Nemački proizvođač komponenti za automobilsku industriju Bosch je objavio da je razvio senzor koji omogućava automobilima da „vide“ trodimenzionalnu sliku puta, a cilj je da se spusti cena tehnologije koja bi mogla da ubrza razvoj samovozećih vozila.

Lidar senzor koji je Bosch samostalno razvio pokriva i male i velike razdaljine na auto-putevima i u gradu i može da radi u paru sa kamerama i radarskom tehnologijom ove kompanije.

Tehnologija za lidar, koja koristi svetlosne senzore kako bi napravila trodimenzionalnu sliku puta, je i dalje relativno nova tehnologija koja se još uvek menja.

U trenutnoj formi, ona je preskupa za masovno tržište, ali ako bi jeftiniji lidar senzor ušao u široku primenu, on bi mogao da omogući detaljnije podatke koji bi omogućili samovozećim automobilima da prepoznaju razdaljinu do drugih učesnika u saobraćaju, kao što su pešaci.

Ljudi koji rade na razvoju lidara su prvobitno koristili glomazne vrteće uređaje koje su postavljali na krov automobila, ali su u međuvremenu prešli na kompaktnije čvrste uređaje koji mogu da se montiraju na druge delove automobila, kao na primer blizu farova.

Ovi lidari se sada prodaju za manje od 10.000 dolara u ograničenim količinama, ali analitičari kažu da moraju da dostignu cenu od ispod 200 dolara u masovnoj proizvodnji kako bi postali komercijalno isplativi.

Iz kompanije Bosch nisu precizirali vreme kada će se njihov lidar pojaviti na tržištu, kao ni cenu ili tehnološke specifikacije, ali u kompaniji rade na tome da senzori budu „spremni za proizvodnju“, a fokus će biti na pristupačnoj tehnologiji za masovno tržište.

Prethodni tekstPametni dozer za vino „Albicchiere“ dobio nagradu za tehnologiju na CES 2020 sajmu
Sledeći tekstNLO koncept kompanije Dell

Leave a Reply