Švedski fotograf Goran Strand pokrivao je Svetski kup u biatlonu i odlučio je da testira sposobnost brzog okidanja fotoaparata punog formata bez ogledala po imenu Nikon Z 9. Najuzbudljiviji test bio je onaj u kom je fotografisao u režimu sa 120 frejmova po sekundi. Nikon Z 9 može da proizvodi JPEG slike od 11 MP pri 120 fps. Metak ispaljen iz puške koja se koristi na biatlonu leti berzinom od otprilike 350 m/s ili oko 1.235 km/h, tako da nije baš najlakša stvar za fotografisanje, ali s obzirom na to da Nikon Z 9 ima brzinu zatvarača od čak 1/32.000 dela sekunde, zašto ne pokušati…

U fotografiji (iznad) koju je Strand napravio možete videti metak koji je tek izašao iz cevi puške. Fotografija je napravljena koristeći Nikon Z 9 i FTZ adapter sa Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR sočivom. Brzina zatvarača bila je podešena na 1/32.000 dela sekunde sa ISO 8000 f/4.

Druga fotografija (ispod) predstavlja frejm koji je uhvaćen nakon frejma koji prikazuje „zaleđeni metak“, pri čemu možete da vidite dim koji izlazi iz cevi puške ali je metak već odleteo.

Prilično je neverovatno šta su sve današnji fotoaparati u stanju da urade. Uhvatiti metak u letu je neverovatno dostignuće i nešto za šta bi vam do nedavno inače trebala specijalizovana kamera velike brzine. Nikon je ažurirao svoj firmware na verziju 1.10 koja modelu Z 9 donosi funkciju za najduže neprekidno slikanje na svetu – ova funkcija je dodatno unapređena i omogućava vam da neprekidno slikate do 15 sekundi, dok je pre toga maksimum bio 3 sekunde.

Nikon Z 9 trenutno ima najveću brzinu skeniranja slike od svih fotoaparata na svetu, čime se minimizuje problem distorzije zatvarača, što omogućava Nikonu da potpuno izbaci traditionalni mehanički zatvarač iz ovog fotoaparata. Procesor slike EXPEED 7 u modelu Z 9 je navodno 10 puta brži od onog na modelu Nikon Z 7 II.

Prethodni tekstMagic 4
Sledeći tekstPremijerno i potpuno novi “Macan T”

Leave a Reply