CES 2023: Asus premijerno predstavlja laptopove sa 3D ekranima koji ne zahtevaju posebne naočare

Stereoskopski 3D se nikada nije primio kod mejnstrim publike, ali Asus je odlučio da pokuša još jednom, uparivši ovu tehnologiju sa dva najnovija laptopa u svojoj ponudi. Nova tehnologija ekrana koju je razvio Asus ima za cilj da ukloni neke od najvećih problema 3D slike koristeći kombinaciju specijalnih funkcija panela i tehnologiju praćenja očiju.

Asus je predstavio laptopove sa 3D OLED ekranima koji su autostereoskopski – što znači da stvaraju 3D efekat bez potrebe da korisnik nosi posebne naočare. Spatial Vision tehnologija omogućava 3D efekat koji je postojan iz više uglova gledanja. Asus je to postigao koristeći dve kamere iznad ekrana koje prate oči korisnika i konstantno prilagođavaju 3D sliku, čak i kad se ugao gledanja promeni. Lentikularna sočiva u ekranu prenose odvojene stereo slike do svakog oka kako bi se stvorio taj efekat.

Što se tiče sadržaja, Spatial Vision podržava niz različitih platformi, kao što su Steam VR, OpenXR, Vulkan, WebXR, Nvidia CloudXR i druge. Takođe podržava 3D softvere kao što su Blender, SketchUp, Nvidia Omniverse, VRED, Twinmotion, i eDrawings. Većina 3D fajl formata poput 3ds, obj, fbx, gltf, glb, stl, stp, mp4, avi, i sbs takođe rade sa Spatial Vision tehnologijom. Za lakše pronalaženje i korišćenje 3D sadržaja, Asus Spatial Vision Hub pravi kolekciju pregledača modela, media plejera, pregledača fotografija i igrica koje su kompatibilne sa 3D tehnologijom. 3D ekrani će debitovati u novim verzijama modela ProArt Studiobook 16 (H7604) i Vivobook Pro 16X (K6604). Oba koriste Intel i9-13980HX procesore i Nvidia RTX 4070 grafičke kartice, i imaju do 64 GB DDR5 RAM-a. Ekrani oba laptopa su od 120 Hz ali imaju neobičnu rezoluciju od 16:10, koju Asus zove „3,2K“ – 3200 x 2000 piksela. Asus još nije objavio cene novih laptopova i datume kad će se pojaviti na tržištu, ali najpristupačniji Vivobook Pro modeli koštaku oko 1.600$, dok ProArt Studiobook modeli te veličine koštaju preko 2.000$.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde