Novi Epson projektor Pro Cinema 4K PRO-UHD LS12000 koristi tri LCD čipa unutra – po jedan za crveno, zeleno i plavo svetlo – ali svaki od njih je ograničen samo na HD rezoluciju ili 1920 x 1080 piksela. Kako bi se postigla 4K rezolucija sa 3840 x 2160 piksela na ekranu, LS12000 radi sa većom brzinom osvežavanja slike i ima redizajniranu „precision shift“ staklenu ploču koja precizno pomera poziciju projektovanih piksela na ekranu za svaki kadar, tako povećavajući rezoluciju. Stariji Epson projektori koji su koristili ovu tehnologiju, poput modela LS500 za male udaljenosti, nisu mogli da postignu 4K rezoluciju, ali u kompaniji Epson obećavaju da novi LS12000 najzad to može, zahvaljujući novom mehanizmu sa pomerajućom pločom.

Laseri takođe nastavljaju da menjaju sijalice visokog intenziteta u projektorima iz više razloga. Oni ne samo da se momentalno sijaju punom svetlinom (nema čekanja da se projektor „zagreje“) već su i štedljiviji i traju mnogo duže od tradicionalnih svetlosnih izvora iz lampi. U poređenju sa životnim vekom sijalice od 2.000 sati, životni vek lasera od 20.000 sati mogao bi da nadživi ostatak elektronike u uređaju, što znači da se dugoročno korišćenje još više isplati. Epson LS12000 je osmišljen za korišćenje u sklopu kućnog bioskopa gde se u potpunosti može upravljati osvetljenjem u prostoriji, a platno je optimizovano za reflektivnost.

Ostale karakteristike uključuju dva HDMI 2.1 porta sa HDCP 2.3 zaštitom a jedan podržava eARC, zatim imate full 10-bit HDR obradu slike i brzinu osvežavanja od 120 Hz sa opcijom za apskejlovanje i interpolaciju frejmova kod sadržaja sa manjim brzinama smenjivanja slika.

Sa cenom od 5.000 dolara, Epson Pro Cinema LS12000 4K PRO-UHD laserski projektor nije jeftin, ali je dosta pristupačniji od drugih laserskih 4K projektora sa tri čipa. Ako želite gigantsku sliku, opet je jeftiniji od televizora dijagonale 100 inča.

Prethodni tekstDucati Futa – električni trkački bicikl
Sledeći tekstBRABUS, specijalizovani tjuner Mercedes vozila, sada ima sopstveni motocikl

Leave a Reply