IT bezbednost više nije samo jedan sektor u preduzeću – kako pokazuje izveštaj kompanije Kaspersky, „Ekonomika IT bezbednosti u 2019: kako preduzeća gube novac i štede usred sajber napada“.

Danas, rukovodioci višeg menadžmenta su u poziciji da moraju bolje da razumeju IT bezbednosne trendove i rizike, dok IT bezbednosni profesionalci moraju biti sposobni da jasno objasne sajber bezbednosne probleme upravnom odboru. Ovo će dovesti do bolje saradnje i transparentnog procesa donošenja odluka.

Među kompanijama sa budžetom većim od 5 miliona dolara, u većini (72%) rukovodioci učestvuju u finansijskim aspektima IT bezbednosti. U međuvremenu, među kompanijama sa manjim budžetima – do 25,000 dolara za velika preduzeća i do 2,500 dolara za mala i srednja preduzeća – procenat onih u kojima rukovodioci najvišeg nivoa učestvuju u budžetskim odlukama je oko 50%.

Kada je reč o specifičnim veličinama budžeta, u kompanijama u kojima su rukovodioci najvišeg nivoa uključeni u donošenje odluka o sajber bezbednosti, budžet je dobro prilagođen tempu globalnih sajberbezbednosnih budžeta.

To je gotovo jednako prosečnim troškovima širom svih anketiranih kompanija: za mala i srednja preduzeća dostiže 267,000 dolara u poređenju sa 256,000 u 2018. godini; za velika preduzeća je 18,9 miliona dolara, u poređenju sa 8,9 miliona u 2018.

„Saradnja između IT bezbednosnih timova i upravnog odbora je korisna za sva preduzeća. Ako vaša kompanija još nije uspostavila ovaj proces, sada je pravi trenutak za to. IT bezbednosni timovi treba da idu kod svojih menadžera na najvišim pozicijama i objasne im rizike i ono što je potrebno da se oni izbegnu, koliko je novca potrebno i kako će utrošiti taj budžet. Ovo pomaže rukovodiocima da razumeju značaj IT bezbednosti za svoje poslovanje i da investiraju u nju u skladu sa realnim rizicima,“ izjavio je Aleksandar Mojsejev (Alexander Moiseev), glavni poslovni direktor u kompaniji Kaspersky.

1
2
Prethodni tekstFitnes brendovi kao što je Mirror žele da batalite teretanu zauvek
Sledeći tekstDebi BMW-a Serije 2 Gran Coupe za 2020. godinu

Leave a Reply