Zaboravite silicijum – ovaj kompjuter napravljen je od tkanine

Ova jakna može da podigne i spusti kapuljaču pritiskom na dugme, i ima 1-bitnu memoriju koja čuva stanje kapuljače. Ili, to je „neelektronska izdržljiva logika u tekstilnom uređaju“.

Potrebno je, međutim, naglasiti neverovatnost ovog dizajna. Kapuljača ne sadrži nikakav Arduino ili bilo koji poluprovodnički čip. Dizajneri su isekli delove komercijalne tkanine od najlonskog tafta i zalepili ih jedne za druge kako bi napravili vrećice na naduvavanje veličine pola vizit kartice. Povezujući vrećice pomoću mekih cevčica, oni su ih utkali u jaknu. Pritiskom na dugmiće na jakni kontroliše se protok vazduha iz boce sa ugljen-dioksidom kroz vrećice. Vrećice se savijaju i ispravljaju i formiraju nabore koji naduvavaju ili izduvavaju vazdušni jastuk u kapuljači čime se ona podiže ili spušta.

Na prvi pogled jakna više deluje kao guma za bicikl nego kao kompjuter. Ali možete da gledate na vrećice pune vazduha u jakni kao na elektronske tranzistore. U elektronskom kolu tranzistori kontrolišu protok elektrona, ili električne struje, na osnovu voltaže u kolu. Oni samo zamenjuju voltažu pritiskom, i zamenjuju struju protokom fluida, koji je u ovom slučaju vazduh.

Na primer, tim je napravio vazdušnu NOT kapiju. U elektronskom kolu, NOT kapija prima input – na primer 1, što odgovara visokoj voltaži – i menja ga u 0, tj. nisku voltažu. U slučaju ove kapuljače, vazduh koji ulazi u vrećicu može biti pod visokim pritiskom, a vrećica ga konvertuje u vazduh niskog pritiska, ili obrnuto.

Ova jakna spada u kategoriju „mekanih robota“ koji su automatizovane mašine koje se mogu programirati i napravljene su od fleksibilnih materijala kao što su guma, silikon ili tkanina.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde