oris je plod saradnje sa Mapetovcima

ProPilot X je lice kolekcije 2023 brenda Oris koja je upravo predstavljena na ovogodišnjem sajmu Watches & Wonders. Za razliku od modela ProPilot sans-X i njegovih velikih numerala u pilotskom stilu, model ProPilot X ima nenaglašeni brojčanik koji ga čini prilagodljivim svetlim bojama koje Oris voli da koristi na svojim satovima. Kermit-zelena nijansa brojčanika je pravi pogodak na ovom satu od 4.600$. Ali on ne izgleda kao neki Mapet Šou suvenir. Proizvođač je namerno sveo očigledne reference na Kermita na minimum, i zato zelena boja uopšte ne izgleda kao da ne pripada liniji Oris satova.

Svakog prvog u mesecu, na 24 sata se u prozorčiću za datum koji se nalazi na 6 sati pojavi Kermitovo nasmejano lice. „Mogli smo da stavimo veliki emotikon Žapca Kermita na brojčanik“, rekao je kreativni direktor Orisa Ken Loren. „Neki možda to rade tako jer žele da njihove najvažnije kolaboracije budu upadljive, da „vrište“. Ali mi nismo to hteli. Mi smo želeli nešto skromnije što ujedno pokazuje da poštujemo svoj proizvod.“

Žabac Kermit zapravo zasmejava kolekcionare satova već decenijama. Ovo nije prvi sat koji nosi to ime, makar ne nezvanično. Kada je Rolex 2003. godine izbacio verziju Submarinera sa svetlo-zelenim brojčanikom, kolekcionari su ga prekrstili u Kermita. Činjenica da su mu ime dali fanovi bila je pozitivan znak za brend Oris: ta specifična nijansa zelene boje se toliko vezuje za Kermita da ProPilot X postiže tako puno samo uz pomoć boje brojčanika.

Umesto da se fokusiraju na ono što sat može da radi kao saputnik tokom ronjenja ili penjanja, časovničarski brendovi sve više nalaze inspiraciju u pop kulturi. Ovaj trend govori u prilog tome kako su se gledišta kolekcionara promenila tokom poslednjih nekoliko godina i kakve priče ih sada navode na kupovinu. Umesto da se vezuju za istorijske poduhvate – kao što su na primer sletanje na mesec ili osvajanje Mont Everesta – proizvođači satova se opredeljuju za tople priče i karaktere koji su jednako upečatljivi. „Koliko ljudi koji poseduju ronilački sat zapravo idu na ronjenje?“ Osoba koja se seća kada je gledala Mapet Šou ponovo se oseća kao dete kada je njen Oris sat podseti da je danas Dan Žapca Kermita.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde