Novi Starlink Maritime servis kompanije SpaceX donosi internet brodovima

Vlasnici brodova će od sada moći da se zakače na Starlink internet kompanije SpaceX dok plove daleko od obale. Od trgovačkih plovila to naftnih platformi i premijum jahti, Starlink Maritime vam omogućava da se povežete na internet sa najudaljenijih tačaka na vodi širom sveta, isto kao što biste to uradili u kancelariji ili kod kuće.

U kompaniiji SpaceX tvrde da hardver za Starlink Maritime internet zauzima malo prostora i dolazi sa nosačem koji se lako instalira. Ovaj servis koristi end-to-end enkripciju za zaštitu podataka i poverljivost korisničkog saobraćaja.

Za Starlink Maritime neophodno je platiti jednokratnu cifru od 10.000$ za dva satelitska tanjira visokih performansi i potom 5.000$ mesečno za internet sa protokom od 350 Mb/s.

Na sajtu kompanije SpaceX piše da se Starlink trenutno koristi da bi se dobili video snimci visokog kvaliteta prilikom sletanja njihovih raketa u more, „pružajući kontinuiranu pokrivenost pri snimanju motora koji generišu preko 86.000 kilograma potiska.“

SpaceX je podelio mapu (ispod) koja pokazuje područja koja su pokrivena Starlink Maritime internetom.

Svetlo plava boja označava trenutnu dostupnost, dok tamnije boje znače da će servis početi da radi krajem ove ili početkom sledeće godine. Starlink radi zahvaljujući konstelaciji satelita koji kruže Zemljinom orbitom i šalju širokopojasni internet do potrošača. Glavni cilj kompanije je da pruži internet pristup zajednicama koje ga trenutno nemaju ili imaju vrlo slab pristup, ali veliki broj korisnika Starlink mreže takođe živi u gradovima i dobro povezanim lokacijama.

Starlink trenutno ima 400.000 pretplatnika u 36 zemalja, što je porast u odnosu na februar kada je imao 250.000 pretplatnika.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde