PIONIRSKI URWERK UR-111C Two-Tone

Nezavisni švajcarski proizvođač satova URWERK je oduvek baštinio inovacije.

A njihov najnoviji model, UR-111C – sada u zadivljujućoj dvobojnoj kombinaciji crnog PVD-a (fizičko taloženje isparenja) i brušenog čelika, sa kućištem koje ima profil suze – nije izuzetak.

Svakako, kao deo linije „Specijalnih projekata“ – koja predstavlja devijaciju od lutajućih indikacija sati po kojima je URWERK postao poznat – ovo je jedan od konceptualno najunikatnijih satova na tržištu.

UR-111C TT donosi tri ključna napretka za časovničarstvo.
Prvi je retrogradni linearni prikaz minuta u stilu vozačkog sata postavljen u dnu.

Ovo je drugačija verzija mehanizma koja je izmišljena za model UR-CC1. Sa jednim obrtom.
Ovde brojevi idu pod uglom od 30° za bolju čitljivost.

To znači da se rotirajući cilindar na kom je obeležen indikator minuta mora rotirati za 300 stepeni oko svoje ose, tokom čega se opruga navija.

Na šezdesetom minutu, opruga se oslobađa i čini da indikator skoči još 60 stepeni i vrati se u početnu poziciju.

Ali takođe čini i da indikator sati sa leve strane skoči.

Rezultat svega ovoga je lepa optička iluzija u kojoj se cilindar rotira besprekorno i u nedogled.

Druga inovacija je prikaz sekundi.

Šupljikavi arapski brojevi su postavljeni na dva točka, od kojih je svaki podešen tako da prikazuje intervale od po deset sekundi.

Svaki točak je napravljen uz pomoć naprednog procesa litografije, galvanskog poliranja i oblikovanja osmišljenog posebno za stvaranje veoma laganih i specifičnih struktura.

Zaista, svaki točak, sa šest brojeva koje nosi na sebi, je težak svega 0,025 g – i to je s razlogom tako veoma precizno podešeno, s obzirom na delikatan ples u kome ta dva točka učestvuju unutar ovog mehanizma.

Preplićući se kao zupci na zupčanicima, oni prikazuju besprekornu progresiju prolazećih sekundi. Ali kako će vlasnik sata moći da vidi tako sitne elemente?

Oni se pomeraju na udaljenosti od svega desetog dela milimetra, pod nečim što liči na neku vrstu okruglog sočiva, ali koje je u stvari klaster optičkih vlakana.

Treći i, na mnogo načina, najstimulativniji novi koncept koji model UR-111C uvodi jeste njegov osvežavajući pogled na krunicu, za navijanje i podešavanje.

URWERK je na ovom novom modelu uklonio konvencionalnu, bočno postavljenu krunicu i uveo sistem valjaka, pozicioniran tačno na sredini prednje stranice kućišta.

Kotrljanje dodatno puni samonavijajući sistem mehanizma ovog sata.
Kada se mala poluga sa desne strane kućišta otpusti, isti taj valjak može da se koristi da se podesi vreme, uz funkcionalnost za stopiranje sekundi.

Naravno, nameštanje čitave ove mikromehanike kako bi se dobio konačni oblik modela UR-111C nije bio lak zadatak.

Mehanizam zupčanika je morao da bude iznova osmišljen kako bi se omogućilo da horizontalni mehanizam isporučuje vertikalno čitanje vremena sa zastakljenih zasačenih cilindara sa obe strane linearnog prikaza minuta.

Povezivanje valjkaste krunice sa iglicom za navijanje je takođe zahtevalo kreativno inžinjerstvo, minijaturno po veličini ali sa ništa manje zadivljujućim efektom.

Ali to tačno prati dizajnerski potpis suosnivača kompanije URWERK Felksa Baumgartnera i Martina Fraja.

Model UR-111C TT nije samo instrument za prikazivanje vremena na sofisticiran način, on predstavlja vizuelnu i, što je posebno neuobičajeno u časovničarstvu, taktilnu poslasticu za svog vlasnika.

To je model koji će zadržati interesovanje i opčinjenost vlasnika tokom celog svog životnog veka.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde