TEST: HP Pavilion 14 (2018) – Kompaktni lepotan

Tragate za kompaktnim, lepo dizajniranim, brzim i kvalitetno sklopljenim laptop računarom po pristupačnoj ceni? Nastavite s čitanjem...

Kompanija HP se, polako ali sigurno, vraća na put stare slave i poziciju omiljenog proizvođača ličnih računara.
Posebno zapažen napredak američki proizvođač ostvaruje na tržištu laptopа, za koje se dugo smatralo da su na zalasku karijere.

Međutim, porast interesovanja za prenosne računare demantovao je sumorne prognoze, a ono što nas posebno raduje je činjenica da je HP u sklopu svoje nove strategije dužnu pažnju posvetio i „ekonomskoj“ klasi.
U njoj se ističe osvežena serija Pavilion računara sa poboljšanim dizajnom koji uključuje neobično tanka kućišta i uske okvire oko ekrana i novu generaciju efikasnih Intelovih i AMD procesora. Pavilion 14 i Pavilion 15 su najtanji i najatraktivniji novi računari iz popularne edicije, a po tom pitanju posebno je impresivan model sa 14-inčnim ekranom, koji je u odnosu na starijeg brata stanjen za čitavih 10 procenata.

Prvi utisak pri kontaktu sa Pavilionom 14 nove generacije je krajnje pozitivan.
Upečatljivo kompaktan računar u srebrnom kućištu atraktivnog dizajna, sa neobično tankim okvirom oko ekrana i stilizovanim rešetkama Boomsound zvučnika ostavlja utisak znatno skupljeg uređaja, tako da nas je „kupio“ i pre nego što smo pritisnuli taster za uključivanje.

Dizajn kućišta je besprekoran, svaki detalj je pažljivo osmišljen, od gumenih nožica koje savršeno prianjaju za podlogu, preko duguljastog tastera za uključivanje sa tankim prorezom kroz koga prosijava LED, do hromiranih rubova oko tačpeda koji ovoj umetničkoj slici daju završni glanc.

Kvalitet izrade ne zaostaje: plastika od koje je izrađeno kućište je obrađena tako da izgleda kao sveže presovan komad sjajnog aluminijuma, a čak i na dodir ostavlja utisak metala – izdaleka je teško razlikovati ovaj računar od nekog luksuznijeg Envy modela, pri čemu je osetno manja masa Paviliona itekako od značaja korisnicima koji su često u pokretu.

Završna obrada je tačka na i, a posebno ističemo kvalitetan nanos boje i konstrukciju preklopnog mehanizma koji garantuju dugovečnu eksploataciju bez ozbiljnijih estetskih i funkcionalnih defekata.

Tastatura je veoma kvalitetna, četvrtasti tasteri u punoj veličini obezbeđuju idealan taktilni osećaj, imaju plitak hod i precizni su, a pride su i neobično tihi, čak i pri energičnom „dobovanju“. Manje poteškoće u radu pričinjavaju samo skraćeni kursorski tasteri za gore/dole, koji fizički zauzimaju prostor jednog regularnog tastera i (dizajneri su očigledno imali poslednju reč, želeći da izbegnu svaku naznaku neproporcionalnosti).

Odmorište za dlanove je dovoljno prostrano, dok razvučeni tačped nudi više nego dovoljno prostora za udobnu kontrolu (ponekad mu, doduše, nedostaje malo prostora u visini).

Što se konektora tiče, svi najvažniji portovi su na broju: tu su dva klasična USB 3.1 porta, jedan Type-C, kombinovani audio port, HDMI, LAN i microSD.

Ekran broji 14 inča po dijagonali i opremljen je TN matricom rezolucije 1366 x 768 piksela.

Premda je ponekad teško svariti sve što je ispod full HD rezolucije, u ovom slučaju nemamo ozbiljnijih primedbi, budući da je kvalitet prikaza sasvim sigurno u gornjoj trećini klase: oštrina prikaza je sasvim zadovoljavajuća (čak ni pri skaliranju 1080p ekrana nema vidljivih gubitaka detalja), osvetljenje je dovoljno snažno za rad pod vedrim nebom, a može se i „utuljiti“ za komforan rad u mračnoj sobi; kontrast je takođe odličan, kao i dinamički opseg.

Reprodukcija boje je verodostojna, dok jedino uglovi gledanja osetnije zaostaju, naročito u vertikalnom pravcu (klasična „boljka“ ovih panela).
Ipak, to je više nego opravdan kompromis za uređaj sa ovako pristupačnom cenom, tim pre što nije velika verovatnoća da ćete gledati filmove u većem društvu na ovako malom monitoru.

Bang&Olufsen zvučnici su na visini zadatka, uprkos malim dimenzijama kućišta, tako da i kvalitet reprodukcije zvuka dodajemo na „pozitivnu listu“.

S negativne strane pišemo nedostatak čitača otiska prsta, tim pre što njegova instalacija ne bi značajnije uticala na cenu (ovde je verovatno više reč o opredeljenju proizvođača da ne meša babe i žabe, odnosno casual i business profile svojih računara).

Model novog Paviliona 14 koji nam je HP kancelarija ustupila na test opremljen je Samsungovim SSD drajvom od 128 GB odličnih performansi, sa 8 GB RAM-a koji obezbeđuju fluidan rad sistema i većine aplikacija primerenih ovom računaru.

Za više nego dobre performanse zadužen je novi Core i3-8130U s dva jezgra na 2,2 GHz koja sve zadatke s kojima smo ih suočili obavljaju s lakoćom. U svakodnevnom radu Pavilion 14 je živahan kao veverica: podizanje i gašenje sistema traje manje od pet sekundi, surfovanje u Edge i Chrome pregledačima je udobno bez obzira na broj otvorenih tabova i sadržaj stranica.

Grafički kapaciteti su prihvatljivi (Intel HD Graphics 620), pa smo i na igračkim testovima zabeležili vrlo dobre rezultate, mada se Pavilion svakako ne preporučuje pasioniranim igračima (igre starije od tri godine rade bez problema, dok sa novijim naslovima treba više „ubeđivanja“).

Baterija je prilično dobra, pa se iz nje može izvući i do 4 sata neprekidnog rada pod opterećenjem, pa i više od toga uz racionalnije korišćenje.
Na kraju, pohvalićemo još i kvalitet i postojanost Wi-Fi signala, što svakako nije beznačajno.

Sve u svemu, Pavilion 14 za tekuću godinu predstavlja veoma prijatno iznenađenje u svakom smislu.

Čak i u slučaju da niste planirali kupovinu ultraportabilnog računara, ovaj mališan će vam dati pregršt razloga da ga uvrstite na spisak za sledeću nabavku.

HP Pavilion 14 (2018)

OS

Windows 10 Home 64

Procesor

Intel Core i3­8130u 2,2 GHz

Ram

8 GB DDR4

Disk

SSD 128 GB

Ostalo

Bang&Olufsen zvučnici

Grafika

Intel HD Graphics 620

Ekran

TN, 14”, 1366x768 px, 60Hz

Povezivanje

Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, Ethernet

Portovi

2xUSB 3.0, 1xUSB 3.1 Type-C, HDMI 2.0a, SD card, audio

Težina

2,1 kg

Performanse, masa,tastatura, kvalitet izrade

Grafika, mali kursorski tasteri,nema senzor otiska prsta

Cena:oko 550 EUR

Utisak sa testa

TECH
LIFESTYLE
CENA

Ukupni utisak

Dah luksuza u ekonomskoj klasi: pored upečatljive spljašnjosti, Pavilion 14 nudi i odlične performanse!

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

RANAC SA PRENOSIVOM BATERIJOM KOJA MOŽE DA NAPUNI...

Hikerpower izdaleka izgleda kao jedna od dve stvari....

Uživate u muzici, bez posledica po vaš sluh

Nije tajna da se naše čulo sluha pogoršava...

TEST: Toyota Aygo X – Od svega po...

Najmanja Tojotica je ostala u X izdanju. Povišena...

Univerzalni dodatak za laptop

Laptopovi su postali toliko moćni i svestrani da...

TEST: Toyota RAV4 plug in AWD e-CVT Style...

Toyota je iskusna u proizvodnji hibridnih vozila. A...

IFA 2023: Na preklop, a tanji od iPhone...

Ovaj pametni telefon, koji se ponosi nekim od...

Pet razloga zašto HONOR Band 6 pametna narukvica

HONOR Band 6 je inovativni uređaj koji predstavlja...

TOP 5 Spikerfoni za rad od kuće u...

Jabra Speak2 55 - Najbolji novi spikerfon u...

Parrot Anafi sklapajući 4K dron

Parrot je najavio početak prodaje novog sklapajućeg 4K...

Magic 4

Uoči MWC 2022 sajma, HONOR je objavio da...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Casio slavi 30 godina BAPE-a sa G-Shock BAPE...

Ako ste kolekcionar G-Shock satova i veliki fan...

Xiaopeng HT Aero Land Air Carrier Concept je...

Kada je nekoj grupi putnika u kampu ometanje...

Novi BMW X2 premijerno predstavljen u Beogradu

Danas je svečano otkriven čaroban svet drugog generacija...

Xiaopeng HT Aero novi dizajn letećeg električnog automobila

Pre dve godine, kineski proizvođač električnih automobila Xiaopeng...

HondaJet Echelon Light Business Jet je jedan odlikovani...

Ako već niste čuli, HondaJet ima nekoliko novih...

5 Galaxy Tab S9 saveta za povećanje produktivnosti

Studentski život je zabavan, ali veoma intenzivan. To...

Hondin prvi vozački traktor sa elektro pogonom na...

Rastući troškovi radne snage, kao i nedostatak iste,...

RECARO x Porsche Gaming Pepita: Da li je...

Dakle, mislite da RECARO x Porsche Gaming stolica...

SHANE je paralelan elektromobil na dva točka, kreiran...

Ako bi Shane Chen imao svoj način, pojam...

Bose Smart Ultra Soundbar obećava jasan dijalog usred...

Najnoviji Bose Smart Ultra Soundbar obećava vrhunsko zvučno...
Dah luksuza u ekonomskoj klasi: pored upečatljive spljašnjosti, Pavilion 14 nudi i odlične performanse!TEST: HP Pavilion 14 (2018) - Kompaktni lepotan
Kompanija HP se, polako ali sigurno, vraća na put stare slave i poziciju omiljenog proizvođača ličnih računara. Posebno zapažen napredak američki proizvođač ostvaruje na tržištu laptopа, za koje se dugo smatralo da su na zalasku karijere. Međutim, porast interesovanja za prenosne računare demantovao je sumorne prognoze, a ono što nas posebno raduje je činjenica da je HP u sklopu svoje nove strategije dužnu pažnju posvetio i „ekonomskoj“ klasi. U njoj se ističe osvežena serija Pavilion računara sa poboljšanim dizajnom koji uključuje neobično tanka kućišta i uske okvire oko ekrana i novu generaciju efikasnih Intelovih i AMD procesora. Pavilion 14 i Pavilion 15 su najtanji i najatraktivniji novi računari iz popularne edicije, a po tom pitanju posebno je impresivan model sa 14-inčnim ekranom, koji je u odnosu na starijeg brata stanjen za čitavih 10 procenata. Prvi utisak pri kontaktu sa Pavilionom 14 nove generacije je krajnje pozitivan. Upečatljivo kompaktan računar u srebrnom kućištu atraktivnog dizajna, sa neobično tankim okvirom oko ekrana i stilizovanim rešetkama Boomsound zvučnika ostavlja utisak znatno skupljeg uređaja, tako da nas je „kupio“ i pre nego što smo pritisnuli taster za uključivanje. Dizajn kućišta je besprekoran, svaki detalj je pažljivo osmišljen, od gumenih nožica koje savršeno prianjaju za podlogu, preko duguljastog tastera za uključivanje sa tankim prorezom kroz koga prosijava LED, do hromiranih rubova oko tačpeda koji ovoj umetničkoj slici daju završni glanc. Kvalitet izrade ne zaostaje: plastika od koje je izrađeno kućište je obrađena tako da izgleda kao sveže presovan komad sjajnog aluminijuma, a čak i na dodir ostavlja utisak metala – izdaleka je teško razlikovati ovaj računar od nekog luksuznijeg Envy modela, pri čemu je osetno manja masa Paviliona itekako od značaja korisnicima koji su često u pokretu. Završna obrada je tačka na i, a posebno ističemo kvalitetan nanos boje i konstrukciju preklopnog mehanizma koji garantuju dugovečnu eksploataciju bez ozbiljnijih estetskih i funkcionalnih defekata. Tastatura je veoma kvalitetna, četvrtasti tasteri u punoj veličini obezbeđuju idealan taktilni osećaj, imaju plitak hod i precizni su, a pride su i neobično tihi, čak i pri energičnom „dobovanju“. Manje poteškoće u radu pričinjavaju samo skraćeni kursorski tasteri za gore/dole, koji fizički zauzimaju prostor jednog regularnog tastera i (dizajneri su očigledno imali poslednju reč, želeći da izbegnu svaku naznaku neproporcionalnosti). Odmorište za dlanove je dovoljno prostrano, dok razvučeni tačped nudi više nego dovoljno prostora za udobnu kontrolu (ponekad mu, doduše, nedostaje malo prostora u visini). Što se konektora tiče, svi najvažniji portovi su na broju: tu su dva klasična USB 3.1 porta, jedan Type-C, kombinovani audio port, HDMI, LAN i microSD. Ekran broji 14 inča po dijagonali i opremljen je TN matricom rezolucije 1366 x 768 piksela. Premda je ponekad teško svariti sve što je ispod full HD rezolucije, u ovom slučaju nemamo ozbiljnijih primedbi, budući da je kvalitet prikaza sasvim sigurno u gornjoj trećini klase: oštrina prikaza je sasvim zadovoljavajuća (čak ni pri skaliranju 1080p ekrana nema vidljivih gubitaka detalja), osvetljenje je dovoljno snažno za rad pod vedrim nebom, a može se i „utuljiti“ za komforan rad u mračnoj sobi; kontrast je takođe odličan, kao i dinamički opseg. Reprodukcija boje je verodostojna, dok jedino uglovi gledanja osetnije zaostaju, naročito u vertikalnom pravcu (klasična „boljka“ ovih panela). Ipak, to je više nego opravdan kompromis za uređaj sa ovako pristupačnom cenom, tim pre što nije velika verovatnoća da ćete gledati filmove u većem društvu na ovako malom monitoru. Bang&Olufsen zvučnici su na visini zadatka, uprkos malim dimenzijama kućišta, tako da i kvalitet reprodukcije zvuka dodajemo na „pozitivnu listu“. S negativne strane pišemo nedostatak čitača otiska prsta, tim pre što njegova instalacija ne bi značajnije uticala na cenu (ovde je verovatno više reč o opredeljenju proizvođača da ne meša babe i žabe, odnosno casual i business profile svojih računara). Model novog Paviliona 14 koji nam je HP kancelarija ustupila na test opremljen je Samsungovim SSD drajvom od 128 GB odličnih performansi, sa 8 GB RAM-a koji obezbeđuju fluidan rad sistema i većine aplikacija primerenih ovom računaru. Za više nego dobre performanse zadužen je novi Core i3-8130U s dva jezgra na 2,2 GHz koja sve zadatke s kojima smo ih suočili obavljaju s lakoćom. U svakodnevnom radu Pavilion 14 je živahan kao veverica: podizanje i gašenje sistema traje manje od pet sekundi, surfovanje u Edge i Chrome pregledačima je udobno bez obzira na broj otvorenih tabova i sadržaj stranica. Grafički kapaciteti su prihvatljivi (Intel HD Graphics 620), pa smo i na igračkim testovima zabeležili vrlo dobre rezultate, mada se Pavilion svakako ne preporučuje pasioniranim igračima (igre starije od tri godine rade bez problema, dok sa novijim naslovima treba više „ubeđivanja“). Baterija je prilično dobra, pa se iz nje može izvući i do 4 sata neprekidnog rada pod opterećenjem, pa i više od toga uz racionalnije korišćenje. Na kraju, pohvalićemo još i kvalitet i postojanost Wi-Fi signala, što svakako nije beznačajno. Sve u svemu, Pavilion 14 za tekuću godinu predstavlja veoma prijatno iznenađenje u svakom smislu. Čak i u slučaju da niste planirali kupovinu ultraportabilnog računara, ovaj mališan će vam dati pregršt razloga da ga uvrstite na spisak za sledeću nabavku. HP Pavilion 14 (2018)

OS

Windows 10 Home 64

Procesor

Intel Core i3­8130u 2,2 GHz

Ram

8 GB DDR4

Disk

SSD 128 GB

Ostalo

Bang&Olufsen zvučnici

Grafika

Intel HD Graphics 620

Ekran

TN, 14”, 1366x768 px, 60Hz

Povezivanje

Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, Ethernet

Portovi

2xUSB 3.0, 1xUSB 3.1 Type-C, HDMI 2.0a, SD card, audio

Težina

2,1 kg

Performanse, masa,tastatura, kvalitet izrade

Grafika, mali kursorski tasteri,nema senzor otiska prsta

Cena:oko 550 EUR

Dah luksuza u ekonomskoj klasi: pored upečatljive spljašnjosti, Pavilion 14 nudi i odlične performanse!TEST: HP Pavilion 14 (2018) - Kompaktni lepotan