Dugo se šuskala i najavljivala, a na kraju se i ostvarila saradnja Samsung i Googla oko novog pametnog sata. Na kraju krajeva, ako je neko sposoban da napavi sat koji može da se suprotstavi Apple Watch-u, to je Samsung. Višegodišnje iskustvo i nebrojene iteracije i podvarijante pametnih satova daju Samsungu pravo da se okuša u još jednoj varijanti sa Wear OS-om. Na Android je „prilepljen“ One UI Watch 3. Liči na Tizen, ali je drugačiji. Pored softvera, pohvalićemo i znatno unapređen hardver.

Ukupno gledano, Watch 4 donosi toliko noviteta, da nismo sigurni zašto su toliko čekali da nam ih omoguće ranije!

Na prvi pogled i dodir, Watch 4 je lagan i udoban. Lepo se pripija uz zglob i ne oseća se pri nošenju.
Kaiš je širi. Sada je 22mm, a pre je bio 20mm, što će reći da vam stari kaiševi ostaju neupotrebljivi. Moraćete kupiti nove.

Povezali smo ga sa Samsung telefonom, po principu „sat upariti sa istom markom telefona“.
Na taj korak smo se odlučili da bi u najboljem svetlu videli nove mogućnosti i da ne dođemo u situaciju da nešto ne radi.

Zatečeni brojčanik je sa četiri „komplikacije“, a korisnik ih po želji može promeniti. Zajedno sa njima je izmenjiva i boja pozadine. Sve u svemu, potpun pogodak.
Notifikacije su skoro pa trenutne. Ni jedna poruka ni email nisu propušteni. Uz podešavanje jačine vibracije i izbora pravog zvuka notifikacije, milina je pratiti ko vam sve piše. Ako je preko potrebno, preko sata možete i odgovoriti.

Topla preporuka je da prvo preinstalirate tipične odgovore, i da ih posle u brzini izaberete. U suprotnom ćete kucati poruku preko okruglog displeja koji nije spreman na saradnju. Ako pogrešite, brišete pogrešne karaktere, pa ispočetka. U slučaju da vam je sat jedini izbor da se javite na poziv, bolje ga je držati blizu usta dok govorite, ne bi li vas sagovornik mogao čuti. U suprotnom, niti će vas čuti, niti ćete vi čuti.

Ključna promena u Samsung satu je softver. Tizen je napušten, a prihvaćen je Android Wear OS. Da bi sve izgledalo kao pre, brine se One UI.
Na početku teksta smo pomenuli da ima izvesnih promena, i one su najvidljivije u novim opcijama.

Pre svega primećujemo mogućnost merenja BMI-a, i svih drugih relevantnih parametara u vašem telu. Mi smo se ozbiljno zabrinuli kad nam je sat prikazao zatečeno stanje – sve vrednosti su bile u „zrelim“ bojama (daleko od preporučenih zelenih) i sat nas je odmah savetovao da se posvetimo nama.

Drugim rečima, da krenemo s fizičkim aktivnostima. Nećete naći savete nutricionista, ali zato možete krenuti u akciju i početi sa vežbama. Sat će vam meriti sve što radite, a posle deset minuta se javlja brojač (da li koraka ako šetate, ili da vam čisto da podršku što ste krenuli u razgibavanje, sasvim je svejedno). Na kraju aktivnosti sat javlja koliko ste potrošili kalorija.

Još jedna drugačija stvar oko Google OS-a: aplikacije i brojčanici se sada pazare u Google Play prodavnici i sve se čuvaju u telefonu kao zasebne aplikacije.
Preporuka s naše strane je da ih sve stavite u zaseban direktorijum.

Na kraju da kritikujemo uparivanje samo sa jednim telefonom. Svi koji koriste dva i više telefona moraju odabrati samo jedan za povezivanje.

Kad podvučemo crtu, novi Samsung sat je pun pogodak.
Bolji je po svim parametrima i ne ostavljam vam ni jedan (realan) razlog da se ne odlučite za njega. Samsung je sve uradio, a na vama je da izaberete boju.

Samsung Galaxy Watch4 Classic SPECS:

OS: Android Wear OS, One UI Watch 3
Čipset: Exynos W920 (5 nm)
Memorija: 1,5/16 GB
Ekran: Super AMOLED, 1.4”, 450 x 450 px, (321 ppi)
Povezivanje: WiFi n, BT 5.0, NFC, GPS
Baterija: 361 mAh, Qi bežično punjenje
Dimenzije: 45.5 x 45.5 x 11 mm 52 g (46mm), 46,5 g (42mm)
Ostalo: MIL-STD-810G, IP68
Kontakt: www.samsung.com

CENA: 49.999 RSD
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstZidni gramofon za ulepšavanje ambijenta
Sledeći tekstSPECIJALIZOVANA I REKREATIVNA ATV VOZILA BRENDA TGB – NOVI BORBENI

Leave a Reply