Vaš računar slabo radi? Ova promena će biti od velike pomoći!

Prelazak sa HDD na SSD disk bio je velik korak napred. To je značajno poboljšalo doživljaj rada na računaru. Moderni SATA SSD diskovi su do 4 puta brži od svojih prethodnika. Razlozi za to su promena koncepta i udaljavanje od modela zasnovanih na disku čiji su dani slave davno prošli. Međutim, pravo otkrovenje je došlo sa usponom NVMe tehnologije. Samsung nudi modele diskova 980 PRO i 990 PRO NVMe sa sekvencijalnom brzinom čitanja do 7.450 MB/s. Poređenja radi, brzina sekvencijalnog čitanja kod HDD modela je 150 MB/s. Kao što vidite, razlika je ogromna.

Ako vaš stari sporiji uređaj ima HDD, ne bi trebalo da oklevate da ga zamenite SSD diskom. Naravno, prethodno treba proveriti da li uređaj ispunjava sve zahteve i da li je kompatibilan sa novim hardverom. Takođe bi trebalo da proverite da li matična ploča podržava NVMe interfejs. Ako to nije slučaj, SATA SSD diskovi su svakako odlična opcija, sa modelima kao što su Samsung 870 QVO i Samsung 870 EVO, koji imaju sekvencijalnu brzinu čitanja do 560 MB/s (što je i dalje nekoliko puta brže od običnog HDD diska).

Još jedna njihova prednost je veliki kapacitet – mogu da čuvaju do 8 TB podataka. Vredi napomenuti da je zamena diska jednostavna i obično vam neće biti potrebno ništa više od odvijača vijaka i adaptera. Ako se odlučite za Samsung uređaj, možete da koristite namenski Samsung SSD Integrated Installer (integrisani instalacioni program), koji će vam omogućiti da istovremeno instalirate softver SSD Magician i alatku za migraciju podataka, tako da bez problema možete da prenesete sve podatke na novi disk. Na taj način možete da napravite identičnu kopiju svog starog diska. Zamena jedne komponente će vam uštedeti značajnu svotu novca. Na taj način stvarate i manje električnog otpada, što nije mala stvar kada je u pitanju zaštita životne sredine. Pored toga, SSD diskovi imaju veću izdržljivost i otpornost na udarce. Zahvaljujući svom dizajnu, rade mnogo tiše od modela zasnovanih na disku. Prednosti su brojne, a nakon instaliranja novog diska primetićete drastično poboljšanje.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde