CES 2023: Asus premijerno predstavlja laptopove sa 3D ekranima koji ne zahtevaju posebne naočare

Stereoskopski 3D se nikada nije primio kod mejnstrim publike, ali Asus je odlučio da pokuša još jednom, uparivši ovu tehnologiju sa dva najnovija laptopa u svojoj ponudi. Nova tehnologija ekrana koju je razvio Asus ima za cilj da ukloni neke od najvećih problema 3D slike koristeći kombinaciju specijalnih funkcija panela i tehnologiju praćenja očiju.

Asus je predstavio laptopove sa 3D OLED ekranima koji su autostereoskopski – što znači da stvaraju 3D efekat bez potrebe da korisnik nosi posebne naočare. Spatial Vision tehnologija omogućava 3D efekat koji je postojan iz više uglova gledanja. Asus je to postigao koristeći dve kamere iznad ekrana koje prate oči korisnika i konstantno prilagođavaju 3D sliku, čak i kad se ugao gledanja promeni. Lentikularna sočiva u ekranu prenose odvojene stereo slike do svakog oka kako bi se stvorio taj efekat.

Što se tiče sadržaja, Spatial Vision podržava niz različitih platformi, kao što su Steam VR, OpenXR, Vulkan, WebXR, Nvidia CloudXR i druge. Takođe podržava 3D softvere kao što su Blender, SketchUp, Nvidia Omniverse, VRED, Twinmotion, i eDrawings. Većina 3D fajl formata poput 3ds, obj, fbx, gltf, glb, stl, stp, mp4, avi, i sbs takođe rade sa Spatial Vision tehnologijom. Za lakše pronalaženje i korišćenje 3D sadržaja, Asus Spatial Vision Hub pravi kolekciju pregledača modela, media plejera, pregledača fotografija i igrica koje su kompatibilne sa 3D tehnologijom. 3D ekrani će debitovati u novim verzijama modela ProArt Studiobook 16 (H7604) i Vivobook Pro 16X (K6604). Oba koriste Intel i9-13980HX procesore i Nvidia RTX 4070 grafičke kartice, i imaju do 64 GB DDR5 RAM-a. Ekrani oba laptopa su od 120 Hz ali imaju neobičnu rezoluciju od 16:10, koju Asus zove „3,2K“ – 3200 x 2000 piksela. Asus još nije objavio cene novih laptopova i datume kad će se pojaviti na tržištu, ali najpristupačniji Vivobook Pro modeli koštaku oko 1.600$, dok ProArt Studiobook modeli te veličine koštaju preko 2.000$.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Revolucionarni telefon koji staje u svaki džep

Kompanija Huawei je poznata baš po tome što...

Magic 4

Uoči MWC 2022 sajma, HONOR je objavio da...

XPG PCIe za profesionalne e-sportiste

XPG, brend specijalizovan za sisteme, komponente i periferne...

Aplikacija koja može da pomogne slepima da se...

Waymap za cilj ima da slepima i slabovidima pruži...

Kyocera donosi 5G telefone za poljoprivrednike

Kompanija Kyocera može zapravo da objasni za šta...

Telefonske baterije će trajati 9 godina?

Telefonske baterije često završe svoj životni vek nakon...

HTC Vive Vive Cosmos serija

HTC VIVE menja lice virtuelne realnosti (VR) svojom...

Telefon za odrasle! – TEST: Samsung Galaxy S22...

Dizajnerski se razlikuje od ostatka S22 serije. Možda...

Novi akcioni heroj – EOS-1D X Mark III

Canon Inc. danas najavljuje razvoj dugo očekivanog aparata...

CES 2021: Teleskop Vaonis Vespera nudi novi način...

Lagani teleskop Vaonis Vespera pogodan je za ljubitelje...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Sdsm+ Suzuki dijagnostički sistem mobile plus

Uživajte u komfornom životu na vodi sa ovom...

Dobro došao Suzuki DF300B

Kompanija Suzuki Motor Corporation sa zadovoljstvom predstavlja potpuno...

Sea Ray 250 Sun Sport – Zagarantovana zabava

Sea Ray 250 Sun Sport je pravi brod...

Jeanneau DB 37 – Novo iskustvo dnevnog krstarenja

Sa tako posebnim dizajnom, Jeanneau DB 37 može...

Sea Ray SLX 260 – Čista radost

Profil mu je brz i sportski, enterijer je...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th – 1 od...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th nastaje na 75....

Jeanneau Cap Camarat 10.5 CC – Najveći model...

Jeanneau predstavlja najveći model sa centralno postavljenom konzolom...

Sea Ray 320 Sundancer Coupe – Kruzer sa...

Kruzer ili gliser, kako god da nazovete Sea...

Saxdor 270 GTO – Sledeća velika senzacija

Saxdor je na međunarodnom sajmu nautike u Sautemptonu...

X-Boat 37 – Kreiran da oduševi

X-Boat 37 odlikuju izuzetan dizajn i prostrane korisne...
Stereoskopski 3D se nikada nije primio kod mejnstrim publike, ali Asus je odlučio da pokuša još jednom, uparivši ovu tehnologiju sa dva najnovija laptopa u svojoj ponudi. Nova tehnologija ekrana koju je razvio Asus ima za cilj da ukloni neke od najvećih problema 3D slike koristeći kombinaciju specijalnih funkcija panela i tehnologiju praćenja očiju. Asus je predstavio laptopove sa 3D OLED ekranima koji su autostereoskopski – što znači da stvaraju 3D efekat bez potrebe da korisnik nosi posebne naočare. Spatial Vision tehnologija omogućava 3D efekat koji je postojan iz više uglova gledanja. Asus je to postigao koristeći dve kamere iznad ekrana koje prate oči korisnika i konstantno prilagođavaju 3D sliku, čak i kad se ugao gledanja promeni. Lentikularna sočiva u ekranu prenose odvojene stereo slike do svakog oka kako bi se stvorio taj efekat. Što se tiče sadržaja, Spatial Vision podržava niz različitih platformi, kao što su Steam VR, OpenXR, Vulkan, WebXR, Nvidia CloudXR i druge. Takođe podržava 3D softvere kao što su Blender, SketchUp, Nvidia Omniverse, VRED, Twinmotion, i eDrawings. Većina 3D fajl formata poput 3ds, obj, fbx, gltf, glb, stl, stp, mp4, avi, i sbs takođe rade sa Spatial Vision tehnologijom. Za lakše pronalaženje i korišćenje 3D sadržaja, Asus Spatial Vision Hub pravi kolekciju pregledača modela, media plejera, pregledača fotografija i igrica koje su kompatibilne sa 3D tehnologijom. 3D ekrani će debitovati u novim verzijama modela ProArt Studiobook 16 (H7604) i Vivobook Pro 16X (K6604). Oba koriste Intel i9-13980HX procesore i Nvidia RTX 4070 grafičke kartice, i imaju do 64 GB DDR5 RAM-a. Ekrani oba laptopa su od 120 Hz ali imaju neobičnu rezoluciju od 16:10, koju Asus zove „3,2K“ – 3200 x 2000 piksela. Asus još nije objavio cene novih laptopova i datume kad će se pojaviti na tržištu, ali najpristupačniji Vivobook Pro modeli koštaku oko 1.600$, dok ProArt Studiobook modeli te veličine koštaju preko 2.000$.