Da li ste se ikad zapitali zašto vam je toliko teško da spustite telefon?

Konvencionalni odgovor na to pitanje je zato što ste zavisni od telefona.
Navučeni ste na odvlačenje pažnje kako zbog pametnog dizajna tih uređaja i aplikacija, tako i zbog naleta dopamina poput onog koji pruža droga, svaki put kada uzmete telefon u ruke.

Ali nova naučna otkrića nude alternativno objašnjenje.
Da li je moguće da nas naši uređaji privlače, ne zato što smo zavisnici, već zato što pokušavamo da izbegnemo glas u svojoj glavi?

Da biste videli zašto ova „hipoteza o bežanju od vlastiti misli“ ima smisla, pogledajte nedavno istraživanje socijalnog psihologa Timotija Vilsona (Timothy Wilson) sa Univerziteta u Virdžiniji.

Njegov tim je stavio subjekte testiranja u oskudno opermljenu sobu iz koje su uklonili sve stvari koje ometaju pažnju: telefone, hemijske olovke, papir itd.
Subjekti su potom proveli sledećih 15 minuta samo sedeći tamo, sami sa svojim mislima.

Vilsonov tim je otkrio da je većina subjekata ocenila ovo iskustvo ili kao dosadno ili kao iskustvo u kom nisu nimalo uživali, što nije iznenađujuće.

Potom su uveli jedan obrt. Odradili su isti eksperiment ali su ovaj put ostavili uređaj na stolu koji je omogućavao subjektima da pecnu sebe mini strujnim udarom.

Kako se to završilo? Za 27 posto žena i 67 posto muškaraca činjenica da moraju da borave u sobi sami sa svojim mislima je bila toliko nepodnošljiva da su odlučili da sami sebe udare strujom. Jedan čovek se navodno udario strujom čak 190 puta.

Uznemirujući ishod ovog istraživanja je to što bi većina ljudi radije povredila sebe nego ostala sama sa svojim mislima. Evo kako možete uspeti u tome.

1
2
Prethodni tekstGarmin je izbacio vívofit jr. 2 Star Wars uređaj za praćenje aktivnosti za decu
Sledeći tekstPovezivanje stvarnog i digitalnog sveta

Leave a Reply