TESTIRALI SMO: Dacia Duster Proud 1.3 Tce 130 FAP – Lux u nižoj klasi

[vc_btn title=”Bogat paket opreme, Lako uočljivi stilski detalji, Pravi motor za Duster” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Ništa bitno ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

U slavu 15 godina postojanja brenda, Dacia je model Duster obogatila ponudom ograničene serije Proud. Prepoznaćete ga po iron blue boji i oznaci „15 godina“ na C stubu. Francuski šarm je prisutan i u mnogim sitnim detaljima, primetnim nakon detaljnijeg gledanja rumunskog terenca pelcovanog na francuski način.

Od korisnih dodataka na jubilarcu, izdvojili bi automatska LED dnevna svetla i prednja svetla za maglu, tonirana/zatamnjena zadnja stakla, i upozorenje na mrtvi ugao. Unutra se ulazi bez vađenja kartice iz džepa, a motor se uključuje na dugme. Automatska klima se podešava preko tri točkića, ispod multimedijalnog ekrana dijagonale od sedam inča. Destinacija za put se traži na mapi Adiatic kartografije, a za isparkiravanje se koristi mala pomoć zadnje kamere.

Sedi se visoko, četvorokraki volan obložen kožom ima dobar prečnik za lako manevrisanje, a instrument tabla pruža sve bitne informacije za vožnju. Centralni multimedijalni ekran prikazuje mapu, radio stanice ili pesme očitane s USB-A priključka iznad ekrana.

Na volanu su tasteri za kontrolu tempomata, ali se i dalje je teško navikavanje na poziciju aktiviranja istog – između prednjih sedišta, pored ručne. Radi se o staroj Renault školi. Ista pozicija tastera za aktiviranje tempomata/ograničenja brzine se koristila poslednjih godina kod njihovih automobila. Tu negde je i sklopivi naslon za odmor desne ruke vozača. Ni on nije najstretnije rešen: uzak je i kratak, i kao takav ne pruža očekivan odmor. Bolje je držati menjač. On je dobro odmeren i fino klizi iz brzine u brzinu; prosto izaziva da se koristi.

Ok, sedišta nisu primer vrhunske udobnosti. Za dnevnu upotrebu, do 500 km u komadu, biće dobra. Slično je i na zadnjoj klupi, samo malo bolje. Pozadi ima mesta za tri odrasle osobe. Gepeg je pravilnih dimenzija i velikog formata, kako se samo poželeti može. Peta vrata se visoko otvaraju, te se svemu pozadi pristupa bez izazova i muke. Bočno svetlo u gepeku jakim žutim zracima svaki put obraduje u mraku.

Testirani benzinac od 1,3 litre se pokazao kao dobar izbor. Ima solidna (među) ubrzanja i dovoljnu maksimalnu brzinu. Na autoputu i magistralnim putevima je bio vedar i čio, uvek spreman za akciju. U gradu nas je vazda zaticala gužva, pa nije imao priliku da se pokaže. Zato je nastavljena tradicija da nas usputni prolaznici pitaju za detalje o Dusteru. Ljudi prosto vole Dacia modele i svaki put kad testiramo rumuna imamo iskrene ljubitelje s konkretnim pitanjima. Dačijini vozači su među zadovoljnijim vozačima. Voze šta žele i na to su ponosni. Verzija Dustera u paketu Proud je baš za takve korisnike – ponosne na pametan izbor vozila koje će ih godinama dobro služiti.

Dacia Duster Proud 1.3 TCe 130 FAP SPEC:

Motor: Benzin, Euro 6Dfull, 1333 ccm, 130 KS
Menjač: ručni, 6 stepeni prenosa
Ubrzanje: 10,6 s
Maksimalna brzina: 193 km/h
Potrošnja (na testu): 7,5l / 100 km
Dimenzije: 4.341 x 1.804 x 1.693 mm, 1.252 kg
Kapacitet prtljažnika: 445 l
Kontakt: www.dacia.rs

CENA: od 16.940 EUR
PREGLED RECENZIJE
TECH
LIFESTYLE
CENA
test-dacia-duster-proud-1-3-tce-130-fap-lux-u-nizoj-klasiDuster u paketu Proud je potpuno atipična Dacia. Vredi uvrstiti ga u uži izbor sledećeg terenca.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde