Koje ću svetlo na sledećem semaforu uhvatiti ako nastavim da vozim ovom brzinom? Odgovor na ovo pitanje više ne zavisi od vozačeve intuicije, već od tehnologije.

Projekat koji vodi proizvođač automobila SEAT, u saradnji sa Španskom agencijom za saobraćaj, gradskim većem Barselone i organizacijom za električni saobraćaj ETRA, uspešno povezuje vozila sa semaforima i centrom za kontrolu saobraćaja kako bi vozači mogli da predvide svetla koja će se pojaviti na semaforima ispred njih.

Ovaj projekat takođe omogućava slanje informacija o saobraćajnim nesrećama na auto-putevima direktno do vozila preko oblaka koristeći mobilnu tehnologiju sa latencijom od 300 milisekundi.

Vozila povezana sa semaforima i putnom infrastrukturom. Vozilo koje je korišćeno u ovom pilot projektu je opremljeno neophodnom tehnologijom preko koje bi se povezalo sa svojim okruženjem i dobijalo informacije koje Agencija za saobraćaj postavlja na oblak, i koje omogućavaju vozaču da u realnom vremenu sazna informacije o onome što se nalazi ispred njega.

„U ovom projektu, novi povezani SEAT automobili mogu u realnom vremenu da dobijaju informacije saobraćaju sa centralnog oblaka Agencije za saobraćaj, uključujući informacije koje se prikazuju na panelima iznad auto-puteva ili status semafora u gradovima“, objašnjava Đordi Kaus (Jordi Caus), šef odeljenja za koncepte urbane mobilnosti u kompaniji SEAT.

1
2
Prethodni tekstSengled Edisonove sijalice sa vlaknom vraćaju CES 2020 sajam u 1879. godinu
Sledeći tekstTOP 5: Inovativni kuhinjski pribor i aparati na CES 2020 sajmu

Leave a Reply