Početna Lifestyle Raymarine Axiom 7-9-12

Raymarine Axiom 7-9-12

Pored nove elektronike koja se non-stop pojavljuje na tržištu, često je teško biti uzbuđen zbog najnovijih visokotehnoloških elektronskih uređaja – to jest, ovo je bilo tačno sve dok se na tržištu nije pojavio Axiom.

Njegove nove noćne termovizijske kamere i najnoviji RealVision 3D sonarski sistemi koji rade na novom LightHouse 3 operativnom sistemu kompanije Raymarine predstavljaju pravu revoluciju u elektronici – i to ne samo za ljude sa velikim brodovima i dubokim džepovima.

Ovaj novi softver omogućava da preko staklenih multifunkcionalnih ekrana osetljivih na dodir od 7, 9 i 12,1 inča upravljate nizom eksternih hardverskih komponenti na lak i intuitivan način.

Axiom ima osvetljenje ekrana jačine 1.200 nita.

Poređenja radi, većina LCD televizora imaju manje od 400 nita, a svaki eksterni displej zahteva najmanje 700 nita.

Sam ekran se odlično uklapa kada ga postavite na komandnu tablu, a možete da ga postavite i na nosač.

Čvrsto staklo ekrana je optički spojeno sa kućištem pozadi, dajući mu vodootpornost nivoa IPX7 – što ga čini više nego sposobnim da stoji na otvorenom prostoru na živahnom brodu, a ekran je jasno vidljiv iz najrazličitijih uglova.

Rezolucija ekrana na Axiom modelima od 7 i 9 inča je 800 x 400, dok multifunkcionalni ekran od 12,1 inča im posebno oštru rezoluciju od 1200 x 800.

RealVision 3D Sonar

Za mnoge, a naročito za pecaroše i ronioce, RealVision 3D sonar otvara novu dimenziju koju pre ovoga nisu mogli ni da zamisle – daje im sposobnost da zapravo detaljno vide šta se nalazi ispod broda u vidu trodimenzionalne slike.

RealVision ovo uspeva koristeći kombinaciju CHIRP DownVision, CHIRP SideVision, visokofrekventni CHIRP i RealVision 3D tehnologiju – sve to u jednom transduktoru – postavljenom ili na krmeno ogledalo ili ugrađenom u korito.

Ovo omogućava sonarsku sliku šireg spektra – koja pokriva prostor iza broda i sa strane – ali ne prikazuje ono što se nalazi ispred.

Da bi ove slike sa mnogo detalja bile iole jasne i precizne, u transduktor se ugrađuje sistem za određivanje položaja i navođenje.

RealVision 3D je ograničen na dubinu od 91,4 m jer visokofrekventna transmisija koja je korišćena da se postigne tako visok nivo detalja ne može da penetrira dalje od ovoga.

Lepota RealVision tehnologije leži u sposobnosti softvera da prikazuje podvodne informacije onako kako korisniku to odgovara.

Možete da konfigurišete nekoliko prozora koji prikazuju konvencionalnu 2D sliku, po jednu 2D sliku sa svake strane i 3D sliku morskog dna i svega što se nalazi između vas i dna, kao što su ribe na primer.

Termovizijske noćne kamere

FLIR sada nudi dve veoma efikasne termovizijske kamere po vrlo razumnoj ceni, model M100 i model M200.

Razlika između ove dve kamere je ta što M100 može da se pomera samo vertikalno, a M200 može da se pomera vertikalno i horizontalno.

Obe kamere imaju rezoluciju 320 x 240 i obe mogu da detektuju čoveka u vodi na razdaljini od 450 metara ili manje plovilo na razdaljini od 1,3 km.

Što je još važnije, ako ih uparite sa Axiom ekranom možete da pritisnete MOB (man over board) dugme ako neko upadne u vodu i kamera će se momentalno pomeriti za 180 stepeni i fiksiraće se na tačku gde je član posade ispao sa broda.

Kada kamere M100 i M200 uparite sa Raymarine Axiom multifunkcionalnim ekranima, možete da iskoristite prednosti koje pruža ClearCruise AI softver.

ClearCruise je pametni program za toplotnu analitiku koji vozaču šalje vizuelna i zvučna obaveštenja kada u blizini uoči „nevodene“ objekte kao što su brodovi, prepreke ili navigacioni markeri.

Odlična stvar kod termovizijskih kamera za nautičku upotrebu je to što mogu da vide kroz maglu, i za razliku od pojačivača slike (uređaj za noćno osmatranje/dvogled), koji pojačavaju ambijentalno svetlo, one mogu da se koriste i tokom dana ili u uslovima totalnog mraka bez imalo ambijentalnog osvetljenja.

Termovizijske kamere rade tako što hvataju infracrvene zrake koje emituje određeni objekat.

Sve objekti emituju infracrveno zračenje u različitoj meri u zavisnosti od njihove temperature.
To infracrveno zračenje nalazi se na dnu spektra i ne možete ga opaziti golim okom.

Ono što čini Axiom, RealVision 3D i M100/M200 kamere tako efikasnim je to što ih možete uklopiti u jedan intuitivni sistem koji je dovoljno kopmaktan i izdržljiv da ga možete montirati na RIB čamac od 6 metara.

Takođe su jednako dobre za korišćenje na flybridge brodu od 18 metara.

S obzirom na laku instalaciju i jednostavno povezivanje i puštanje u rad, i uz tako pristupačne cene, ovi uređaji će se definitivno pokazati kao popularni.

POGLEDAJ KOMPLETNU PONUDU

Leave a Reply