One izgledaju kao bubice, na dodir deluju kao bubice – ali kada ih stavite u uši dobijate potpunu tišinu.

To je zato što ne služe za puštanje muzike ili slušanje tokom video poziva. One zapravo šalju fino podešeno električno polje ka mozgu.

Uređaji nalik na bubice predstavljaju revolucionarni tretman za reumatoidni artritis koji je kreirao neurotehnološki startap Nēsos.

Nosivi terapijski uređaji možda deluju kao naučna fantastika, čak ih i osnivač i generalni direktor kompanije Nēsos, Konstantinos Alataris, naziva „nesvakidašnjom idejom“.

Ali prema podacima sa prvog kliničkog istraživanja kompanije Nēsos, ovi uređaji nisu uopšte nerealistični.

Autoimune bolesti se inače leče lekovima.

U slučaju raumatoidnog artritisa, najbolja terapija u ovom trenutku su pilule poput ibuprofena ili imuno supresivi koji idu na recept.

A šta kada bi postojao način da se bolna stanja poput reumatoidnog artritisa leče bez pilula ili injekcija?

Šta ako je lek električan? To kompanija Nēsos želi da postigne kroz novi terapijski pristup koji nazivaju „e-imunoterapija“.

Mozak je konstantno aktivan dok vodi računa o ključnim funkcijama kao što su otkucaji srca i telesna temperatura.
Izgleda da mozak takođe igra i glavnu ulogu u regulisanju upala u telu.

Kada te nervne mreže za regulisanje upala zakažu, rezultat može biti poremećaj imunog sistema kao što je na primer reumatoidni artritis.

Prvi dokaz koncepta e-imunoterapije kompanije Nēsos funkcioniše tako što šalje električne signale do mozga kako bi ojačao njegove prirodne neuronske puteve.

To je prilika da se biološka neuronska putanja, koja predstavlja način na koji mozak kontroliše previše aktivnu reakciju imunog sistema, reparira korišćenjem električnog polja, imitirajući jezik mozga.

Pristup kompanije Nēsos, koji koristi nosivu tehnologiju, za sada deluje obećavajuće.

Pacijenti sa prvog kliničkog ispitivanja ove kompanije su prijavili smanjen intenzitet simptoma reumatoidnog artitisa u poređenju sa učinkom lekova koje su inače koristili.

Prethodni tekstTOP 5: Najboljih kućnih aparata za pivo
Sledeći tekstMercedes koji je željan učenja

Leave a Reply