TEST: Samsung Galaxy Note20 – Nije Ultra, nije Lite

Ali zato jeste Note20. Kome je namenjen?

[vc_btn title=”Ravan ekran, kvalitet izrade, olovka” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Ćoškast, senzor otiska prsta, autonomija ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Ovogodišnje deljenje karata nam je dalo dva Note-a. Drugi, koji nije Ultra, se svima svideo, osim što se nikom nije svideo.

Ima super proporcije, veliki ravan ekran (!), ali FHD+ rezolucije i GG5 zaštitu.
Za zemlju gde 5G još nije startovao se pakuje sa Samsung čipsetom (čitaj „nije Snapdragon“).

Ima još nekoliko falinki, ali o njima malo kasnije. Možda je osnovno pitanje zašto ova verzija Note-a nema „Lite“ u imenu?

Krenimo ispočetka. „Mali“ Note nakon pete verzije ponovo ima ravan ekran, taman kako treba.
Olovka se može koristiti na njegovoj celoj površini što je, priznaćete, pravo osveženje.

Olovka reaguje bitno brže no kod svih pređašnjih verzija (26ms), mada je dosta sporija naspram Ultrine (9ms). Ruku na srce, veoma je upotrebljiva.

Ima BT vezu s telefonom, poziva vas ako je ostavite (zaboravite) na nekom tamo stolu, ako pravite odgovarajuće pokrete s njom telefon će odgovarajuće reagovati, taster na olovci u zavisnosti od toga koji je program aktivan pokretati programiranu akciju…

Pored svega napisanog, većina vas olovku koristi samo za pisanje, crtanje/škrabanje, za pravljenje beleški.

Za takve potrebe je olovka na nivou zadatka. Softverska podrška je besprekorna; prepoznavanje pisma je zaprepašćujuće dobro, i reakcija ispisa na ekranu je brza.

Istini na volju, grafitnom olovkom na papiru ipak drugačije pišemo, osećaj „analognog“ pisanja je potpuno drugačiji, ali to već znaju svi koji su u Note taboru.

Ako poredimo poslednju iteraciju magične olovke sa prvom, shvatićemo da se ne može porediti.
Devet godina kasnije olovku i dalje volimo, bez obzira što se toliko promenila.

Ovo je prvi put da je smeštena u levom ćošku telefona. Ne vidimo opravdan razlog za to, ali se nadamo da se barem levoruki korisnici raduju.
Mi ostali se nadamo njenom povratku u desni ćošak, koliko već u sledećoj iteraciji.

Čipset se odaziva na ime Exynos 990, i o njemu smo ove godine pisali toliko puta da nema potreba da se ponavljamo.
Pozivamo vas da, ako niste do sada zapamtili šta sve pruža i šta traži, pročitate testove S20 serije.

Ravan ekran FHD+ rezolucije vam neće pružiti to zadovoljstvo pronalaženja svakog piksela po na osob, ali moramo primetiti da kvalitet ekrana nije ni blizu kao kod Ultre.

Prosečan korisnik neće videti nikakvu falinku na ekranu Note20, ali mi koji smo imali sreću da se družimo s prelepim ekranom Ultre vidimo znatnu razliku.

Ako skrenemo pogled s ekrana, videćemo pozadi komad plastike.
Zvanično se komunicira da se radi o kombinaciji plastike i stakla, pa se zove glastic, ali mi nismo osetili taj stakleni deo.

Ok, plastika u testiranoj zelenoj boji ne ostavlja otiske prstiju, ne klizi pod prstima i otpornija je na udarce.
Ne sviđa nam se što kada kucnete po njoj imate osećaj da iza nje ima praznog prostora pre baterije i silikonske ploče.

Na glastici se nalazi i set kamera. Po specifikaciji je isti kao kod S20(+), glavna od 12, telefoto od 64, i ultraširoka od 12 MP. Ne možemo reći da su fotografije loše.

Šta više, napravili smo jako dobre primerke. Utisak je sličan kao kod S20+. Krivo nam je što optički zum ide samo do 1,1x.
Da bi se dobio 3x hibridno uvećanje primenjuje se tzv kropovanje fotografije.

Od originalnih 64 se seče rub i centralni deo te fotografije se dobija kao krajnji rezultat.
Da se razumemo, fotografije u odlične – detaljne, oštre i precizne, pune boja i baš onakve kakve smo i hteli da budu. Kako po danu, tako i noću.

Baterija može da traje dva dana, ako slabo koristite telefon. Zahtevniji korisnici mogu da je iscede za jedan dan, pa i brže.

Kada ga ostavite na punjaču, da se odmori od vas, morate ga pustiti makar sat vremena da bi došao do ⅘ popunjenosti.

Za punjenje poslednje ⅕ mora proći ne srazmerno mnogo vremena.
Ako se žurite, lakše je da ni ne punite tih 20 odsto. Podsetimo se da se baterija može i puniti i prazniti bez kabla.

Sve u svemu, Note20 nas ostavlja s pomešanim osećanjima. Telefon nije loš. Čak bi mogli zaključiti da nas je prijatno iznenadio.

Ni na jednom polju nas nije razočarao. Jedino što smo videli kako izgleda i šta sve sadrži Ultra. Naspram njega, ovo je bleda senka.

Kao što mislimo da Ultra nije skupa, tako cenimo da je neUltra preskup za to što nudi i to je najveći problem. Note20 je Samsungovo ružno pače koje čeka pa postane labud…

Samsung Galaxy Note20 SPEC:

OS: Android 10.0; One UI 2,5
Čipset: Exynos 990 (7 nm+)
Memorija: 8/256 GB
Kamera: 12 Mpx, 64 Mpx, 12 Mpx / 8K@24fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 4K@60fps
Ekran: Super AMOLED Plus 6,7“, 1080×2400 px, (393 dpi)
Povezivanje: LTE cat20, WiFi 6, BT 5.0, NFC, GPS
Ekstra: olovka, 26 ms latencija
Baterija: 4300 mAh
Dimenzije: 161.6 x 75.2 x 8.3 mm, 192 g
Kontakt: www.samsung.com

CENA: 115.999 RSD

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Univerzalni dodatak za laptop

Laptopovi su postali toliko moćni i svestrani da brzo zamenjuju stone računare. MacBook Pro se snalazi...

Marshall Motif II ANC: Prvoklasne slušalice...

Marshall je otkrio nove Motif II ANC ušne slušalice, a najistaknutija poboljšanja su u oblastima audio...

Galaxy Z Fold5 ili Galaxy Z...

Oba ova uređaja imaju inovativnu tehnologiju fleksibilnog prikaza za pružanje većeg mobilnog radnog prostora u kompaktnom...

TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra...

Tržište tableta je zamrlo. Retko ko plasira sledeći model, još ređe ih neko koristi. Veliki telefoni...

TESTIRALI SMO: Jeanneau Cap Camarat...

Otvoreni fisherman, s čvrstim krovom još više pojačava taj utisak. Međutim, kad malo bolje razgledate interijer...

TESTIRALI SMO: Sea Ray SDX 270...

Sea Ray SDX 270 je uvek bio primer toga kako kompanija Sea Ray odgovara na povratne...

Jedini laptop s kojim trebate poslati...

Potrebno vam je nešto prenosivo i lagano, ali ne i ono koje ugrožava kvalitet. I pre...

TESTIRALI SMO: Jeanneau Merry Fisher 795...

Čvrste krmene platforme nalaze se sa obe strane vanbrodskog motora. Platforma sa desne strane ima rukohvat...

SupremeNexus otkriva koji je mobilni telefon...

Vrhunske performanse mobilnog igranja igara U iščekivanju budućnosti ultimativnog digitalnog realizma, Galaxy S23 Ultra spreman je da...

TESTIRALI SMO: Saxdor 200 Pro...

Vizuelno gledano, Saxdor 200 je drugačiji od svih drugih brodova. Sekirasti pramac, otvorena krmena platforma, svemirska...
Note20 je izuzetak u ponudi Samsunga. Ipak, jednako piše olovkom kao i ostali iz familije, a to je najbitnije.TEST: Samsung Galaxy Note20 - Nije Ultra, nije Lite
[vc_btn title="Ravan ekran, kvalitet izrade, olovka" style="flat" shape="square" color="success" size="sm" align="left" i_type="openiconic" i_icon_openiconic="vc-oi vc-oi-plus" css=".vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}" button_block="true" add_icon="true"][vc_btn title="Ćoškast, senzor otiska prsta, autonomija " style="flat" shape="square" color="danger" size="sm" align="left" i_type="openiconic" i_icon_openiconic="vc-oi vc-oi-minus" css=".vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}" button_block="true" add_icon="true"]
Ovogodišnje deljenje karata nam je dalo dva Note-a. Drugi, koji nije Ultra, se svima svideo, osim što se nikom nije svideo. Ima super proporcije, veliki ravan ekran (!), ali FHD+ rezolucije i GG5 zaštitu. Za zemlju gde 5G još nije startovao se pakuje sa Samsung čipsetom (čitaj „nije Snapdragon“). Ima još nekoliko falinki, ali o njima malo kasnije. Možda je osnovno pitanje zašto ova verzija Note-a nema „Lite“ u imenu? Krenimo ispočetka. „Mali“ Note nakon pete verzije ponovo ima ravan ekran, taman kako treba. Olovka se može koristiti na njegovoj celoj površini što je, priznaćete, pravo osveženje. Olovka reaguje bitno brže no kod svih pređašnjih verzija (26ms), mada je dosta sporija naspram Ultrine (9ms). Ruku na srce, veoma je upotrebljiva. Ima BT vezu s telefonom, poziva vas ako je ostavite (zaboravite) na nekom tamo stolu, ako pravite odgovarajuće pokrete s njom telefon će odgovarajuće reagovati, taster na olovci u zavisnosti od toga koji je program aktivan pokretati programiranu akciju… Pored svega napisanog, većina vas olovku koristi samo za pisanje, crtanje/škrabanje, za pravljenje beleški. Za takve potrebe je olovka na nivou zadatka. Softverska podrška je besprekorna; prepoznavanje pisma je zaprepašćujuće dobro, i reakcija ispisa na ekranu je brza. Istini na volju, grafitnom olovkom na papiru ipak drugačije pišemo, osećaj „analognog“ pisanja je potpuno drugačiji, ali to već znaju svi koji su u Note taboru. Ako poredimo poslednju iteraciju magične olovke sa prvom, shvatićemo da se ne može porediti. Devet godina kasnije olovku i dalje volimo, bez obzira što se toliko promenila. Ovo je prvi put da je smeštena u levom ćošku telefona. Ne vidimo opravdan razlog za to, ali se nadamo da se barem levoruki korisnici raduju. Mi ostali se nadamo njenom povratku u desni ćošak, koliko već u sledećoj iteraciji. Čipset se odaziva na ime Exynos 990, i o njemu smo ove godine pisali toliko puta da nema potreba da se ponavljamo. Pozivamo vas da, ako niste do sada zapamtili šta sve pruža i šta traži, pročitate testove S20 serije. Ravan ekran FHD+ rezolucije vam neće pružiti to zadovoljstvo pronalaženja svakog piksela po na osob, ali moramo primetiti da kvalitet ekrana nije ni blizu kao kod Ultre. Prosečan korisnik neće videti nikakvu falinku na ekranu Note20, ali mi koji smo imali sreću da se družimo s prelepim ekranom Ultre vidimo znatnu razliku. Ako skrenemo pogled s ekrana, videćemo pozadi komad plastike. Zvanično se komunicira da se radi o kombinaciji plastike i stakla, pa se zove glastic, ali mi nismo osetili taj stakleni deo. Ok, plastika u testiranoj zelenoj boji ne ostavlja otiske prstiju, ne klizi pod prstima i otpornija je na udarce. Ne sviđa nam se što kada kucnete po njoj imate osećaj da iza nje ima praznog prostora pre baterije i silikonske ploče. Na glastici se nalazi i set kamera. Po specifikaciji je isti kao kod S20(+), glavna od 12, telefoto od 64, i ultraširoka od 12 MP. Ne možemo reći da su fotografije loše. Šta više, napravili smo jako dobre primerke. Utisak je sličan kao kod S20+. Krivo nam je što optički zum ide samo do 1,1x. Da bi se dobio 3x hibridno uvećanje primenjuje se tzv kropovanje fotografije. Od originalnih 64 se seče rub i centralni deo te fotografije se dobija kao krajnji rezultat. Da se razumemo, fotografije u odlične – detaljne, oštre i precizne, pune boja i baš onakve kakve smo i hteli da budu. Kako po danu, tako i noću. Baterija može da traje dva dana, ako slabo koristite telefon. Zahtevniji korisnici mogu da je iscede za jedan dan, pa i brže. Kada ga ostavite na punjaču, da se odmori od vas, morate ga pustiti makar sat vremena da bi došao do ⅘ popunjenosti. Za punjenje poslednje ⅕ mora proći ne srazmerno mnogo vremena. Ako se žurite, lakše je da ni ne punite tih 20 odsto. Podsetimo se da se baterija može i puniti i prazniti bez kabla. Sve u svemu, Note20 nas ostavlja s pomešanim osećanjima. Telefon nije loš. Čak bi mogli zaključiti da nas je prijatno iznenadio. Ni na jednom polju nas nije razočarao. Jedino što smo videli kako izgleda i šta sve sadrži Ultra. Naspram njega, ovo je bleda senka. Kao što mislimo da Ultra nije skupa, tako cenimo da je neUltra preskup za to što nudi i to je najveći problem. Note20 je Samsungovo ružno pače koje čeka pa postane labud… Samsung Galaxy Note20 SPEC: OS: Android 10.0; One UI 2,5 Čipset: Exynos 990 (7 nm+) Memorija: 8/256 GB Kamera: 12 Mpx, 64 Mpx, 12 Mpx / 8K@24fps, 1080p@240fps; 10 Mpx / 4K@60fps Ekran: Super AMOLED Plus 6,7“, 1080x2400 px, (393 dpi) Povezivanje: LTE cat20, WiFi 6, BT 5.0, NFC, GPS Ekstra: olovka, 26 ms latencija Baterija: 4300 mAh Dimenzije: 161.6 x 75.2 x 8.3 mm, 192 g Kontakt: www.samsung.com CENA: 115.999 RSD Note20 je izuzetak u ponudi Samsunga. Ipak, jednako piše olovkom kao i ostali iz familije, a to je najbitnije.TEST: Samsung Galaxy Note20 - Nije Ultra, nije Lite