Blockchain tehnologija, internet stvari, mašinsko učenje, veštačka inteligencija i interakcija između čoveka i mašine – sve su to trenutno istaknute oblasti na koje se fokusira IT industrija.

Eksperti procenjuju da će na globalnom nivou na informacijone tehnologije u 2018. godini biti potrošeno oko 3,7 biliona dolara, što je porast od oko 4,5% u odnosu na 2017. godinu. A ništa od toga ne bi bilo moguće bez moćnih poluprovodnika.

Električne komponente radio frekvencije (RF) su jedan od pokretača ovog uspeha, jer one čine temelj moderne komunikacione tehnologije.

Važnost ovih komponenti se ne može dovoljno naglasiti, jer one su od suštinske važnosti za ćelijsku infrastrukturu nečega na šta se većina od nas oslanja svaki dan: mobilnih podataka.

Obim saobraćaja mobilnih podataka je u konstantnom porastu: 2016. godine, mesečni saobraćaj mobilnih komunikacija je iznosio 8,8 eksabita (8,8 milijardi gigabita), a eksperti očekuju da će 2022. godine mesečni saobraćaj iznositi 71 eksabit. A šta se nalazi u središtu tih RF komponenti, koje su tako važne za tako ogroman protok saobraćaja? Poluprovodnici. Oni omogućavaju da RF komponente rade dobro i pri visokim frekvencijama.

Ovo se naravno nadovezuje i na 5G tehnologiju, koja ima potencijal da zadovolji potrebe društva za bezbednošću i povezanom mobilnošću tako što će podržavati aplikacije kao što je fiksni bežični pristup, integracija sa infrastrukturom pametnih gradova i autonomnom vožnjom.

Sa kapacitetom od maksimalnih 25 Gb/s, 5G tehnologija omogućava brzine prenosa podataka koje su 2.500 puta brže od prosečne brzine kojom 4G sistemi skidaju podatke i funkcioniše praktično bez kašnjenja. Takođe bi trebalo da produže život baterija u uređajima koji su povezani na internet stvari za čak 10 godina.

Zajedno sa ekspanzijom smartfon aplikacija koje koriste mnogo podataka, internet stvari i povezana vozila će biti ključni pokretači ovog razvoja u budućnosti.
U okviru mobilnosti kakvu danas imamo, sajber bezbednost privlači dosta pažnje.

Automobili komuniciraju sa internetom (za razne usluge i ažuriranje softvera) kao i sa drugim automobilima i okolnom infrastrukturom. Dok je povezanost regulisana prema standardima mobilnih telefona, bezbednosne tehnologije se značajno razlikuju u svojim sposobnostima da zaštite poverljivost, autentičnost i integritet.

Postoje, međutim, efikasni pristupi za zaštitu od sajber pretnji – jedan takav pristup je bezbenost zasnovana na hardveru koja, kao i većina tehnologija koje su ovde pomenute, zavisi od poluprovodnika, npr. ugrađeni Sigurnosni Element.

1
2
3
4
Prethodni tekstNaučnici otkrili pravi razlog zašto ste zavisni od svog telefona (i šta možete da uradite po tom pitanju)
Sledeći tekstTop 5: Seks aplikacije za parove

Leave a Reply