Sve je teže naći berače voća koji bi radili u voćnjacima širom sveta.

Ograničenje putovanja izazvano pandemijom koronavirusa sprečilo je sezonske radnike da prelaze granice, pa su se neki poljoprivrednici okrenuli dronovima sa veštačkom inteligencijom kako bi obrali svoje voćnjake.

Izraelska kompanija Tevel Aerobotics Technologies je napravila letećeg autonomnog robota (FAR) koji koristi veštačku inteligenciju kako bi brao voće.

Ovaj robot može da radi 24 sata na dan i bere samo zrelo voće.

Ovakva inovacija predstavlja direktan odgovor na nestašicu radne snage. Nikada nema dovoljno raspoloživih ruku koje će brati voće u pravo vreme po pravoj ceni.

Voće zbog toga biva ostavljeno da truli u voćnjacima ili bude prodato po znatno nižoj ceni, dok poljoprivrednici gube milijarde dolara svake godine.

FAR robot koristi percepcijske algoritme kako bi locirao stabla sa voćem i algoritme vida kako bi našao voće među lišćem i klasifikovao njihovu veličinu i zrelost.

Robot potom izračunava najbolji način da pristupi voću i ostane stabilan dok njegova „ruka“ za branje poseže za voćem.

Ovakvi dronovi mogu da oberu voćnjake a da pritom ne predstavljaju smetnje jedni drugima, sve to zbog jednog centralnog autonomnog digitalnog mozga koji se nalazi u jedinici koja ostaje na zemlji.

Roboti su dizajnirani da se nadopunjuju sa ljudskim beračima voća, ne da ih zamene.

U kompaniji Tevel Aerobotics Technologies tvrde da ćemo do 2050. godine imati manjak od pet miliona berača a njihovi dronovi će obezbediti da 10% voća koje trenutno ostaje neobrano u budućnosti uvek bude obrano.

Prethodni tekstZašto je Samsung A serija dostupna BAŠ svima?
Sledeći tekstVAIO laptopovi Z Serije sa 3D oblikovanim ugljeničnim vlaknima

Leave a Reply