Korisni saveti za uštedu električne energije

Iako se život polako vraća u normalu, ipak će mnogi, zbog bezbednosti, narednih meseci više provoditi vremena kod kuće nego prethodnih godina.

To znači i da će trošiti više električne energije, što će se odraziti na računima, tako da je sada pravi trenutak da sagledamo kako možemo da uštedimo struju.

Uz pomoć odgovarajućih kućnih aparata i savesnog korišćenja, možemo umanjiti potrošnju i iznos na računu, a eksperti iz kompanije LG pripremili su korisne savete.
Jedna od retkih korisnih posledica epidemije korona virusa je u smanjenoj potrošnji električne energije.

Prema izveštaju EPS-a, u Srbiji je umanjena potrošnja oko 6%, zato što je privreda radila smanjenim kapacitetom. Sa druge strane, potrošnja električne energije u domaćinstvima je porasla, zbog toga što su ljudi morali da ostaju u kućama zbog ograničenja kretanja, rada od kuće, učenja preko televizora ili kompjutera, a u mnogim slučajevima i zbog gubitka posla.

„U Srbiji se uglavnom koriste stariji kućni aparati, poput frižidera, zamrzivača ili veša mašina, koji nisu bili štedljivi ni kada su kupljeni, a vremenom troše sve više energije”, rekao je Branislav Jordanov, marketing menad\er kompanije LG u Srbiji. Kada bi menjali kućne aparate makar na 10 godina, emisija štenih gasova i energetska potrošnja bi bili neuporedivo manji, a ovo bi imalo blagotvoran uticaj i na račune za komunalije. „Zamenom frižidera starijeg od 10 godina sa kategorijom modela A +++ godišnji račun za struju biće niži. Situacija je slična i sa veš mašinama, gde kroz zamenu uređaja – u zavisnosti od učestalosti korišćenja – nećemo uštedeti samo na računu za struju, već će sličan iznos na naknadi za vodu i kanalizaciju svake godine biti niži”, naglašava Jordanov.

Za životnu sredinu je svakako bolje da imate novije uređaje, jer će vam duže trajati. Noviji motori u kučnim aparatima i klima uređajima troše manje energije, a traju duže. Nije slučajnost da LG nudi garanciju od 10 godina, na sve Inverter Direct Drive motore u veš mašinama.

Najbolje ilustruje činjenica da bi se prelaskom čitave EU sa ručnog pranja posuđa na mašinsko moglo uštedeti ukupno 92 teravata struje godišnje, što je dvostruko više od ukupne godišnje potrošnje električne energije Portugalije ili 3% ukupne potrošnje svih država članica EU. To nije sve, jer bi se moglo uštedeti i više od 6,142 milijardi litara vode za piće – dovoljno da se napuni 2,5 miliona olimpijskih bazena.

Frižider ne treba da stoji pored izvora toplote, kao što su ringle ili peć, niti treba da bude direktno izložen sunčevoj svetlosti. Rešetki kondenzatora na zadnjoj strani treba omogućiti dovoljno prostora za ventilaciju, tako da ne treba pribijati uređaj uz zid (minimalan razmak treba biti 10 cm) ili ga držati u veoma maloj prostoriji, poput špajza.

Što se tiče mašina za pranje veša, tu najviše štedimo ako mudro biramo temperature za pranje. Preporučljivo je da perete prosečnom temperaturom od 30-40 stepeni.

Ako koristimo mašine i za sušenje veša, onda nam treba najvećei broj obrtaja, osim za osetljivu tkaninu, ali i u tim slučajevima je pametnije imati uređaj sa A+++ energetskom klasom.

Pošto smo više kod kuće, više ćemo koristiti klima uređaj, što će mnoge navesti da kupe nove uređaje baš ove godine. Kao i kod drugih kućnih aparata, ušteda energije i savesna upotreba su važni.

Izaberite opremu sa najmanje A + kategorijom energetske efikasnosti, ali pazite da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature nije veća od 8-10 stepeni da bi se organizam lako navikao na razliku.

Redovno čistite filtere radi sopstvenog zdravlja i obavezno isključite klimu kada izlazite napolje.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde