Qashqai nije samo krosover, on je definicija krosovera. Nissan može s pravom da tvrdi da je njihov originalni model iz 2007. godine izmislio ideju visokog hečbeka – naspram spuštenog terenca. Njegove odlike: više prostora nego kod hečbeka uz manje kompromisa po pitanju potrošnje i dinamike u vožnji. Ali niko nije znao da li će ovaj koncept uspeti, a najmanje Nissan. Istorija je pokazala da se ova ideja jednostavno „primila“. Pojavilo se bezbroj rivala i sada su skoro polovina prodatih automobila ove veličine krosoveri. I uprkos svoj konkurenciji, Nissan je i dalje najprodavaniji među njima.

Šta je onda novo u novoj generaciji? Skoro sve osim motora. Ali vodili su računa da ne pokvare dobitničku formulu. On je dakle veći, ali samo malo. Ima oštrije linije, ali je i dalje prepoznatljiv. Elektronika je sofisticiranija kao i sistemi za pomoć u vožnji, ali i dalje je jednostavan za upravljanje uz vrlo intuitivne komande.

S obzirom na to da model Qashqai možemo videti svuda oko nas, samim tim možemo i da vidimo ko ga vozi – a to su porodice. Dakle on je pedantno razvijen da se uklopi u život urbanih porodica. Nije prevelik i ima odličan sistem za pomoć pri parkiranju. Prtljažnik je velik, praktičan i u njega lako mogu da stanu dečija kolica. Zadnja vrata se otvaraju neuobičajeno široko, što olakšava ubacivanje dece u dečija sedišta pozadi.

Dizel motori odlaze u istoriju. Nova generacija koristi benzinca od 1,3 litre uz asistenciju blago hibridnog pogona. Ovaj agregat dolazi u verzijama sa 138 i 158 ks, pri čemu slabiji ima ručni menjač i pogon na prednjim točkovima, a jači ima manuelni ili automatski CVT menjač. Taj model može da ima prednji pogon ili pogon na sva četiri točka.

Nova platforma ima nešto duže međuosovinsko rastojanje nego pre i nešto više prostora u kabini, plus prostor za baterije u sklopu hibridnog pogona. Ali karoserija je zato lakša za 60 kg: hauba, vrata i prednja krila su napravljena od aluminijuma, a vrata prtljažnika su plastična.

Mali motor je taman dovoljno živahan u verziji sa 158 ks. Ubrzava od 0-100 km/h za 9,9 sekundi a blagi hibrid pomaže da se zamaskira tromost u nižim stepenima prenosa. Pri većim brzinama moći ćete komotno da vozite i pretičete na auto-putu.

Potpuno novi CVT menjač je dizajniran da obezbedi glatku vožnju u gradskim uslovima, ali i da vam pruži slobodu kada pritisnete papučicu gasa na otvorenom putu.

Vešanje je zategnuto, a vožnja je zahtevna ali ne i neudobna. Može doći do bočnog naginjanja na neravnim putevima. To se možda umiri kada napunite automobil decom, kućnim ljubimcima i njihovim prtljagom.

U svakom slučaju, verzija sa pogonom na prednjim točkovima uopšte nije loša u krivinama, i dobro se opire naginjanju i cviljenju. On zato ne garantuje vozaču mnogo zabave, ali za jedan krosover više je nego OK.

Najbolji deo je to što je sve kvalitetno odrađeno. Vešanje ne podrhtava, karoserija se ne trese, sedišta i volan su montirani sa integritetom koji ne dozvoljava ljuljanje. Nivo buke koju proizvode točkovi je nizak na većini podloga. Sve to čini da ovaj automobil odiše premijum kvalitetom kom ne mogu da pariraju čak ni neki „premijum“ krosoveri.

Nissan uvek svoje automobile natrpa sistemima za pomoć u vožnji, a ukoliko imate automatski menjač, Qashqai nudi sledeću generaciju ProPilota. Kao i pre, njega čine aktivni tempomat i sistem za držanje saobraćajne trake, ali novitet je povezivanje sa navigacijom, pa tako auto usporava kada se približavate kružnim tokovima i krivinama. ProPilot je lak za korišćenje, sa intuitivnim interfejsom i pomoći će vam kad god vam zatreba. Dobar je za magistralni i autoput. Još nije pogodan za gradsku vožnju…

Veliki head-up displej, matrix farovi i bežični Carplay sistem povećavaju količinu tehnologije u automobilu.

Qashqai predstavlja establišment i nije više jasan lider. Ali opet je teško reći naći argumente protiv njega. Više nego ikada, ova nova generacija je osmišljena temeljno i izrađena laserski precizno.

Kod nove verzije možete ili da se okrenete ili da pristanete na 1,33-litarski 4-cilindarski benzinac. On se nalazi u mnogim modelima, nije bučan, a čak i kada bude malo glasniji on se ne dere.

Novi blago hibridni sistem je onaj od 12 volti, tako da ne dodaje previše na masi. Ali ima dovoljno snage da čini vrlo efikasan start-stop sistem, gaseći motor i ponovo ga oživljavajući neverovatnom brzinom.

CVT menjač ne deluje kao CVT osim ako baš ne pokušavate to da primetite. To shvatite kao kompliment.

Teško da će vas navesti da zaboravite da su vam deca pozadi. Možda i bolje, ako imaju problema sa mučninom tokom vožnje.

Možda nije razigran, ali je potpuno predvidiv i njime se upravlja glatko i precizno. Naginjanje karoserije i „plutanje“ su dobro obuzdani, a Qashqai uspeva da izbegne tromost i teško ubrzavanje koje muči neke od njegovih rivala.

Veličina felni ide do 20 inča, ali verzije sa tim najvećim felnama imaju multilink vešanje pozadi, tako da ne pružaju ništa tvrđu vožnju od modela na manjim točkovima, a upravljanje je malo preciznije.

Inženjeri kompanije Nissan pitali su šta evropski kupci žele i stigao im je jasan i glasan odgovor: normalne prekidače. Ekran na modelu Qashqai je dovoljno velik, ali ne toliko velik da ne možete da ga dohvatite prstima, tako da nema potrebe za nabadanjem.

To ostavlja prostora na komandnoj tabli za red fizičkih prečica kao i za komande za klima uređaj i točkić za podešavanje jačine zvuka i zumiranje. Dugme na volanu otvara brzi meni za glavne funkcije sistema za pomoć u vožnji kao i druge popularne funkcije.

Instrument tabla je takođe ekran. Dovoljno je jasna, mada kao i kod ekrana na dodir, fontovi su malo nekonzistentni. U jačim paketima opreme dobija se i veliki (lako čitljiv) head-up displej, koji emituje sadržaj na vetrobransko staklo.

Prednja sedišta dobro drže, a u najjačoj opremi dobijate i masažnu funkciju. Čak su dodali zaseban taster na obodu prednjih sedišta, kojim se aktivira masaža. Automobil je pozadi dovoljno prostran za odrasle osobe, pod uslovom da vozač podigne sedište i oslobodi malo više prostora za stopala putnicima na zadnjoj klupi.

Prošlo je vreme kada je Nissan koristio tvrdu, sjajnu plastiku i za kvalitet kabine se oslanjao na preciznu proizvodnju i sklapanje. Danas Qashqai ima tapacirane površine, vidljive šavove i metalne detalje.

Prtljažnik je ogroman, dobrih dimenzija, sa duplim dnom i dosta kukica i 12V priključkom, a dve podne pregrade mogu da se postave u različitim konfiguracijama kako bi se sprečilo tumbanje prtljaga. Imaju i korisnu drugu stranu koja je pogodna za blatnjave uslove.

Nissan Qashqai 1,3 DIG-T 158 CVT 4WD SPEC:

Motor: Benzinski, EURO 6d, 1332 ccm, 158 KS

Menjač: automatski X-tronic

Ubrzanje: 9,9 s

Maksimalna brzina: 198 km/h

Potrošnja (na testu): 8,4l / 100 km

Dimenzije: 4.425 x 2.084 x 1.625 mm, 1.577 kg

Kapacitet prtljažnika: 436 l

Kontakt: www.nissan.rs

CENA: OD 24.350 EUR

OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstSajber rat u Ukrajini doveo do rekordnih DDoS napada
Sledeći tekstIzuzetne karakteristike TCL telefona
test-nissan-qashqai-veci-udobniji-i-tehnoloski-naprednijiQashQai je zadao domaći zadatak konkurenciji. Kao da je to nešto novo…

Leave a Reply